Seriale „Vikingai“ – lietuvės giesmė senąja norvegų kalba

Milijonus gerbėjų įvairiose pasaulio šalyse turinčiame, per „History“ kanalą rodomame seriale „Vikingai“ senąja norvegų kalba uždainavo lietuvė Vėtra Trinkūnaitė – senojo lietuvių tikėjimo bendruomenės „Romuva“ vyriausiosios krivės Inijos dukra.

Ketvirtajame serialo „Vikingai“ sezone laidojimo apeigų metu senąja norvegų kalba giesmę atlikusi Vėtra filmavosi ne tik ketvirtajame sezone, bet ir penktajame, kurio žiūrovai dar nematė.

Uždainavo norvegiškai

24-erių metų Vėtra užsiima soline muzikine veikla, keliauja tarp Vilniaus ir Dublino, bendradarbiauja su įvairiais muzikantais, kuria savo dainas, grodama kanklėmis eksperimentuoja su Rytų ir Vakarų muzikos dermėmis, iki šiol kartais dainuoja folkloro grupėje „Kūlgrinda“.

Serialo „Vikingai“ muzikinio takelio kūrėjas yra garsios norvegų folkloro grupės „Wardruna“ lyderis Einaras Selvikas. Išgirdęs V. Trinkūnaitės atliekamas lietuvių liaudies dainas, norvegas nusprendė, kad Vėtra privalo atlikti giesmę didingoje laidotuvių scenoje.

Ketvirtasis sezonas ir „Vikinguose“ nuskambėjusi antrame plane vaidinančios lietuvės atliekama giesmė nufilmuota prieš metus.

„Tai buvo įdomi patirtis. Atlikau labai seną poemą, todėl išmokti buvo nelengva, – pasakojo Vėtra. – Kompozitorius mokė tarimo, aiškino giesmės, garbinančios laidojamą karalienę, prasmę.“

Giesmė ne norvegei, o lietuvei

„Daina paskirta man tikriausiai todėl, kad aš atlieku folklorines dainas, o E. Selvikas – didelis „Kūlgrindos“ gerbėjas“, – nusijuokė Vėtra.

Per filmavimo metus Vėtra susipažino su visais pagrindiniais aktoriais. Paklausta apie jai labiausiai imponuojantį serialo „Vikingai“ herojų, V. Trinkūnaitė išskyrė pirmąją pagrindinio herojaus Ragnarro Lodbroko žmoną – Lagerthą (aktorė Katheryna Winnick), tačiau negailėjo liaupsių ir kitiems: „Žinoma, patinka ir pagrindinis herojus Ragnarras (Travisas Fimmelas) – legendinis skandinavų valdovas, minimas jų poezijoje ir keletoje sagų. Kelis kartus vaidinome su juo – labai įspūdingas ir ryškus aktorius.“

Kalbant apie vikingų papročius, bendruomenės „Romuva“ vyriausiosios krivės I. Trinkūnienės dukra pripažino šios kultūros išskirtinumą.  

„Negaliu teigti, kad vikingų papročiai man imponuoja. Mano prigimtinė religija yra baltų kultūra, – teigė Vėtra. – Tačiau labai patinka, kad filme atkuriama vikingų kultūra. Tai galėtų būti įkvėpimas ir Lietuvoje sukurti serialą apie pagoniškus laikus.“

„Vikingai“ – kanadiečių ir airių istorinė drama. Serialas rodomas per „History“ kanalą, filmuojamas Airijoje. Žiūrovai jau galėjo išvysti 14 ketvirtojo sezono dalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

minde

minde portretas
grazi vetra neleiskit norvegam pagrobt nes peas juos tokiu grazuoliu mazai

Do

Do portretas
Nu ką - reiks pradėt "Vikingus" žiūrėt.

gg

gg portretas
spoileriai...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių