Sausio 13-ąją – parama ir viltis karo gniuždomiems ukrainiečiams

Ukrainiečių protestų Maidane pradžią įamžinusios nuotraukos ne vienam lietuviui priminė tai, ką mūsų tautai teko patirti prieš porą dešimtmečių – laisvės viltį, sumišusią su baime.

Tačiau Sausio 13-osios tragediją lietuviai su pagarba ir padėka glaudžia atmintyje, o Ukrainos žmonių akyse iki šiol ir kasdien – karo ugnys. LRT televizija kviečia visus vienytis ir padėti Ukrainos žmonėms, kenčiantiems nuo karo, prieš kurį Vakarų šalys užmerkia akis, nenorėdamos gadinti santykių su Rusija, ir mojuoja pasirašytomis paliaubomis, kurios de facto nevykdomos.

Simboliškai – Sausio 13-ąją – ji rengia paramos koncertą „Kartu iki pergalės“ ir geros valios žmones ragina prisidėti prie pagalbos nuo karo kenčiantiems Ukrainos kariams, jų artimiesiems, našlaičiais likusiems vaikams ir karo nusiaubtų miestų bendruomenėms.

Ukrainiečiams reikalinga ne tik pagalba daiktais, bet ir žinojimas, kad jie nėra vieni šiame kare.

Lietuviai į Ukrainos tragediją reaguoja išties jautriai ir neketina jos palikti bėdoje. Paramą Ukrainai viešai reiškia ir aukščiausi mūsų šalies vadovai, ir paprasti tautiečiai, tyliai padedantys pavienėms karo paliestoms šeimoms, gabenantys geros valios žmonių sudėtus humanitarinius siuntinius. „Unicef“ balsas tyruose: daugiau kaip pusė milijono Ukrainos vaikų tiesiogiai paliesti karo, o 200 tūkst. jų, patyrusių didžiausias kančias, būtina psichosocialinė reabilitacija.

„Yra tokių, kurie situaciją šalyje drįsta apibūdinti Ukrainos krize – tai ne paprasta krizė, tai šalį niokojantis karas. Priešas, kurį bijoma garsiai įvardyti, tik stiprėja nuo likusio pasaulio abejingumo. Gyvenimo sąlygos arti fronto linijos yra siaubingos: trūksta maisto, dingsta elektra, nėra darbo, kadangi gamyklos uždarytos ar užgrobtos, nutraukiamas šildymas, jei prasideda susišaudymai. Vaikai ne eina, o bėga į mokyklą – jie žino, kad jei nebūsi pakankamai greitas, tave gali kliudyti priešo kulka“, – sako prodiuseris Dominykas Kubilius, kuris kalbino eilinius Ukrainos karius, jų artimuosius, negandų nualintus paprastus žmones, lankėsi našlaičių namuose. Aplankyti šiuos žmones padėjo juos remianti organizacija „Blue Yellow“.

D. Kubilius tikina – ukrainiečiams reikalinga ne tik pagalba daiktais, bet ir žinojimas, kad jie nėra vieni šiame kare. „Visur, kur lankėmės, mus pasitiko su išskleista Lietuvos trispalve ir dėkingumo ašaromis akyse. Mes esame jų viltis“, – sako jis.

Viltį savo dainomis jiems dovanos būrys garsių Lietuvos dainininkų: Andrius Mamontovas, Merūnas Vitulskis, Evelina Sašenko, Jurga Šeduikytė, Marijus Mikutavičius, „Naktinės personos“, „Biplan“ ir kt. Koncerto metu į lietuvių tautą kreipsis Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, renginio globėjas prezidentas Valdas Adamkus, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir kt.


Aukoti galima:

paremiant organizaciją „Blue Yellow“ – apsilankius interneto puslapyje blue-yellow.lt arba paskambinus trumpuoju numeriu 1419 (auka 2 eurai).


M. Vitulskis: nenusigręžkime nuo Ukrainos

Pats nebijai nieko – nei alkio, nei šalčio, tačiau kaip paaiškinti vaikui, kodėl jis neturi ko valgyti, kodėl negali jo sušildyti, pasirūpinti jo saugumu?

Per visus šiuos metus, kai Ukrainoje vyksta karas, ne kartą teko matyti ukrainiečius kolegas operos dainininkus, kurie yra priversti dirbti užsienyje, nes šalyje siaučia karas ir darbo nėra, o jų artimieji liko tėvynėje. Kiekvienas jų skambutis į namus būdavo su baime akyse. Nesunku juos suprasti, kai pats turi šeimą, ir širdis plyšta pagalvojus, kad kas jiems galėtų atsitikti.

Pats nebijai nieko – nei alkio, nei šalčio, tačiau kaip paaiškinti vaikui, kodėl jis neturi ko valgyti, kodėl negali jo sušildyti, pasirūpinti jo saugumu, galų gale, kaip paaiškinti vaikui, kodėl jis liko našlaičiu? Ukrainos vaikai nenusipelno nė lašo karo sukeliamo skausmo. Būtent todėl humanitarinė pagalba yra labai svarbi. Ukrainiečiai – mūsų broliai, todėl kviečiu kiekvieną lietuvį prisidėti jau dabar – skambinti numeriu 1419 arba aukoti paramos koncerto, kuris įvyks sausio 13-ąją, metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
lietuviški fašistai pareme xaxolų fašistuojančius banderininkus

taigi

taigi portretas
7 milijonai Ukrainos pensininkų "fronte" - gauna po 35 eurus pensijos, valstybė išgrobstyta ir praskolinta, gatvėse siaučia ginkluotų pravosekų gaujos, chaosas ir milžiniška korupcija.

komentatorius

komentatorius portretas
ziauru kada tokim akcijom isnaudoja vaikus..neturi tokio amziaus vaikai analitinio mastymo..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių