Pirmojoje veganų mugėje – lankytojų anšlagas

Be mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno, medaus, natūralios odos drabužių, papuošalų ir dar daugelio kitų dalykų. Sveiki ir žvalūs. Tokie žmonės sostinėje šeštadienį rinkosi į pirmąją Lietuvoje veganų mugę „Vegfest LT“.

„Šventę rengėme pagal Londono pavyzdį. Ten kasmet vyksta du veganų renginiai, o į vieną didžiausių festivalių Europoje atvyksta net 24 tūkst. žmonių“, – teigė trejus metus Didžiojoje Britanijoje, Norhamtone, gyvenanti bei energetikos srityje dirbanti „Vegfest LT“ organizatorė 36-erių Ventė Viteikaitė.

„Vegfest LT“ pranoko visus lūkesčius – rinkosi minios žmonių, beveik visi dalyviai pardavė viską, ką turėjo, o kai kurios populiarios prekės, pvz., veganiškas kondensuotas pienas, baigėsi per valandą.

Mugėje buvo galima sužinoti, kad pieno produktai gali būti augaliniai, kad gali būti ir mėsos pakaitalų, veganiškų tortų, pyragų bei kitų saldumynų, o jų pasigaminti tikrai nėra sudėtinga.

„Tai išmokti verta, nes, pavyzdžiui, dabar ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje paskaitas apie augalinę mitybą skaitanti Kotryna Cikanauskienė veganiška mityba išsigydė savo ligas, prieš kurias tradicinė medicina buvo bejėgė“, – pasakojo Ventė.

Pirmoje Lietuvoje rengtoje veganų mugėje labiausiai pirko augalines dešras, sūrius, varškės sūrelius, tortus ir pyragaičius, ekologiškas prekes, knygas, ženkliukus su veganų gyvenimo filosofijos užrašais.

Čia buvo proga išmėginti daug įvairių patiekalų: Europos virtuvės, egzotiškų patiekalų bei „veganizuotų“ lietuviškų, pavyzdžiui, cepelinų, balandėlių, kibinų, įvairių saldumynų.

Mugėje laukė įrengtos dirbtuvės, kur atsinešus savo marškinėlius, pirkinių krepšelį, kuprinę ar kitą daiktą, specialiu trafaretu buvo galima ant jų atspausti veganišką užrašą. Taip pat surengta paskaita gyvūnų teisių tema, dokumentinio filmo „Augalinė Varšuva“ peržiūra, diskusija, ko reikėtų, kad Vilnius taptų labiau draugiškas veganams. Labai daug populiarumo sulaukė vaikų zona.

„Ne, veganai neturi religijos“, – mitus neigė V. Viteikaitė. Veganais gali būti ir krikščionys, ir budistai. Pasaulyje yra dvi aktyvios veganų musulmonų organizacijos.

Veganai ne tik nevalgo gyvulinės kilmės, pieno produktų, jūros gėrybių, kiaušinių, želatinos – jie nenaudoja odos, kailio dirbinių, vilnos, šilko, lino, pūkų, nesilanko zoologijos soduose, delfinariumuose, cirke, kur yra gyvūnų, nejodinėja, nevažinėja karietomis, nenaudoja kosmetikos, išbandytos su gyvūnais.

Kitas veganų renginys – „Vegfest LT“ kalėdinė mugė vyks gruodžio 3 dieną Vilniuje. „O dar gerokai didesnį tarptautinį veganų festivalį planuoju 2017-ųjų pavasarį“, – pridūrė V. Viteikaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Buti gerai suzinoti apie rengini dar jam neprasidejus, dabar jau saukstai po pietu :(

Įdomu

Įdomu portretas
"rengtoje veganų mugėje labiausiai pirko augalines dešras, sūrius, varškės sūrelius" Ok, dešros nevalgom, bet kažkodėl ją norisi įmituoti, Pasąmonė savo daro... Bet ką VEGANŲ mugėj veikia sūriai ir VARŠKĖS sūreliai? :D
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių