Pirmojoje „Eurovizijos“ atrankos laidoje – atradimas: esate tikra bomba!

Į LRT TELEVIZIJOS eterį grįžta nacionalinė „Eurovizijos“ atranka. Trečiadienį vykusiame pirmosios laidos filmavime savo kūrinius pristatė net trylika atlikėjų. Ir nors laukia dar trys šeštadieniai su daugybe kandidatų, jau pirmojo filmavimo metu komisija paskelbė atradusi net kelis atlikėjus, kurie puikiai galėtų atstovauti Lietuvai didžiajame konkurse.

Dėl teisės atstovauti Lietuvai 2018-ųjų konkurse Portugalijoje kaunasi žiūrovams jau pažįstami ir dar negirdėti dainininkai. Komisijos kėdėse šįvakar – LRT OPUS vadovas Darius Užkuraitis, muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys, ne kartą savo laimę atrankose bandžiusi dainininkė Aistė Pilvelytė ir atlikėja Dovilė Filmanavičiutė.

Vakarą pradėjo grupė „Justin 3“ su daina „Born To Be Wild One“. Nors ant scenos stovėjo būgnų sąstatas, grupės būgnininkas „grojo“ nusisukęs nuo instrumentų. Toks režisūrinis sprendimas komisijos liko nesuprastas.

„Eurovizijoje“ esu matęs visko: patrankų, oro balionų scenoje, bet dar nesu matęs, kad kas taip įsijautęs grotų nepataikydamas į būgnus. Jūsų dėka frazė „groti pro šalį“ įgavo naują lygmenį“, – juokavo R. Zilnys ir pridūrė, kad daina yra gerai parašytas klasikinis poproko kūrinys. „Deja, tai taip pat reiškia, kad jis yra senamadiškas. Ir vis dėlto man tai pasirodė visai stiprus pareiškimas bent jau nueiti į kitą etapą“, – įsitikinęs muzikos apžvalgininkas.

D. Užkuraitis didesnių priekaištų dainai neturėjo, tačiau autoriui pasiūlė dar padirbėti su aranžuote. „Man ši daina buvo kaip amerikietiški kalniukai – pradėjote iš lėto, tuomet griebėte jautį už ragų, ir vėl nusileidote. Mane tai šiek tiek išbalansavo. Pamąstykite apie aranžuotę. Bet negaliu pasakyti, kad daina bloga“, – kalbėjo muzikologas.

Grupę scenoje pakeitė atlikėja Monee su daina „Standing Here“. Ir nors didesnių priekaištų komisija atlikėjai neturėjo, pasirodymas didžiosios scenos jiems nepasirodė vertas.

„Labai myliu Portugaliją, ir tą miestą, kur jūs bandysite nuvažiuoti. Ten – labai daug autentikos, savito charakterio, išskirtinumo, koncepcijos. Negaliu prikišti Monee absoliučiai nieko, kalbant apie vokalą ar estetiką, bet man pritrūko būtent to autentiškumo, kurio kupina Portugalija ir jos atlikėjai. Gražu, jei kalbame apie gyvo garso koncertą, bet „Eurovizija“ – deja, ten neleisiu bet ko“, – kalbėjo D. Filmanavičiūtė.

A. Pilvelytei užkliuvo anksčiau atlikėjos išsakyta mintis, jog jei nepavyks šįkart, trečią kartą konkurso atrankoje ji nedalyvaus. „Nesuprantu, kodėl nusprendėte, kad trečią kartą konkurse nedalyvausite. Buvau vienuolikta, devinta, šešta, paskui – antra, antra, antra... Savo kailiu įsitikinau, kad  niekuomet visko iškart gyvenime nebūna, reikia brautis į priekį“, – tvirtino dainininkė.

Jauniausia atrankos dalyvė – šešiolikmetė Germantė Kinderytė – pristatė savo kūrinį „Turn It Up“. Nors komisijai pro akis nepraslydo atlikėjos jaudulys, komplimentų ji taip pat nusipelnė.

„Kažkuo primenate pernai metų atrankos jauniausią dalyvę Paulą. Bet turiu pasakyti, kad Paula pernai atrodė tvirčiau. Ir atrodė, kad šiuo pasirodymu labiausiai mėgavosi jūsų šokėjos, o jūs pati jaudinotės ir vis galvojote, kaip nepamiršti teksto ar nusišypsoti. Duomenis turite, bet jei eisite į kitą etapą, dar padirbėkite ir pabandykite pasimėgauti tomis trimis minutėmis“, – savo pastabas išsakė R. Zilnys.

Su jo nuomone sutiko ir D. Filmanavičiūtė: „Labai jaučiasi, kad jums šešiolika, bet tai nėra blogai. Man viso pasirodymo metu galvoje sukosi klausimas, ar jums patinka ta daina, kurią parašė užsienio prodiuseriai. Bet man gražu žiūrėti, kai šešiolikos metų žmogus ir yra šešiolikos metų žmogus.“

Godo pseudonimą pasirinkusi Goda Sasnauskaitė atliko dainą „Fire Fountain“. Savo pasirodymu atlikėja labai sužavėjo komisijos narius.

„Jei dabar reikėtų siųsti kažką iš keturių skambėjusių dainų į Portugaliją, net nedvejodamas siųsčiau jus. Įdomus balsas, įdomus tembras, gera dainos struktūra. Matau vienintelę problemėlę – atstovaujate alternatyviąją muziką ir reikės tikrai pasistengti, kad įtikintumėt žiūrovą balsuoti. Bet esate originali, todėl tikiuosi, kad žiūrovai atkreips dėmesį. Jūs – puiki“, – komplimentų negailėjo D. Užkuraitis.

Jam antrino A. Pilvelytė: „Šiek tiek priminėte „Eurovizijos“ nugalėtoją Loreen, bet mes visada esame į kažką panašūs. Svarbiausia, kad sukaustėte mano žvilgsnį trims minutėms, ir tai jau yra labai daug. Vokalas labai geras, man patiko. Esate mano lyderė, esate nuostabi visomis prasmėmis“, – tvirtino dainininkė.

D. Filmanavičiūtės žodžiais, nuo atlikėjos neįmanoma atitraukti akių: „Tai buvo bomba. Jūs vienareikšmiškai esate vakaro favoritė.“

Susirinkusių žiūrovų ir komisijos nuotaikas labai praskaidrino Lukas Norkūnas su daina „Tegu“.

„Jei išeitumėte su džinsais ir gitara, ta daina skambėtų visai kitaip. O su kostiumu atrodote gana keistai. Nežinau, ar galite atstovauti „Eurovizijoje“, nemanau, kad sulauksite žiūrovų balsų, bet ačiū už pozityvą“, – kalbėjo D. Užkuraitis.

Jo pasisakymui prieštaravo R. Zilnys: „Manau, kad kaip tik labai daug žmonių balsuos už Luką, nes pernai balsavome už keistą atlikėją su keistu švarku ir keista šukuosena, ir jis laimėjo „Euroviziją“. O išvydę Luką žmonės galvos „valio, mes turime dar keistesnį“, ir balsuos. Per kelerius pastaruosius metus, tai yra pirmasis kūrinys, skambantis nacionalinėje atrankoje, pagal kurį šoka lietuviškos delegacijos vadovas Audrius Giržadas, tai yra labai geras žanras. Tai – kitoks žanras, bet manau, kad tai labai praskaidrino atranką.“

Užsienio autorių kūrinį „Blood Roses“ pristatė Meda Meškauskaitė. Deja, komisijos palankumo atlikėjai pelnyti nepavyko.

„Labai girdisi kažkoks nelietuviškas, indiškas braižas. Bet net ne tai yra svarbu. Dar reikia labai daug padirbėti. Kol kas vokaliai esate pakankamai silpna. Jūsų šokėjas ant scenos taip pat atrodė keistai. Net vizualiai absoliučiai nederate, atrodė, kad ten – pašalinis žiūrovas, užšokęs ant scenos. Jums labai apie daug ką reikia pagalvoti, kol kas į „Euroviziją“ jums tikrai per anksti“, – tvirtino muzikologas D. Užkuraitis.

R. Zilnys, komentuodamas pasirodymą, nestigo ironijos. „Reikia ieškoti ir teigiamos pusės. Jei „Eurovizijoje“ pasirodymo metu nutinka netikėtumas, atlikėjui yra leidžiama pakartoti dainą. Tad jei jūsų šokėjas, atrodantis kaip pašalinis asmuo, vis užliptų ant scenos, dainą galėtumėte atlikti kokius septynis kartus, kol visi nebeturėtų kito pasirinkimo, kaip tik balsuoti“, – humoro nestokojo R. Zilnys. Muzikos apžvalgininkas pridūrė, jog dainoje „kažkas tokio“ yra. „Manau, kad su stipresniu balsu ir pasiruošimu ji suskambėtų geriau“, – tikino jis.

Ne pirmą kartą nacionalinėje atrankoje jėgas bandantis Benas Malakauskas šįvakar atliko dainą „My Memories“. Pasirodymas tarp komisijos narių sukėlė diskusijas.

„Neturiu ką pasakyti apie Beno pasirodymą. Turbūt net parėjusi namo šįvakar kūrinio priedainio niekaip neatsiminčiau. Man buvo nuobodu. Beno balso tembras man paliko daug didesnį įspūdį, nei kūrinys“, – savo nuomonę pareiškė D. Filmanavičiūtė.

Su atlikėjos nuomone nesutiko R. Zilnys: „Manau, kad priedainį įmanoma paniūniuoti, tik yra problema: dainoje – daug dramatiškų momentų, manau, jie prašosi vizualinio sprendimo, juos tikrai galima išnaudoti. Arba labai galingais balso šuoliais, arba ryškia mimika, bet nei to, nei to neturėjote. Man atrodo, kad daina turi potencialo, bet kulminacinėse vietose reikia kažko, kas sukaustytų dėmesį.“

Milda Rasilavičiūtė į sceną žengė su daina „I Think About You“. Daugiau diskusijų, nei atlikėjos vokalas, sukėlė pati daina.

„Graži daina, gražus balsas. Tokiai dainai visada yra vietos „Eurovizijoje“. Bet ties dainos viduriu kyla mintis „man jau viskas aišku su šia daina“, – mano R. Zilnys.

Jo nuomonė nesutapo su D. Filmanavičiūtės: „Net pyktelėjau. Milda yra nuostabaus balso savininkė, ji turi nemažai televizinės patirties, kas yra akivaizdu. Bet – paimame nuostabiausius savo talentus, ir įgrūdame jiems į lūpas kažkokius naftalininius kūrinius. Tokie kūriniai „Eurovizijoje“ dažniausiai atliekami kokių Balkanų šalių, kur moterys – ugningos, kaimynai – balsuoja. Tuo tarpu mes pasirenkame kažkokius šabloninius ir niekur nenuskambėsiančius kūrinius, dėl to pikta.“

D. Užkuraitis, kaip ir R. Zilnys, pabrėžė, kad tokia muzika visuomet turi savo klausytoją. „Net nustebino, kad tai – lietuvių autorius kūrinys. Tai – visiškai amerikietiška daina, o jei dar įkvėptumėte soul dvasios, ji tikrai atrastų savo klausytoją“, – įsitikinęs muzikos apžvalgininkas.

Su lietuvišku kūriniu „Netikra laimė“ pasirodė atlikėja Dangė. Komisijos nuomone, toks pasirodymas didžiojoje konkurso scenoje – neįsivaizduojamas.

„Visa daina buvo padainuota falcetu. Aš, kaip dainininkė, to nepriimu. Man atrodo, kad dainoje turi skambėti pilnas balsas. Bet jūs labai moteriška, subtili, ir vis dėlto – ne „Eurovizijai“, – tvirtino A. Pilvelytė.

Šiame konkurse dainos nemato ir D. Filmanavičiūtė: „Nežinau, kokiame kontekste turime vertinti šią dainą. Jei tai būtų labdaros vakaras, tai būtų tobulas prodiuserių pasirinkimas suvirpinti širdis, į sceną atnešti saulės. Bet šis kūrinys nėra vertintinas „Eurovizijos“ kontekste. Ir dar: eiti į nacionalinės atrankos sceną tik tam, kad neštumei savo kūrybą, yra netinkamas argumentas – mes čia renkame hitų hitą, kuris, nuvykęs, į Portugaliją, parodytų, kur vėžiai žiemoja.“

Natalja Khareckaya pasirodė su autoriniu kūriniu „Serious“. Jauna atlikėja sulaukė komisijos komplimentų.

„Noriu pasveikinti Nataliją, kad ji yra šios dainos autorė – neturime daug autorių, gerai rašančių džiazą. Ji – telegeniška, gerai atrodo, juda, pati daina – taip pat visai smagi. Esate mano šio vakaro atradimas“, – dėstė LRT OPUS vadovas.

Pagyrų atlikėjai negailėjo ir D. Filmanavičiūtė: „Pats geriausias ženklas, kai žiūri į kažką ir tau idėjos šauna į galvą. Nuostabus sceninis įvaizdis. Kad mes būtinai turime eiti į „Euroviziją“ su šablonu – griežtai neigiu. Norisi lengvumo, šiuolaikiškumo. Ir tai buvo lengva ir modernu.“

R. Zilnio manymu, daina – gana standartiška, tačiau jam didesnį įspūdį paliko atlikėjos laisvė scenoje. „Nežinau, kiek tai yra surepetuota, bet tikrai atrodėte kaip atlikėja, kuri mėgaujasi tuo, ką daro, ir tai yra patrauklu žiūrovams. Manau, po Salvadoro Sobralio ir Jamalos pergalių ypatingai sunku galvoti, kokia daina yra tinkama „Eurovizijai“. Ko gero, reikia rinkti mielą širdžiai“, – mano muzikos apžvalgininkas.

Aušra Difartė į sceną lipo su savo kūrybos daina „Someday“, tačiau lyrinis kūrinys komisijos palankumo nepelnė.

„Mes ir vėl „Eurovizijos“ atrankoje demonstruojame sugebėjimą giedrai liūdėti. Neturiu prie ko prikibti. Bet klausimas kyla dėl ryškumo, įsimintinumo ir pan. Pasirodymo scenoje taip pat nesupratau. Galų gale, kur yra jūsų vyras, kartu kuriantis dainas? Galbūt jūsų balsai, skambantys kartu, suteiktų dainai spalvų“, – pasiūlė R. Zilnys.

Evaldas Vaikasas komisijai pristatė dainą „Blind“.

A. Pilvelytės manymu, vaikino balsas – labai geras, ir yra vertas geresnės dainos. Su ja nevisiškai sutiko R. Zilnys: „Nereikia skubėti tos dainos visiškai nurašyti. Nežinau, kas rašė anglišką tekstą, bet ten yra pora neteisingų konstrukcijų. Apgalvotas sceninis įvaizdis, daina – apie aklumą, o ant kostiumo – daugybė akių. Labai simpatiškas jaunuolis, panašus į Edmundą Jakilaitį jaunystėje. Turite visus duomenis tapti žvaigžde.“

Nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos dalyviams pažįstama atlikėja Ieva Zasimauskaitė atliko dainą „When We`re Old“.

„Susimąsčiau apie tai, kad teisingai išlaukiau iki pabaigos, nesakydamas ankstesniems atlikėjams, kad jie – mano favoritas. Tai – man labiausiai patikusi daina šįvakar. Labai jautriai, taikliai ir teisingai tą kūrinį ištransliavote. Manau, kad tris minutes išlaikyti dėmesį su šia daina nėra taip paprasta, tad kažkokie subtilūs ir trapūs sprendimai turėtų atsirasti“, – tvirtino R. Zilnys.

A. Pilvelytės manymu, atlikėja šiemet turi labai daug šansų laimėti. „Manau, jau pats laikas tave leisti į „Euroviziją“. Linkiu pačios didžiausios sėkmės“, – kalbėjo dainininkė.

V. Radžiūno/LRT nuotr.

Nacionalinė „Eurovizijos“ atranka – jau šį šeštadienį, per LRT TELEVIZIJĄ!



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
piz..c, pilvelyte komisijoj ?????!!!!!! CIRKAS prasidejo hahahahahaha

ALGIS

ALGIS portretas
Lietuvių tautos i š s i g i mė l i a i , dainuokit lietuviškai , garsinkit lietuvių kalbą , nes kokia kalba bedainuotumėt ,laurų nenuskinst . EUROVIZIJA TAPO IŠSIGIMĖLIŲ PARODA

ax

ax portretas
straipsnio pavadinimas idiotiškas? Gal tokia ir komisija?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių