Pirmoji pagalba sau (praktiški patarimai)

Beveik kiekvieną dieną nestipriai susižeidžiame ar patiriame silpnų negalavimų. Kaip padėti sau ir artimiesiems? Gydytojai pataria, kaip būti sau gydytoju ir padėti artimiesiems įveikti silpnus negalavimus.

Įveikti žagsulį

Žagsulį sukelia oro prisirijimas arba nepakankamas oro įkvėpimas. Pirmoji pagalba pradėjus žagsėti, įkvėpti kuo giliau ir laikyti orą plaučiuose apie 10 sekundžių. Tada iškvėpkite ir nekvėpuokite 5 sekundes. Mokslininkai iš Niujorko, norėdami išbandyti šį žagsulio įveikimo būdą, net surengė eksperimentą su 30 pacientų ir jis suveikė visus kartus.

Šilumos smūgis

Šilumos smūgis ištinka, kai kūno temperatūra pavojingai pakyla. Šilumos smūgis gali pažeisti jūsų smegenis ir organus. Jautriausi šilumai yra vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės. Efektyviausias būdas išvengti šilumos smūgio – gerti pakankamai vėsaus vandens, kuris natūraliai reguliuoja jūsų kūno temperatūrą. Kava ir alkoholis skatina skysčių šalinimą, todėl karštomis dienomis šių gėrimų venkite. Taip pat stenkitės kuo mažiau aktyviai judėti ir būti tiesioginėje saulėje.

Augalų sukeltas odos perštėjimas

Vasarą daug laiko praleidžiame gamtoje ir dažnai tenka patirti dilgėlių ir kitų augalų sukeltą odos perštėjimą, paraudimą ar bėrimą. Pasistenkite kuo greičiau nuprausti pažeistą odą muilu ir vandeniu. Pridėkite ledo, kad numalšintumėte paraudimą ir skausmą.

Žaizdų gydymas

Žaizdą gerai išplaukite vandeniu, bet nedarykite dažniausios klaidos – nedezinfekuokite žaizdos tirpalais, nes jie gali dar labiau pažeisti audinius. Gerai nuplautą žaizdą apriškite tvarsčiu, pro kurį oda galėtų lengvai kvėpuoti. Kreipkitės į gydytoją, jei žaizdos vietoje jaučiate raumenų įsitempimą, karščiuojate ar nesiliauja kraujavimas.

Sustabdyti kraujavimą iš nosies

Pirštais suimkite šnerves ir laikykite suspaudę 10 minučių, kvėpuokite per burną. Neloškite galvos atgal ir nedėkite ant nosies ledo – nepadės. Jei kraujavimas nesiliauja, jums svaigsta galva, pakilusi temperatūra, kreipkitės kuo skubiau į gydytoją.

Saulės nudegimai

Nudegėte, atrodote kaip vėžys ir nežinote, ko griebtis? Nudegusią odą gydykite vėsia vonia. Į vėsų vonios vandenį įberkite puodelį nevirtų avižų kruopų ir gulėkite ne mažiau 15 minučių. Nešluostykite odos rankšluosčiu, leiskite jai natūraliai nudžiūti. Patepkite nudegusias vietas losjonu, kurio sudėtyje yra alijošiaus.


Šiame straipsnyje: žagsulyssaulės smūgispagalba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių