„Rafta“: nepaprastas renginys paprastiems žmonėms

Iš smagaus vakarėlio į solidų projektą pretenduojantis išaugti Kuršių mariose vykstantis muzikos festivalis „Rafta“ apie save jau verčia kalbėti toli už Lietuvos ribų.

Iš smagaus vakarėlio į solidų projektą pretenduojantis išaugti Kuršių mariose vykstantis muzikos festivalis „Rafta“ apie save jau verčia kalbėti toli už Lietuvos ribų. Žinia apie unikalų renginį Kuršių mariose net išplaukė į Australijos, Amerikos žiniasklaidos vandenis. "Raftos" organizatoriai neabejoja – šis klaipėdietiškas "produktas" ne tik uostamiesčiui, bet ir visam pajūriui ateityje pelnys nemažai dividendų.

Nuo 11-os iki 11-os

Ar yra tekę girdėti, kad maždaug prieš 100 metų Mažosios Lietuvos gyventojai per vieną Kuršių marių ruožą – iš Drevernos į Juodkrantę nerijoje – vesdavo arklius? Tikėtina, jog šį klausimą pagrindinis "Raftos" idėjos autorius ir organizatorius Algirdas Sabaliauskas yra uždavęs ne vienam pašnekovui.

Pats klaipėdietis drauge su bičiuliais šią seklią Kuršių marių vietą ties Kiaulės Nugaros sala aptiko visiškai netikėtai, ir šis faktas buvo vertas atradimo džiaugsmo "eureka!"

Tad ant vandens plūduriuojančio muzikinio renginio dalyviai gali nesibaimindami šokti į bangas – vandens gylis pažymėtoje teritorijoje siekia vos apie 1,2 m.

Praėjusiais metais surengtas 6 valandų trukmės "Raftos" vakarėlis, kuriame, pasak Algirdo, dalyvavo apie 300 "savo rato" žmonių ir iki 40 laivelių, šiemet patapo vienos dienos festivaliu – šį šeštadienį apie 100 laivų muzikos ritmu mariose plūduriuos nuo 11 iki 23 val.

Nekainavo nė cento

Organizatoriai taip pat pasirūpino greitaisiais vandens taksi, kurie pramogautojus galės nugabenti į Juodkrantę ar kitą artimiausią Kuršių marių krantą.

Šiam analogų neturinčiam renginiui buvo pastatyta ir speciali scena – 250 tonų sverianti barža.

Pasak Algirdo, už tokiam įrenginiui skirtas lėšas sausumoje būtų galima pastatyti bent 20 standartinių scenų, ką jau kalbėti apie didžiulį techninį iššūkį šį projektą įgyvendinti apsiėmusiai įmonei.

Tačiau renginio organizatoriams tai nekainavo nė cento – pašnekovas šypteli, jog šauni idėja "veža" ne tik juos pačius, bet ir aplinkinius.

Festivalyje pasirodysiančių grupių "Happyendless", "Gerai Gerai", kitų atlikėjų, didžėjų publika taip pat galės klausytis nemokamai. Dalyviams tereikia pasirūpinti vandens transporto priemonėmis, kuriomis jie atplauks į renginio vietą.

Ne žvejyba? Nesąmonė!

"Aš ir pats dažnai uždavinėjau sau šį klausimą – kas man iš to? Tai labai sudėtingai įgyvendinama idėja, ir ji visai nepelninga, nes bilietų nėra. Žinoma, turime šiokį tokį atsipirkimo modelį. Dauguma muzikantų groja nemokamai, kai kurias paslaugas gauname už dyką. Tiesiog visus ši idėja "veža", – tikino jaunuolis.

Nuosavą rinkodaros firmą turinčiam klaipėdiečiui organizuoti renginį talkina bemaž 20 žmonių komanda, į pirmuosius pasirengimo darbus kibusi dar praėjusiais metais.

Algirdas įsitikinęs, jog ši idėja turi labai daug potencialo, bet tam reikia laiko.

"Gal kada nors projektas ir taps pelningas. Tačiau svarbiausia – jis turi generuoti vertę Klaipėdai. Vienas mūsų tikslų – atgaivinti pramoginę vidaus vandenų laivybą. Laivų savininkai taip pat turi pajusti, kad jie gali uždirbti iš pramogų. O dabar daugelis jų sako: "Tai čia laivo reikia ne žvejybai? Nesąmonė!" – juokėsi pašnekovas.

Snobizmo nenorėtų

Nemažai muzikos festivalių aplankęs Algirdas tikino, jog nė vienas nė iš tolo nesuteikė tokių emocijų, kurias teko patirti "Raftoje".

"Lietuvoje yra daug muzikos festivalių, bet, atvirai kalbant, visi jie yra Vudstoko kopijos. Smagu, bet jau patirta, idėjos kartojasi. "Raftoje" jausmas pirmiausia fainas dėl atmosferos, vietos, ji turi labai didelę įtaką emocijoms.

Muzikantai dreifuoja, valtys – taip pat. Festivalis lyg ir neturi vietos, nes laivai nuo srovių sukasi, juda. Nerealus jausmas. Kad tai patirtum, reikia tokiame renginyje padalyvauti. Neteko girdėti, kad kas nors ką nors panašaus yra daręs", – šypsojosi pašnekovas.

Algirdas prisipažino, jog jam lengviau būtų pasakyti, ko šiam renginiui linkėtų, nei nelinkėtų.

"Norėtųsi, kad atsirastų kuo daugiau partnerių, kurie suvoktų šio renginio vertę, taip pat savo dalyvavimo jame vertę. Bet kokiu atveju tikiuosi, kad "Rafta" išliks visų žmonių, o ne socialinio elito renginys. Snobizmo nenorėčiau", – atviravo pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių