Privačiuose lėktuvuose – su žvaigždėmis ir magnatais

Stephenas Kingas, Robertas De Niro, Yoko Ono, Beyonce, Kanye Westas, Willas Smithas, Jay Z, 50 Cent, George Michaelas, Bruce'as Springsteenas, Ashley Simpson, Katy Perry ir kitos Holivudo, muzikos žvaigždės, arabų šeichai, nekilnojamojo turto, aukso kasyklų, finansų magnatai – JAV gyvenančios kaunietės Elonos Čepulytės kasdienybė.

Seno piloto pasiūlymas

Penkiolika metų Ilgojoje saloje, Sautamptono mieste, gyvenanti Elona jau beveik trylika metų dirba palydove privačioje aviacijos kompanijoje, kurią galima prilyginti aukščiausio lygio penkių žvaigždučių viešbučiui.

Valandos skrydis vos keturiolika keleivių talpinančiuose privačiuose lėktuvuose kainuoja 5 tūkst. JAV dolerių.

Panašiame aukštyje ir panašiu greičiu, bet dažniau nei įprastiniai komerciniai keleiviniai lėktuvai degalų turintys prisipildyti "Legacy", "Gulfstream", "Challenger", "Hawker", "Learjet", kuriais skraido Elona, kainuoja nuo 27 mln. dolerių.

Brangiausias angare stovintis kompanijos "Northeastern Aviation Corporation", kurioje dirba lietuvė, lėktuvas kainuoja apie 65 mln. dolerių.

Lėktuvai priklauso privatiems savininkams, kurie samdo kompanijas, ieškančias aukščiausio lygio profesionalių pilotų ir skrydžių palydovių.

"Pereiti atranką pasiūlė prie vandenyno sutiktas senas pilotas", – sakė Elona, skrydžių palydove dirbanti nuo 45 metų.

Prabangiuose privačių oro linijų lėktuvuose darbdaviai nori tik vyresnio amžiaus, save prižiūrinčių, jaunatviškų, kultūringų ir gera nuotaika trykštančių skrydžio palydovių.

Pirmas klientas – siaubo karalius

Penkias kalbas mokančiai Elonai su privačių lėktuvų klientais kol kas prireikė kalbėtis tik angliškai, rečiau – rusiškai, o prieš sudarant kontraktą reikėjo išlaikyti nelengvus egzaminus.

"Iš pradžių mane apžiūrinėjo nuo galvos iki kojų, ilgai bendravome, reikėjo lankyti kelių dienų skrydžių palydovių kursus, kurie kainavo 2000 dolerių", – pasakojo E.Čepulytė, kuriai ypač įstrigo praktiniai užsiėmimai.

Skrydžių palydovės turėjo mokytis išlipti pro lėktuvo langą, gesinti gaisrą, padėti evakuotis keleiviams, uždėti jiems saugos liemenes, deguonies kaukes, užlipti ir įkelti keleivius į vandenyje plūduriuojantį plaustą, laikytis ant vandens.

"Lindau ir į vandenyje plūduriuojantį maišą, prisegta saugos diržais atsisėsdavau į baseine plūduriuojančią keleivio kėdę. Ją staiga apversdavo ir reikėjo po vandeniu kaip nors išsilaisvinti, – moteris nusikvatojo. – Išlindau kaip žiurkė pro mažą plyšelį."

Lietuvė padėjo ir virėjai iš Singapūro, kuri dažnai keliauja tokiuose lėktuvuose ir gamina maistą. Nediduko ūgio moteris nemokėjo plaukti ir ją buvo sunku iškelti iš baseino.

Po to Elona pradėjo darbus danguje: brazilišku lėktuvu "Embraer Legacy" dažniausiai skrenda du pilotai, palydovė ir turtingi keleiviai.

Jei žmonės pasiskųsdavo, kad skrydžio palydovė netinkama, darbdaviai ją atleisdavo.

Pirmasis (ir jau dvylika metų nuolatinis) Elonos keleivis buvo beveik visada vienas skrendantis siaubo karaliumi tituluojamas rašytojas Stephenas Kingas.

Turtuoliai miršta vieniši

Prieš pradėdama dirbti skrydžių palydove E.Čepulytė prižiūrėjo senus, mirštančius žmones ir kitokius ligonius.

"Pagelbėdavau draugėms, kurioms reikėjo laisvadienių. Keičiau įklotus, valgydinau, prausdavau, dozuodavau vaistus, net morfiną, – atsiduso atvira moteris, dirbusi ir senelių namuose. – Buvo labai baisu. Kas mėnesį laidodavome po žmogų."

Ji dažnai verkdavo, sunkiai įprasdavo prie mirštančiųjų, nors darbas su seneliais leido suvokti gyvenimo laikinumą ir gilino žinojimą, kad nuo mirties reikia ne bėgti, bet rengtis jai ir priimti kaip natūralų reiškinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedrius

Giedrius portretas
Elona gyveno Southamptone,NY,ten ,kur gyveno tenisininkas Vytas Gerulaitis

Irta

Irta portretas
Maloniu ir saugiu skrydziu.

Loreta

Loreta portretas
Labai fainas straipsnis , perskaičiau su dideliu malonumu. .... Geru skrydžiu !!!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių