Pergalė Kanų kino festivalyje pranašaujama vokiškos komedijos režisierei

  • Teksto dydis:

Linksma vokiška komedija laikoma favorite sekmadienį laimėti Kanų kino festivalio „Auksinę palmės šakelę“ ir jei taip tikrai įvyks, jos režisierė bus tik antra moteris, pelniusi šį prestižinį apdovanojimą.

Jeigu, kaip prognozuoja kritikai, Berlyne gyvenanti Maren Ade (Maren Adė) triumfuos su savo „Toniu Erdmanu“ (Toni Erdmann) apie įsitempusią vadovę ir jos keistoką pokštininką tėvą, ji taip pat bus pirmoji vokietė, pelniusi šį apdovanojimą po Wimo Wenderso (Vimo Venderso) 1984 metų pergalės už „Paryžių, Teksasą“ (Paris, Texas).

Vienintelė moteris, laimėjusi „Auksinę palmės šakelę“, yra Jane Campion (Džein Kampion), 1993 metais triumfavusi su „Pianinu“ (The Piano).

Po beveik dviejų savaičių žvaigždžių mirgėjimo ir skandalų, ir keleto jaudinančių filmų, pademonstruotų svarbiausioje pasaulio kino mugėje, „Auksinės palmės šakelės“ laureatą rinks vertinimo komisija iš devynių įžymybių, vadovaujant „Pašėlusio Makso“ (Mad Max) kūrėjui George‘ui Milleriui (Džordžui Mileriui).

Amerikietiško nepriklausomo kino legendos Jimo Jarmuscho (Džimo Džarmušo) „Patersonas“ (Paterson) taip pat turi daugelio kritikų balsus.

Daug kam taip pat patiko rumunų režisieriaus Cristiano Mungiu (Kristiano Mundžiju), kuris „Auksinę palmės šakelę“ yra pelnęs 2007 metais, „Abitūra“ (Bacalaureat) apie tėvo dilemą dėl to, kaip išmokslinti dukrą, kad ji galėtų gyventi sugedusiame pasaulyje.

Tačiau visas prognozes dar gali sujaukti baigiamasis filmas – Olandijoje gimusio „Esminio instinkto“ (Basic Instinct) 77 metų režisieriaus Paulo Verhoeveno (Paulo Verhuveno) šeštadienį pademonstruota „Ji“ (Elle). Tai itin prieštaringai įvertintas trileris apie išžaginimą, apie keistą stiprios moters santykį su savo užpuoliku.

Nors prancūzų aktorės Isabelle Huppert (Izabel Hiuper) darbas šiame filme vadinamas geriausiu per jos keturis dešimtmečius trunkančią karjerą, kai kam pasirodė kokti jo „nepriimtina, ... gašliai tamsi“ premisa.

„Jau girdisi kruvinos žmogžudystės riksmai apie nepriimtiną ryšį tarp išžaginimo ir malonumo“, – rašė prancūzų interneto svetainė „L'Express“.

„Bendrai tai buvo labai nuviliantys Kanai“, – sakė Toddas McCarthy (Todas Makartis) iš žurnalo „The Hollywood Reporter“.

„Tik du ar trys konkursinės programos filmai iš 15, kuriuos mačiau, buvo tikrai verti kelionės“, – sakė jis, paminėdamas „Tonį Erdmaną“ ir „Abitūrą“.

Paralelinės festivalio programos „Ypatingojo žvilgsnio“ („Un Certain Regard“) pagrindinis apdovanojimas šeštadienį atiteko nespalvotam suomių filmui apie boksą „Laimingiausia Olės Makio gyvenimo diena“ (Hymyilevä mies), kuris pasakoja apie įvykius prieš 1962 metų dvikovą tarp O.Maki ir amerikiečio Davey Moore‘o (Deivio Muro).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių