„Pirties diena 2016“: sveiko garo ritualai, šamanų praktikos ir naktišokiai

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį, birželio 11-ąją, Anykščiuose bus karšta kaip niekad: pačiame miesto centre kūrensis net dvylika pirčių, o jose anykštėnus ir miesto svečius šildys gausios tarptautinės patyrusių pirtininkų pajėgos.

Čia svečiuosis septintąkart Lietuviškos pirties bičiulių draugijos (LPBD) organizuojama pažintinė-pramoginė šventė „Pirties diena“.

Draugija „Pirties dieną“ penkerius metus rengė Lietuvių liaudies buities muziejuje, Rumšiškėse, o pernai šventė pradėjo žygį per Lietuvą ir pirmiausia geru garu pamalonino Elektrėnus. Vienas šio renginio tikslų – skatinti sveikos pirties kultūrą, tad šiemet į Anykščius užsukanti ir rajono savivaldybės remiama šventė bus skirta Pasaulinei sveikatingumo dienai paminėti.

Su šūkiu „Gyvenk sveikas!“ rengiamos „Pirties dienos 2016“ programa – itin turininga. Šventė vyks keliose skirtingose Anykščių vietose: kempinge „Po žvaigždėmis“, Sveikatingumo take ir Dainuvos slėnyje kairiajame Šventosios upės krante. Čia renginio dieną smagias aktyvias pramogas organizuos Anykščių kūno kultūros ir sporto centro treneriai, rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro komanda, nevyriausybinės organizacijos, vyks šiaurietiško ėjimo žygis, drakonų valčių irklavimo varžybos, šokių pamokos, bus skaitomos paskaitos sveikatos tema, šurmuliuos mugė.

Palei upę rikiuosis ir visos šventės pirtys. Specialiai šiam renginiui bus sukrauta 8 tonų akmenų krūsnis, šildysianti orą milžiniškoje palapinėje, kurioje vienu metu tilps apie šimtas žmonių. Greta bus kūrenama iš Žemaitijos atvežta pirtis-jurta, indėniška pirtis, pirtininkų iš Latvijos atsigabentos kupolinės ir tradicinės Lietuvoje pagamintos mobiliosios pirtys. Visose pirtyse vyks teminės programos, skirtos ne tik pamaloninti geru garu, bet ir pamokyti sveikos pirties principų, sveikatinamųjų procedūrų, dvasingų ritualų.

Geriausi pirtininkystės meistrai iš Lietuvos ir Latvijos patirtimi dalinsis ir šventės scenoje bei pavėsinėse. Lankytojai sužinos, kaip įsirengti gerą pirtį, iš kokių augalų šakelių ir kaip rišti vantas, kaip taisyklingai vanotis įprastu būdu ir kaip vanoti aštuoniomis rankomis, kaip pirtyje naudoti medų ir gintarą, o masažui – žilvyčių vyteles ir net... kirvį. Nebus pamiršti ir kitokių sveikatos ir grožio procedūrų mėgėjai – jų lauks įvairių rūšių masažas bei kūrybinės gamtinių kūno priežiūros priemonių dirbtuvės. Atgaivinti veido odą po pirties kvies „Kaukių virtuvės“ pavėsinė. Čia bus galima išmėginti kaukes, kurių sudėtinės dalys dažniausiai būna skirtos gomuriui palepinti.

„Pirties dienos 2016“ garsai taip pat bus skirti sveikatai stiprinti. Maudynes gongų garsuose surengs garso terapijos praktikas iš Vilniaus Raimondas Binkauskas. Šventėje taip pat lankysis Telšių miškų urėdijoje įkurto garsiojo Žvėrinčiaus šeimininkas Petras Dabrišius. Žemaitijos šamanu neretai pavadinamas vyras pažadėjo pademonstruoti garso masažą būgnu.

Nuo 19 val. Dainuvos slėnyje vyks tradicinės lietuviškos liaudiškos muzikos naktišokiai, kuriems diriguos kapela iš Vilniaus „Ratilai“.

Daugiau informacijos www.pirtiesdiena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių