Regio muzika – tikrai ne tik B. Marley

Bobas Marley padarė didelę įtaką regio muzikai, tačiau dauguma žmonių nežino kitų šio stiliaus muzikos atstovų. Be to, už regio muzikos išpopuliarinimą reikia dėkoti ne tik jam, LRT radijui sako didžėjus ir vienas iš muzikinio judėjimo „Groove Tribe“ iniciatorių Erikas Berežokas.

Anot jo, pasiekti mases lengviausia per popmuziką, tai nėra blogai: „Manau, jei žmogus labiau domėsis tam tikros muzikos kultūra, tegul jis į ją ateina kad ir per pop stiliaus renginį“.

– Kaip apibūdintumėte, kas yra regio muzika?

– Regio muzika gali būti įvairi – taikos ir meilės muzika, protesto muzika, gal ir gyvenimo muzika. Regis išsiskiria ritmu, bosu, būgnų sekcija, efektais.

– Kuo ypatingas Laurelio Aitkeno kūrinys „Mas Charlie“?

– Tai tarsi šaknys, iš kurių viskas išsivysto. Šis kūrinys yra mento stilistikos, kuri prasidėjo iš ritmenbliuzo. Didelė įtaką Karibams turėjo Naujasis Orleanas. Galima sakyti, visas judėjimas ir Jamaikos muzika gimė iš Amerikos ritmenbliuzo. Norint pažinti regį, reikia išgirsti mento.

– Kaip manai, kodėl regio muzika atsirado būtent Jamaikoje?

– Manau, kad tam įtakos turėjo ir Jamaikos nepriklausomybės atgavimas. Teko skaityti, kad žmonės buvo itin pozityvūs, laimingi dėl nepriklausomybės ir laisvės. Todėl ir pradėjo kurti tokią muziką, tai vienas pozityviausių muzikos stilių.

Mes tikime, kad grojame sielos muziką ir judiname ne kūną, o sielą, protą ir širdį.

– Atrodo, kad kiti negeba to daryti, iš Vakarų pasaulio ateina depresyvesnė muzika.

– Visgi gera regio muzikos scena yra Prancūzijoje, ten daug žmonių iš Afrikos. Baltaodžių ir juodaodžių muzikos mišinys sudaro hibridą ir įdomų regio stilių.

– Kaip susijusi ska ir regio muzika?

– Viskas labai istoriška. Atsirado mento, ska, vėliau vyravo džiaziniai motyvai, daugiau pučiamųjų, ritmika tapo labai greita. Jamaikoje žmonės net turėjo savo ska šokį, tam tikrus judesius. Visus subžanrus galima vadinti regio muzika. Tačiau norint pažinti muziką kuo geriau, istoriškai, reikia jais pasidomėti labiau.

– Ar tiesa, kad regio muzika turi religinį atspalvį?

– Taip, tai yra svarbu. Rastafarizmo religijos įtaka regiui buvo labai didelė, ypač 1973–1974 m. Tai ypač išpouliarėjo su B. Marley muzika. Jis vienas pirmųjų atlikėjų, kuris pradėjo koncertuoti po visą pasaulį. B. Marley propagavo rastafarizmo religiją, o jo nešama žinutė buvo už marihuanos legalizavimą.

– Kas yra rastafarizmas?

– Tai judėjimas, kilęs Etiopijoje. Viena iš rastamanų idėjų yra tai, kad Jėzus buvo juodaodis. Svarbūs asmenys rastafarizme yra tokie imperatoriai kaip Saliamonas ir Haile Selasie. Pastarąjį rastamanai ypač gerbė, jis tarsi pasiuntinys, toks, koks Jėzus yra katalikams.

– Koks jūsų požiūris į B. Marley?

– Teigiamas, nes jis padarė didelę įtaką regio muzikai ir tam, kad šis stilius pasaulyje būtų žinomas. Tačiau manau, kad dauguma žmonių žino B. Marley, bet nežino kitų regio atstovų. Apie regio muziką nekalbėtume, jei ne Chrisas Blackwellas. Jis prodiuseris, įkūręs „Island Records“ leidybinę studiją.

Ch. Blackwellas gimė ir iki dešimties metų pragyveno Jamaikoje, vėliau Anglijoje, galiausiai vėl Jamaikoje. Būtent jam galima dėkoti už tai, kad išpopuliarino regio muziką. Viena pirmųjų jo sutarčių buvo su B. Marley. Kai B. Marley jį pasirašė, regio muzika per Didžiąją Britaniją pasklido po visą pasaulį.

– Kokie žmonės Lietuvoje ateina klausytis regio?

– Kai pradėjau rengti regio muzikos vakarėlius, publika tarsi išsigrynino. Šiais laikais yra žmonių, kurie rengia rastafarinius regio vakarėlius, juose pasistato savo pagamintas kolonėles ir groja daug rastafarizmo įtakos turinčią muziką.

Mūsų judėjimas „Groove Tribe“ yra gana eklektiškas dalykas, nes grojame ne tik regį, bet ir soul, funk muziką ir pan. Mes tikime, kad grojame sielos muziką ir judiname ne kūną, o sielą, protą ir širdį. Taigi mūsų publika yra įvairi.

– Ką manote apie tai, kad regio muzika dabar išpopuliarėjo visame pasaulyje, atsirado popmuzikoje?

– Manau, kad tai gerai, nes pasiekti mases lengviausia per popmuziką ir popkultūrą. Kiekviena muzika yra muzika ir randa savo klausytoją. Manau, jei žmogus labiau domėsis tam tikros muzikos kultūra, tegul jis į ją ateina kad ir per pop stiliaus renginį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių