Pasaulinio garso tenoras J. Calleja: net pačiu kruviniausiu darbu talento nesusikursi

  • Teksto dydis:

Taip, kaip futbolas turi Lionelį Messi ir Cristiano Ronaldo, operos pasaulis – Josephą Calleją.

Pasaulinio garso tenoras vadinamas vienu geriausių šių dienų operos solistų, kurio pasirodymų laukia ne tik gerbėjai, bet ir įtakingiausi pasaulio žmonės, tarp jų Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ir buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama.

J. Calleja nuolat koncertuoja didžiausiose pasaulio scenose, tačiau savo namais vadina gimtąją Maltą. Čia solistas parskrenda kaskart, kai randa kelias laisvas dienas, ir ilsisi savo prabangiuose apartamentuose su vaizdu į Viduržemio jūrą. Valstybėje, kurioje gyventojų skaičius nesiekia nė 500 tūkst., jis neabejotinai – pats garsiausias žmogus, populiaresnis ir už prezidentą, ir už premjerą. J. Calleja didžiuojasi kiekvienas maltietis, nes jis – pasaulinio garso tenoras, niekada nepamirštantis pabrėžti savo kilmės.

Kritikai vieningai liaupsina 38-erių operos solisto techniką ir nuoširdumą, bet ypač išskiria atlikėjo talentą, kuriuo apdovanotas tik vienas iš milijonų dainininkų.

„Man pasisekė, kad gimdamas atsinešiau tokį talentą, patikėkite, niekaip jo nenusipelniau, tiesiog gavau jį dovanų. Taip, kaip L. Messi ar C. Ronaldo gimė turėdami, jei taip galima pasakyti, talentingas kojas, taip aš buvau apdovanotas puikiu balsu. Turėdamas talentą tu gali pasiekti labai daug, tačiau net pačiu kruviniausiu darbu jo nesusikursi – arba esi talentingas, arba ne“, – kuklinasi pasaulinio garso žvaigždė.

Sakoma, kad maltiečių kraujyje susimaišę daugelio tautų genai, todėl jie be galo gabūs ir kūrybingi. Vienas iš išskirtinių salos gyventojų bruožų – puikūs balsai. Tačiau pats J. Calleja juokiasi, kad savo giminėje jis yra tarsi balta varna.

„Ir mano mamos, ir sesers balsai tiesiog siaubingi. Juokaujame, kad aš iš jų surinkau visus muzikinius sugebėjimus, todėl dabar dainuoju už tris. Jei rimtai, mūsų giminėje yra muzikantų, pavyzdžiui, pusbroliai labai muzikalūs, groja įvairiais instrumentais, mano močiutė iš mamos pusės turėjo gražų balsą – ji buvo mecosopranas. Tenoro balsas – visai kas kita, tai – liga, jei taip galima pasakyti“, – tikina operos solistas.

Tiesa, reikėjo nemažai palankiai susiklosčiusių aplinkybių, kad net ir toks didelis talentas prasimuštų į didžiąsias pasaulio scenas. Juk daugelis berniukų vaikystėje svajoja tapti laivo kapitonais ar kosmonautais.

„Dainuodamas scenoje galiu būti ir kapitonu, ir piratu, ir didvyriu, ir karaliumi, ir kunigaikščiu – galiu būti bet kuo. Kai kuriuose moderniuose pastatymuose, kur naudojamos šiuolaikinės technologijos, galiu tapti į mėnulį skrendančiu kosmonautu ar net pasivaikščioti kosmose. Kartą Miunchene „Rigolete“ vaidinau net beždžionę“, – apie galimybes scenoje pasakoja J. Calleja.

Reportažo herojus prisipažįsta niekada nesvajojęs apie operos solisto karjerą, tačiau viskas pasikeitė, kai būdamas 13 metų jis išgirdo amerikiečių tenoro Mario Lanzos balsą filme „Didysis Karuzo“.

Visas pokalbis su pasaulinio garso tenoru – laidos „Gyvenimas“ reportaže.


Šiame straipsnyje: Josephas CallejamuzikaMalta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių