Pokalbių laidos „Svarbios detalės“ premjera: kas tyko socialiniuose tinkluose?

  • Teksto dydis:

Socialiniai tinklai – neatskiriama mūsų gyvenimo dalis. Manoma, kad maždaug trečdalis žmonių didžiąją laiko dalį praleidžia bendraudami virtualiai.

Dėl to seneliai nerimauja, kad švęsti Velykų atvykę anūkai net prie stalo sėdi sukišę nosis į mobiliuosius telefonus, viršininkai skundžiasi, kad darbuotojai per daug laiko praleidžia ne dirbdami, o domėdamiesi virtualiu gyvenimu, kuris ne visada atitinka realybę. Paradoksalu, tačiau paskyros socialinėje erdvėje neturinčių pašnekovų laidai „Svarbios detalės“ jos rengėjams ieškoti teko... „Facebooke“. „Ir radome“, – sako naujos LRT pokalbių laidos vedėja Živilė Kropaitė. Socialinių tinklų temą ji su komanda pasirinko premjeriniam diskusijų vakarui ir savo svečių studijoje klaus, ką dėl socialinių tinklų prarandame ir ką laimime?

„Socialiniame tinkle užsiregistravau prieš keletą metų. Tuomet mudu su vyru norėjome sutikti Naujuosius metus užsienyje ir buvome jau sumokėję už kelionę, kai paaiškėjo, kad agentūra bankrutavo. Socialiniame tinkle susikūrė  nukentėjusiųjų grupė, todėl ir aš prisiregistravau. Dabar mėgstu pažiūrėti, kaip gyvena mano pažįstami, sužinau apie juos naujienas, tačiau pati nieko neskelbiu“, – pasakojo akių gydytoja Gražina Marė Petkūnienė, išdavusi paslaptį, kad jos dukra, garsioji televizijos laidų vedėja Edita Mildažytė beveik nesinaudoja socialiniais tinklais.

O štai pramogų pasaulio ryklys Arūnas Valinskas griežtai įsitikinęs, kad virtualus bendravimas niekada neatstos gyvo. „Man kur kas įdomiau susitikti bičiulį Marijoną Mikutavičių gyvai ir paspausti jam ranką, nei kasdien skaityti jo mintis kompiuterio ekrane. Tai tas pat, kas vietoje šviežių maisto produktų rinktis surogatinius. Kita vertus, virtualioje erdvėje žmogus nors trumpam gali pasijusti žvaigžde. Dažniausiai tai yra kitų apgaudinėjimas, o man to nereikia“, – aštrių žodžių negailėjo A. Valinskas.

Knygos apie „Facebook“ autorius Aidis Dalikas neslėpė, kad socialiniuose tinkluose jaunosios kartos tyko nemažai pavojų. Anot jo, tėvai daro klaidą manydami, kad pakanka uždrausti vaikams virtualiai bendrauti ir problema bus išspręsta.

„Kartą vienoje mokykloje po susitikimo penktokė mergaitė klausė patarimo, ką jai daryti, kai draugas patalpino jos nuogos nuotrauką socialinėje erdvėje ir dabar ji kenčia patyčias. Tokių istorijų – ne viena. Tėvai turi ne drausti, o mokyti vaikus, kaip elgtis, patarti, kaip nesuklysti ir apsaugoti savo privatumą“, – įsitikinęs Živilės Kropaitės pašnekovas.

Tuo tarpu Agnė Jagelavičiūtė nė neketina slėpti, kad kasdien virtualioje erdvėje leidžiamos valandos jai uždirba tūkstančius eurų, uždirbti juose sugeba ir TV žurnalistas Orijus Gasanovas, kuris laidos metu atskleis tokių sandorių sumą.

Šį vakarą 21.30 val. naujoje LRT televizijos pokalbių laidoje „Svarbios detalės“ su Ž. Kropaite – visa tiesa apie socialinius tinklus, jų naudą ir tykančius pavojus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių