Realybės šou – musulmonų gyvenimas be tabu

Didžiosios Britanijos televizijai nėra jokių tabu, o jos tolerancija klesti ne tik popieriuje, bet ir eteryje. Šia gaida pirmadienį BBC2 kanalas pristatys išskirtinį projektą „Musulmonai – kaip mes“ („Muslims like us“).

Jo tikslas – iš arčiau pažvelgti į šalia gyvenančius islamo išpažinėjus ir jų įvairovę. Tą įvairovę laidoje reprezentuos tokie dalyviai kaip modelis, gėjus, mokytoja, inžinierius, buvęs boksininkas, sunitai, šiitai ar atsivertusieji. Beje, dėl bokso meistro dar nepasirodžiusį projektą lydi skandalas, mat Abdulas Haqqas, žinomas kaip Anthony Smallas, anksčiau yra išreiškęs paramą Islamo valstybei. Vis dėlto televizija atkerta norinti atskleisti, kad islamo pasaulis nėra sukurptas pagal vieną modelį ir jame yra pačių įvairiausių asmenybių.

Viena tokių, paneigiančių užguitos musulmonės stereotipą, yra 27-erių mokytoja Mehreen Baig. „Moterį musulmonę žmonės dažnai įsivaizduoja kaip užspaustą, nuolankią. Man tokios mintys nekyla – esu normali mergina, siekianti karjeros, žiūrinti „X Faktorių“ ir pasninkaujanti per ramadaną. Aš nepriklausoma ir išsilavinusi, bet mano gyvenimą labai veikia religinės vertybės. Esu įrodymas, kad pusiausvyra tarp šių dalykų yra įmanoma“, – prieš šou kalbėjo dalyvė.

Televizija atkerta norinti atskleisti, kad islamo pasaulis nėra sukurptas pagal vieną modelį ir jame yra pačių įvairiausių asmenybių.

Apie savas patirtis taip pat pasakos homoseksualus musulmonas ir vyras, kurio pakistanietė žmona sulaukė įžeidimų bei pasmerkimo, ištekėjusi už juodaodžio.

Dešimt išties skirtingų projekto dalyvių bandys gyventi kartu ir sugyventi, spręs, kaip ir kur melstis, diskutuos įvairiomis temomis – nuo rasizmo, patyčių, seksualumo iki to, kas turi gaminti valgį.

Sarkastiški, konservatyvūs britų televizijos žiūrovai šį užmojį vertina skeptiškai ir net vadina žiurkių laboratorija, o patys jo kūrėjai jį pristato kaip socialinį eksperimentą, parodantį, kad pati musulmonų bendruomenė yra labai spalvinga, o jos nariai – tokie pat kaip ir mes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
gerai pasakyta islamo pasaulis yra sukurptas paciu musulmonu ir dievas ten ne prie ko
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių