S. Pennas po interviu su meksikiečių narkomafijos bosu sulaukė kritikos lavinos

  • Teksto dydis:

Aktorių Seaną Penną (Šoną Peną) sekmadienį užgriuvo kritikos lavina, praėjus dienai po išvakarėse žurnale „Rolling Stone“ pasirodžiusio straipsnio apie jo slaptą susitikimą su meksikiečių narkomafijos bosu Joaquinu Guzmanu (Choakinu Gusmanu), pravarde „El Chapo“ („Neūžauga“).

Straipsnyje režisierius ir aktorius pasakojo apie spalio mėnesį Meksikos džiunglėse septynias valandas trukusį savo susitikimą su J.Guzmanu; taip pasielgti aktorių paskatino troškimas „išsiaiškinti, (dalykus), kurie gali prieštarauti“ žiniasklaidos ir vyriausybės kuriamam narkotikų kartelio lyderio portretui.

Amerikos dešiniųjų stovykla, kurioje vyksta žūtbūtinis karas tarp respublikonų kandidatų į prezidentus, S.Penno žygį vertino neslėpdama nusivylimo žvaigžde.

Senatorius Marco Rubio (Markas Rubijus), siekiantis tapti respublikonų kandidatu kovoti dėl Baltųjų rūmų vadovo posto, stebėjosi „keistomis“ S.Penno pastangomis ir nepagailėjo kritikos aktoriaus vaidybinei karjerai.

„Žiūrėkite, manau, kad S. Pennas nevertas, jog aš apie jį daug galvočiau. Aš net nežinojau, kad jis vis dar egzistuoja“, – pareiškė M.Rubio.

„Jeigu kuris nors tokių amerikiečių aktorių, pasinaudojusių savo šalies didybe ir užsidirbusių pinigų iš mūsų laisvos verslo sistemos, savo (paskelbtu) interviu nori pataikauti kokiam nors nusikaltėliui ir prekeiviui narkotikais, turi tokią konstitucinę teisę. Man tai atrodo groteskiška“, – tęsė jis.

„Vadinamasis interviu“

Net patys atsargiausi kairieji turėjo pripažinti, kad S.Penno atradimai „kelia daug įdomių klausimų“.

Vienas demokratų kandidatų į prezidentus Bernie Sandersas (Bernis Sandersas) televizijai „ABC News“ pareiškė: „Apie tai aš daug negalvojau. Tuomet regis laksčiau po Ajovą“.

Baltieji rūmai taip pat vengė atsakyti į klausimus apie bet kokius S.Penno padarytus moralinių arba teisinių nuostatų pažeidimus, tačiau pasmerkė paties J.Guzmano pasisakymus minėtame pokalbyje.

Kalbėdamas apie savo nusikalstamą verslą narkomafijos bosas siurbčiojo tekilą ir gyrėsi, kad tiekia „daugiau heroino, metamfetamino, kokaino ir marihuanos nei bet kas kitas pasaulyje“.

Baltųjų rūmų administracijos vadovas Denisas McDonough (Denisas Makdonou) televizijai CNN sakė, kad J.Guzmano „gyrimasis apie tai, kiek heroino jis tiekia pasauliui, taip pat ir Jungtinėms Valstijoms, varo iš proto“.

Paklaustas, ar JAV prisidės prie Meksikos pareigūnų, siekiančių apklausti S.Penną, D.McDonough atsakė: „Iškilo daug įdomių klausimų jam ir kitiems, susijusiems su šiuo vadinamuoju interviu. Pažiūrėsime, kas bus“.

Vienas garsus žiniasklaidos atstovų teises ginantis advokatas Floydas Abramsas (Floidas Abramsas) sekmadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis pokalbis S.Pennui nekelia jokios teisinės grėsmės, nes juo jis „nepažeidė jokių įstatymų“.

Kas nutinka tikriems žurnalistams

Tuo metu patys žurnalistai negailėjo kritikos nei S.Pennui, nei jo straipsniui, nei jo moralei, nei rašymo stiliui.

Didžiausią jų susirūpinimą sukėlė pats faktas, kad prieš straipsnio publikavimą J.Guzmanas buvo supažindintas su jo turiniu ir jam pritarė. Nors buvo ir tokių, kurie bandė pateisinti straipsnį išspausdinusį žurnalą, nes jo gautos pajamos, neva, buvo to vertos.

„Washington Post“ vyriausiasis redaktorius Martinas Baronas (Martinas Beronas) socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė nuorodą į straipsnį apie mirtiną pavojų, su kuriuo susiduria meksikiečių žurnalistai, ir prie jos prirašė: „Pats laikas prisiminti, kas nutinka tikriems žurnalistams, rašantiems apie meksikiečių narkotikų kontrabandą“.

Televizijos NBC korespondentas Luke'as Russertas (Lukas Rasertas), garsaus amerikiečių žurnalisto Timo Russerto (Timo Raserto) sūnus, tinkle „Twitter“ pašaipiai paklausė: „Ar kitame numeryje bus S. Penno pokalbis su Abu Bakru al Baghdadi (Abu Bakru Bagdadžiu)“, „Islamo valstybės“ lyderiu?

„Fox News“ apžvalgininkas Gayle'as Trotteris (Geilas Troteris) apkaltino „Rolling Stone“ ir S.Penną dėl „visiško žurnalistinės moralės iškreipimo“, kuris prilygsta „bendrininkavimui su šiuo sunkiu nusikaltėliu“.

Internetas knibžtėte knibžda pašaipų apie kai kurias S.Penno pasakojimo detales, pasakojimą apie patirtą „nedidelį keliautojams būdingą meteorizmą“ ir J.Guzmano riteriškumą, kai šis „apsimeta to nepastebįs“.

„New York Post“ visą situaciją apibendrino paskelbdamas garsiąją J.Guzmano ir S.Penno nuotrauką, kurioje jie vienas kitam spaudžia rankas, ir pridėdamas vos vieną sakinį: „El Chapo („Neūžauga“), susipažinkite su El Jerko („Bukagalviu“)“.

JAV roko žurnalas „Rolling Stone“ šeštadienį internete pirmas paskelbė S.Penno ir J.Guzmano pokalbį ir spalio 2 dienos nuotrauką, kurioje matyti, kaip „Oskaro“ laureatas S.Pennas spaudžia ranką ūsuotam Sinaloa narkotikų kartelio lyderiui, vilkinčiam mėlynus marškinius.

S.Pennas straipsnyje rašė, kad 58 metų J.Guzmanas jį „draugiškai“ apkabino, kai jie septynioms valandoms susitiko vienoje Meksikos džiunglių proskynoje. Vėliau dar buvo pokalbių telefonu ir vaizdo interviu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių