Pusšimtis koncertų už 0 Lt – „Reanimacija” pagal J. Didžiulį

  • Teksto dydis:

Pavasarį Jurgiui Didžiuliui gimė noras reanimuoti muziką. Atlikėjas ir jo komanda nuspręndė groti ne už pinigus, o už daiktus, patirtis bei idėjas, ir šią iniciatyvą pavadino „Reanimacija“. 50 koncertų, 30 aplankytų Lietuvos miestų bei miestelių, nei vieno lito į kišenę, bet daug emocijų ir ispūdžių, – taip pusmetį trukusį pirmąją „Reanimacijos“ bangą apibūdina atlikėjas.

„Pagrindinė „Reanimacijos“ idėja – surasti kitą atsiskaitymo už muziką formą. Nuo pat pavasario grojome ne už pinigus, o už idėjas, įspūdžius, naujus socialinius ryšius. Kaip mes dažniausiai įvertiname muziką? Dešimt, dvidešimt ar penkiasdešimt litų plius bilieto aptarnavimo mokestis. Pinigai yra labai siauras ir nuvalkiotas mainų instrumentas.

Pradėdami šį projektą visų pirma norėjome paskatinti ieškoti kitų formų atsiskaitymui už muziką“, – sako J. Didžiulis.

Žiūrovai ir palaikymo komanda tampa koncerto dalimi

Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos baruose J. Didžiulis su komanda darydavo vienos nakties pop-up turus, kuomet per kelias valandas su muzika buvo aplankomi keli barai. Iš viso šiuose trijuose miestuose įvyko penkiolika pasirodymų, t.y. vidutiniškai penki per vakarą.

„Kaip energingai pagroti penkis koncertus per vakarą ir neužsilenkti ties trečiu? Reikia geros palaikymo komandos, kuri užsikrečia puikia nuotaika, ją kuria ir tampa jos ištroškusiais vampyrais. Mano bičiulis kolumbietis Hugo koncertuose tapdavo pritariančiu vokalistu ir didžiausia vakarėlio siela, šokdinančia visas paneles. Kauno baruose nuotaiką kūrė nežinia iš kur atsiradęs akordeonistas, o kitur prie mūsų prisijungdavo partneriai kurie važinėdavo su mumis po barus ir kartu kūrė nuotaiką“, - pasakoja atlikėjas.
Koncertą galima surengti per 10 minučių

„Reanimacija“ keičia suvokimą ne tik apie muziką, bet ir grojimo vietą. Jos metu nulipome nuo scenos ir užlipome ant baro, pakilome į 40 metrų aukštį virš gaisrininkų šventės dalyvių arba koncertus rengėme tiesiog gatvėje. Nuo atvykimo į  vietą iki pirmojo akordo praeina dešimt minučių. Labai paprasta, tačiau tokiu būdu muzika eina į žmones, įsimaišo tarp jų, o ne vien skamba iš kolonėlių it eksponatas muziejuje“, – pasakoja atlikėjas.

Už koncertą – agurkai, pomidorai ir 100 moksleivių nutapytų kūrinių

„Visos „Reanimacijos“ metu skatinome kūrybiškiau pažiūrėti į atlygį už pasirodymus. Už vieną koncertą gavome atlygį agurkais ir pomidorais, kuriuos kas savaitę pristato į Vilnių. Prieš kelias dienas grojome mokykloje, kur už pasirodymą gavome šimtą unikalių moksleivių darbų, į kuriuos jie sudėjo visą širdį“, - sako J. Didžiulis.
Žmonės noriai seka muziką ir gerą nuotaiką

„Pop-up turo metu kiekviename mieste susiformuodavo 20-30 žmonių kompanija, kurie visą naktį sekdavo mūsų reanimobilį ir dalyvaudavo kiekviename koncerte. Tokie momentai įkvepia, jų metu atlikėjas labai aiškiai supranta, kodėl kuria muziką“, – teigia atlikėjas.

Pirmasis „Reanimacijos“ etapas baigsis šį ketvirtadienį, lapkričio 27 d. menų fabrike „LOFTAS“, Vilniuje, kuriame vyks naujausio Jurgio Didžiulio albumo (NE)pristatymo vakarėlis. Jurgio teigimu, „Reanimacija“ su dar didesne jėga sugrįš po Naujųjų Metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Sitam saviveiklininkui reiketu is vis patyleti...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių