Parolimpietis M. Bilius kviečia įgyvendinti 4-erių mažylio svajonę vaikščioti

  • Teksto dydis:

TV3 televizijos ir SEB banko organizuojama jau 14-oji „Išsipildymo akcija 2016“ šiemet, kaip ir kasmet, tiesia ranką tiems, kuriems mūsų pagalbos reikia labiausiai, telkia visuomenę bendrai misijai – padėti Lietuvos vaikams.

Jau nuo šiandien, spalio 3 dienos, septynias savaites iš eilės TV3 žiūrovai matys širdį spaudžiančias „Išsipildymo akcijos“ mažųjų herojų ligų istorijas. Akcijos ambasadorių – jaunų ir talentingų žinomų šalies žmonių lūpomis bus pasakojama, ką kasdien išgyvena sunkiai sergantys mažieji, jų šeimos ir artimieji, bei atskleidžiama, ko trūksta iki stebuklo pasveikti. Akciją tradiciškai vainikuos šventinis koncertas, kasmet gerumui suburiantis tūkstančius žmonių.

Pirmasis 14-osios „Išsipildymo akcijos“ herojukas – sunkiai sergantis 4,5 metukų Milanas. Jo istoriją globoja jaunas, garsus, talentingas ir įkvepiantis žmogus – Rio parolimpinėse žaidynėse sidabro ir aukso medalius iškovojęs lengvaatletis Mindaugas Bilius. Išgirdęs apie berniuko ligą M. Bilius neslėpė susijaudinimo. Milano istorija jam pasirodė ne tik svarbi, bet ir artima širdžiai: „Stebuklui reikia tiek nedaug, o priežastis slypi tik piniguose...“

Šeimoje mažylis buvo be galo laukiamas, tačiau 28-ąją nėštumo savaitę tėveliams žemė išslydo iš po kojų išgirdus medikų diagnozę: įgimta stuburo išvarža (mielomeningocelė), smegenų vandenė (hidrocefalija) ir Arnold-Chiari sindromas. Medikai kūdikiui net prognozavo mirtį mamos įsčiose, o naujagimiui, jei per stebuklą pavyktų išgyventi, – visišką luošumą. Tačiau mažylis bei visą meilę ir rūpestį jam atiduodantys tėvai iš visų jėgų kovojo už galimybę gyventi: Milanas gimė visiškai išnešiotas Kauno klinikose.

Jau pirmąją gyvenimo parą jam buvo atlikta nugaros smegenų išvaržos plastikos operacija. Po dviejų savaičių, progresuojant lydinčiai hidrocefalijai, atlikta ventrikuloperitoninio šuntavimo operacija. Tai leido smegenų skysčiui nutekėti į pilvo ertmę ir nebesikaupti smegenyse. Deja, po operacijos mažylio bėdos nesibaigė. Vos mėnesio sulaukusiam berniukui teko keisti užsikimšusį šuntą, sulaukus 5 mėnesių – dar kartą ištverti šią operaciją, o iškart po jos diagnozuotas meningitas. Po gydymo šuntas keistas dar du kartus. „Išsipildymo akcijos“ herojaus dar laukia ir klubo operacija, po kurios reabilitacija – ypatingai sunki ir skausminga.

Pirmuosius savo gyvenimo metus mažylis praleido ligoninėse. Reabilitacija prasidėjo vos sulaukus 4 mėnesių, tačiau po kiekvienos, kas du mėnesius atliekamos operacijos viską tekdavo pradėti iš naujo. Per 4,5 savo gyvenimo metus Milanas jau spėjo patirti labai daug skausmo ir baimės. Berniuko silpni raumenys, kojytės neklauso, kasdien jį kamuoja išnirę klubai, čiurnų deformacija. Mažylis juda tik su vežimėliu.

Nepaisant sunkios fizinės negalios, šis berniukas be galo protingas, linksmas ir tikras meilumo įsikūnijimas. Visus sunkumus jis priima su šypsena. Prieš metus Milanas pradėjo kalbėti net trimis kalbomis. Tai berniuko tėvams buvo be galo maloni staigmena, nes sergant hidrocefalija ir patyrus daugiau nei 10 narkozių, vaikų raida dažniausiai grėsmingai sulėtėja.

Per metus valstybė kompensuoja dvi mažylio reabilitacijas sanatorijoje ir dvi reabilitacijas Vaikų raidos centre. Tėvai papildomai berniukui perka kineziterapines procedūras, tačiau to neužtenka, kai sutrikimai tokie sunkūs. Milanui reikalinga ilgalaikė kompleksinė reabilitacija.

Tiesa, mažylio galimybės vaikščioti pačiam, būti nepriklausomam nuo neįgaliojo vežimėlio ir kitų žmonių – didelės. Milano tėvai puoselėja viltį nuvykti į reabilitacijos kliniką „Helios Klinik Geesthacht“ Vokietijoje, kurios specialistai prognozuoja, kad Milanas grįžęs namo vaikščios savo kojytėmis. Klinika jau laukia berniuko. Dvylikos savaičių intensyvaus gydymo kaina siekia net 50 tūkst. eurų. Deja, šeimai tai – per dideli pinigai. Lietuvoje reikalingos pagalbos mažasis Milanas negali tikėtis, nes tokių reabilitacijos galimybių nėra. Nors mylinti šeima taupo kiekvieną euro centą, surinkti reikalingą sumą – rodos, neįmanoma užduotis. O kur dar berniuko šeimai daug kainuojanti speciali avalynė, privati kineziterapija, masažai.

Milano istoriją globojančiam parolimpiniam čempionui M. Biliui apmaudu, kad Lietuvoje nėra galimybės suteikti tinkamos reabilitacijos mažyliui, kad išvykos į užsienio gydymo įstaigas tokios brangios, tačiau kartu jis pasidžiaugė, kad yra reali galimybė vaikui pasveikti. Ją padovanoti Milanui gali „Išsipildymo akcija“, kasmet suburianti tūkstančius geros valios žmonių.

Mindaugo ir mažojo Milano susitikimas įvyko kitą dieną po Rio parolimpiečių apdovanojimų prezidentūroje. Berniukas, lydimas mamos Sandros, atvyko kaip visada besišypsodamas. Vos išvydęs Milaną, M. Bilius jį ramino: „Jūs tik pažiūrėkit į vaiką, kaip jis šypsosi. Tuoj vaikščios. Tikrai – pamatysit.“ Parolimpietis Milano mamai priminė savo išgyventos avarijos istoriją ir po to ištvertą 8 mėnesių reabilitaciją. Pasak sportininko, gera reabilitacija tikrai padės berniukui atsistoti ant kojų, o pinigus, susibūrus geros valios žmones, galima surinkti greitai.

Milanas ištyrinėjo kone kiekvieną M. Biliui prezidentės įteiktų apdovanojimų briauną. Sportininkas mažajam herojui padovanojo vieną iš jų – auksinį ženkliuką, kurį čia pat įsegė vaikui į striukės atlapą. Iš laimės švytėjusiam Milanui sportininkas vis kartojo: „Tikrai pasveiksi. Negalvojau, kad tu toks gražus ir energingas, o dabar matau – viskas bus gerai“.

Milanui svarbus kiekvieno geros valios žmogaus palaikymas. Kartu su šeima jis tiki, kad „Išsipildymo akcija“ gali padėti išsipildyti jų svajonei – kad mažylis galės vaikščioti, bėgioti ir tiems, kurie numojo į jį ranka, dar būnant jam mamos įsčiose, įrodyti, kad stebuklų būna.

„Išsipildymo akcijos“ herojaus Milano istorija, globojama M. Biliaus, jau nuo šiandien – TV3 televizijos eteryje ir akcijos svetainėje www.issipildymoakcija.lt.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių