Š. Jasikevičiaus išrinktajai svarbiausia – šeima

Graikė Anna Douka su sutuoktiniu Kauno "Žalgirio" krepšinio komandos vyr. treneriu Šarūnu Jasikevičium ir dviem judviejų atžalomis Kaune gyvena jau ketverius metus, tačiau šis interviu – pirmas ir išskirtinis.

Kauną vadina namais

"Kaune jaučiuosi kaip namie. Iki nuolat apsigyvendami, daug laiko čia praleisdavome vasaromis, kai Šaras žaisdavo rinktinėje, ir Kalėdų atostogas. Mano ryšys su Kaunu užsimezgė dar tuomet, kai neturėjome vaikų. Taigi, Kaunas neabejotinai yra mano namai", – sakė A. Douka. Anot saulėtoje Graikijoje gimusios moters, gyvenimas Lietuvoje yra labai gražus ir jai prie širdies. "Žmonės čia labai orientuoti į šeimą, ir man tai labai patinka. Nuostabi gamta. Patinka, kad Lietuva yra autentiška ir unikali. Čia laikomasi daugybės senųjų papročių, tradicijų, įsitikinimų", – pastebėjo Anna. Didelį įspūdį jai paliko tai, kaip švenčiame svarbiausias metų šventes – Kalėdas. Ypač sužavėjo Kūčios, jų svarba, ypatingas visos šeimos susibūrimas tą vakarą. Beje, pirmą kartą į Kauną Šarūnas Anną atsivežė būtent per Kalėdas. "Tai buvo labai įspūdinga", – prisiminė pirmąjį vizitą ir per jį užplūdusius jausmus pašnekovė.

Sprendė abu

A. Douka pabuvojo daugybėje pasaulio miestų, tad juos lygindama drąsiai teigė, kad Kaunas yra labai palankus šeimoms, o tai jai šiuo metu ypač aktualu. Ji kartu su Š. Jasikevičiumi augina dukrą Ailą, kuriai dabar šešeri su puse, ir penkerių sūnų Luką. "Čia jaučiuosi tikrai saugi. Galiu vaikščioti po miestą su vaikais ir nesijaudinti, kad kas nors blogo nutiks. Kaune patogu vaikščioti su mažais vaikais vežimėliuose. Tam pritaikyta ir Laisvės alėja, ir parkai, ir daugybės gatvių šaligatviai. Ne visuose pasaulio miestuose taip yra", – gyrė Kauną moteris, kurią su vaikais dažnai galima sutikti parkuose.

Annai atrodo, kad šeimoms labai pritaikyti ir restoranai. Ji džiaugėsi galimybe vaikščioti ar važinėti dviračiais su vaikais paupiu iki Kauno pilies, Senamiesčio ir toliau. Lietuvoje graikei trūksta tik vienintelio dalyko – šeimos ir draugų, likusių tėvynėje. "Norėčiau dažniau būti greta jų, bet jaučiuosi palaiminta, kad ir čia radau nuostabių draugų. Taigi, negaliu skųstis", – šypsojosi dviejų vaikų mama.

Prieš atsikeldama į Kauną, šeima gyveno Barselonoje. "Sprendimą kraustytis į Lietuvą priėmėme abu su Šaru. Buvau labai laiminga, kad galėsime vykti būtent į Kauną, nes čia gyvena Šaro šeima. Norėjau, kad vaikai turėtų galimybę ilgiau pabendrauti su seneliais ir pusbroliais, daugiau sužinoti apie Lietuvą", – argumentavo pašnekovė.

Š. Jasikevičius tuomet priėmė "Žalgirio" pasiūlymą žaisti šioje komandoje, o vėliau tapo ir vyriausiuoju treneriu. Tad nenuostabu, kad legendinio įžaidėjo, o dabar ir talentingo trenerio vaikams labai patinka žiūrėti "Žalgirio" varžybas. Jas mažieji sirgaliai su mama dažniausiai stebi arenoje, išskyrus "Eurolygos" susitikimus, nes jie labai vėlai baigiasi. Praverčia liaudiški metodai Permainingi lietuviški orai tradiciškai siejami su peršalimu, prasta savijauta. Kokį poveikį, pasikeitus gyvenamajai vietai, pajuto A. Douka, ar tai, kad persikraustė į kitokio klimato šalį, turėjo kokios nors įtakos vaikams?

"Lietuviškas klimatas totaliai skirtingas, lyginant su graikišku, bet pripratome. Kelios dienos žiemą gali būti labai šaltos, bet šaltis čia visai kitoks nei Graikijoje. Apsirengus tinkamais drabužiais, viskas gerai", – vertino Kauno graikė. Lietuvos klimatas ne toks saulėtas kaip Pietų šalyse, bet Anna įžvelgia neabejotinų pranašumų. "Pastebėjau, kad apsigyvenus Kaune vaikai nebeserga taip dažnai. Jie čia sveikesni ir stipresni", – džiaugėsi jauna mama.

Turėjau visko atsisakyti ir sekti paskui šeimą, kurią kartu kūrėme. Jeigu galėčiau rinktis iš naujo, nieko nekeisčiau. Šeima man – viskas, ir tikiu, kad šeima visuomet turi būti kartu.

Kai namuose vis dėlto kas nors suserga, su ligomis iš pradžių bandoma kovoti pasitelkiant liaudiškus metodus. Vaistų šioje šeimoje vartojama tik po konsultacijos su gydytoju. "Vienas liaudiškas metodas, visada suveikiantis, esant aukštai ir sunkiai malšinamai temperatūrai – šaltas, aišku, ne ledinis, dušas kelias sekundes. Karščiuojant dar labai padeda drėgnas rankšluostis ant kaktos. Prieš tai rankšluostį reikia suvilgyti vandeniu, į kurį įpilama truputis acto", – medicinine patirtimi dalijosi moteris.

Patenkinta Lietuvos gydytojais

Paprašyta palyginti lietuvišką ir graikišką sveikatos apsaugos sistemas, A.Douka tviritno, kad jos gerokai skiriasi. "Ten valstybinis sveikatos apsaugos sektorius nėra geras, todėl susikūrė stiprus privatus. Trūkumas tas, kad pastarajame, prireikus gydytojo konsultacijos ar bet kokios kitos medicininės paslaugos, turi atverti piniginę, nors turėtum tai gauti nemokamai arba mokėti kur kas mažiau. Lietuvoje sveikatos apsaugos sistema yra gana gera, bet kaip ir kiekvienoje šalyje, svarbu rasti gerą gydytoją. Iš esmės esu patenkinta gydytojais, kurių prireikė man ir mano vaikams Lietuvoje", – kalbėjo graikė.

Ji pripažino, kad, net ir suradus puikiausių medikų, kur kas geriau nesusirgti, būti sveikam. Vienas didžiausių geros savijautos ir sveikatos priešų, anot Annos, – stresas ir menkavertė mityba. "Šiais laikais mes visi kasdien kenčiame nuo streso. Vieni labiau, kiti mažiau. Nemanau, kad yra vienas sėkmingas receptas, kaip kovoti su stresu, nes žmonės labai skirtingi. Mano patarimas būtų stengtis būti optimistu, sveikai ir subalansuotai maitintis, pakankamai ilsėtis ir miegoti. Svarbu – reguliarus fizinis aktyvumas", – vardijo A. Douka.

Jos pačios diena kasdien prasideda 7 val. ryto. Žadina vaikus, visi kartu pusryčiauja, tuomet keliauja į darželį. Aila šiemet lanko priešmokyklinę grupę, o Lukas ją lankyti pradės ateinantį rudenį, tad abiejų mažųjų ir jų tėvelių netrukus laukia naujas etapas – mokykla. Likusi viena, grožiu, energija, šiluma ir gera nuotaika spinduliuojanti moteris pirmiausia laiko skiria sportui. "Man labiau patinka mankštintis ryte, tad po treniruotės lieka visas pusdienis. Kiekvienai mamai nėra lengva rasti laisvo laiko, nepriklausomai nuo to, dirba ji, ar ne. Ypač tuomet, kai vaikai dar maži. Todėl, kol vaikai darželyje, stengiuosi pasirūpinti visais šeimos, namų reikalais, skirti laiko ir vien sau", – pasakojo A.Douka.

Anot jos, turėdama laiko tik sau, moteris tarsi įsikrauna energijos, tampa darbingesnė ir laimingesnė – tai taip pat labai svarbus geros savijautos faktorius. Laisvą laiką Anna stengiasi išnaudoti ir savo reikmėms, nes grįžus vaikams prasideda kiti užsiėmimai. "Abu vaikai yra labai aktyvūs. Lukas mėgsta žaisti krepšinį ir golfą, kaip ir jo tėtis. Jis – visada su krepšinio kamuoliu rankose. Aila mėgsta šokti, piešti ir įvairius komandinius užsiėmimus", – pasakojo mama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietė

kaunietė portretas
Nuostabi moteris. Šarui pasisekė. Tegul jie būna laimingi ir laimingi jų vaikai. Šaunuolė nešmeižia Lietuvos, kaip tai daro išpindėję užsieničiai, o viską giria. Taktiška, nuostabi moteris..gero gyvenimo jai.

cha

cha portretas
O kartais ne jis jau su žyde gyveno ? Kur ji dingo ?

Jonce

Jonce portretas
Gyvena ne su sutuoktiniu, o su sugyventiniu, nes jie nesusituokę. Jei žurnaliugoms gėda rašyt apie susimetusius, tai nerašykit iš viso, o tas melas juokingas. Tegul žmonės gyvena kaip nori, mūsų laikais šeima nėra vertybė ir vaikai gimsta ne santuokoje, o benkartais. Jeigu durneliui Jaskai taip gerai, tai kas mums... Na o graikė lyg ir nebloga moteris, bet protinga su Jaska tikrai nebūtų susidėjus ir tuo viskas pasakyta. Duktė tai gryna čiurkė, vnž graikė. O sūnus tai pusiau toks maišytas, bet labiau čiurkiukas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių