Roko legendos F. Zappos našlė pralaimėjo kovą su vėžiu

  • Teksto dydis:

Eidama 71-uosius metus mirė roko legendos Franko Zappos (Frenko Zapos) našlė.

Gail Zappa (Geil Zapa), kuri buvo savo vyro kūrybos palikimo saugotoja, mirė trečiadienį. Oficiali mirties priežastis neskelbiama, bet žiniasklaida praneša, kad moteris pralaimėjo kovą su plaučių vėžiu.

Vėžys 1993 metais pasiglemžė ir F.Zappos, kuriam tuo metu buvo 52-eji, gyvybę.

Pora susituokė 1967 metais ir susilaukė keturių vaikų - Divos, Dweezilo (Dvizilo), Ahmeto ir Moon (Mun).

„Gail Zappa, mergautine pavarde Adelaide Gail Sloatman (Adeleid Geil Sloutman), būdama 70 metų ramiai paliko šį pasaulį. Ji mirė savo namuose trečiadienį, 2015 metų spalio 7 dieną, apsupta savo vaikų“, - sakė Zappos šeimos fondo atstovas.

„Gail, kuri už Franko Zappos ištekėjo būdama 22 metų, buvo didžiaakė basakojė novatorė, kuri būdama šeimos matriarche ir visų Zappos verslų prižiūrėtoja, vienodai atsakingai žiūrėjo tiek į savo šeimynines, tiek į profesines pareigas. Ji buvo atsidavusi vyro partnerė muzikos versle ir augino jųdviejų vaikus - Moon, Dweezilą, Ahmetą ir Divą“, - sakė Fondo atstovas.

„Gail po vyro mirties entuziastingai vykdė jo kūrybos saugotojos pareigas, stengdamasi užtikrinti, kad nebūtų pamirštas jo, kaip vieno svarbiausių XX amžiaus Amerikos kompozitorių ir muzikantų, palikimas. Darydama tai ir visuose savo verslo projektuose Gail aistringai kovojo už tai, kad būtų priimti aiškūs intelektinės nuosavybės apibrėžimai ir autorių teisių įstatymai, - ne tik dėl savo vyro, bet dėl visų menininkų“, - sakė jis.

„Kaip svarbiausia Zappos šeimos fondo didžioji ponia dalyvaudama painiose teisinėse derybose su korporacijomis ji niekuomet neprarasdavo humoro jausmo, kuris buvo neatskiriama jos nesutramdomos ir susižavėjimą keliančios asmenybės dalis. Gail, kuri save vadino absurdiste pagone, visose gyvenimo srityse motyvavo meilė, ji išsaugojo savo asmenybės autentiškumą, stiprybę ir, kalbant paprastai, buvo tikra rakštis muzikos versle bei politikos pasaulyje“, - sakė Fondo atstovas.

„Gail visuomet išliks viena svarbiausių kūrybinio renesanso, neatsiejamo nuo Lorel kanjono rajono, figūrų“, - pridūrė jis.

Vos prieš tris mėnesius našlė suteikė aktoriui ir režisieriui Alexui Winteriui (Aleksui Vinteriui) leidimą kurti dokumentinį filmą apie F.Zappą.

Komedijos „Bill & Ted's Excellent Adventure“ žvaigždė rengs šį projektą bendradarbiaudamas su Zappos šeimos fondu. Šios partnerystės dėka A.Winteris turės išskirtinę prieigą prie F.Zappos archyvo - rūsio, kuriame roko legenda kaupė savo įrašus, filmus ir kitokią garso bei vaizdo medžiagą.

Liepą paskelbdama šią žinią roko legendos gerbėjams, Gail sakė: „Esame nepaprastai laimingi, kad dirbsime su Alexu - išties išskirtiniu filmų kūrėju. Mums taip pat patinka jo požiūris į savo darbą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių