Realybės šou ribos: pasiūlė tapti tikrais kaliniais

Pasisėdėjimas už grotų savo noru? Skamba neįtikėtinai, vis dėlto tai vieno labiausiai nustebinusių JAV realybės šou koncepcija.

„60 dienų kalėjime“ pavadintas kanalo „A & E“ šou septynis savanorius pasiuntė į belangę ne šiaip pasilinksminti – jie buvo infiltruoti į itin smurtu garsėjantį Džefersonvilio (Indiana) kalėjimą ir, prisidengę išgalvota asmenybe bei istorija, gyveno tarp tikrų nusikaltėlių. Drąsuolių misija – būti vietos šerifo Jamey Noelo informatoriais, surenkančiais žinias iš šešėlinio nusikaltėlių pasaulio ir padedančiais išaiškinti problemas, prieš kurias buvo bejėgiai net infiltruoti pareigūnai.

Šou septynis savanorius pasiuntė į belangę ne šiaip pasilinksminti – jie buvo infiltruoti į itin smurtu garsėjantį Džefersonvilio kalėjimą.

Kyla klausimas, kur tokių savanorių atsirado? Atsirado visas būrys – projekto kūrėjai komandos narius rinkosi net iš 300 kandidatų. „Laimė“ tapti kaliniais teko namų šeimininkei Barbrai, devyniolikmečiam Isaiah, kurio paties brolis buvo nuteistasis, apsaugininkui Jeffui, mokytojui Robertui, teisėsaugos pareigūnui Tami, jūrų pajėgų veteranui Zacui ir socialinei darbuotojai Maryum, kuri yra dar ir legendinio boksininko Muhammado Ali dukra. Septynetukas buvo slapta filmuojamas net 300 kamerų, o kad jos skirtos ne saugumui užtikrinti, bet realybės šou reportažams, žinojo vos keli atsakingi asmenys.

Projekto dalyviams teko savu kailiu patirti tokią kalinių kasdienybę kaip nuotekų potvyniai, muštynės, prastas maistas. Nieko nuostabaus, kad retais momentais, atvesdinti prie šou kameros savo dienoraščiui, ne vienas palūžo, pratrūko ar net sakė einantys iš proto. Pora dalyvių paliko šou anksčiau laiko – vienas susirgo, kitas sulaukė tiesioginių grasinimų iš savo kameros „bičiulio“.

Vis dėlto numatyti tikslai buvo pasiekti. Kokie? Šou savanoriai padėjo nustatyti narkotikų kelią kalėjime, o jo atšakoms nukirsti administracija įsigijo du kūno skenerius. Be to, tai leido iš šalies įvertinti gyvenimo kalėjime sąlygas ir jas pagerinti.

Projekto kūrėjams biro daug priekaištų dėl saugumo stokos. Piktintasi, kad televizija, peržengdama įprasto šou ribas, vargiai jaučia ir prisiima atsakomybę, jei tokia avantiūra baigtųsi prastai – dalyvio sužalojimu ar net mirtimi. Kad ir kaip būtų, pora „60 dienų kalėjime“ sezonų sėkmingai kilstelėjo kanalo reitingus, o prodiuseriai turi minčių vienaip ar kitaip projektą tęsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių