Paaiškėjo mylimiausi Lietuvos dešimtmečiai

  • Teksto dydis:

Sekmadienio vakarą TV3 žiūrovai išvydo istorinio-pramoginio šou „Geriausi mūsų metai. 100-mečio šou“ finalą. Projekte vienas prieš kitą kovojo mūsų šalies dešimtmečiai. Finalo metu paaiškėjo, kad nugalėtojais tapo trys daugiausiai studijoje stebėjusių jaunuolių ir televizijos žiūrovų balsų sulaukę dešimtmečiai.

Lietuvos atkūrimo šimtmečiui skirtame projekte dainas atliko ryškiausi šalies atlikėjai, buvo prisiminti svarbiausi Lietuvos ir pasaulio istoriniai įvykiai, istorinės asmenybės.

„Geriausi mūsų metai. 100-mečio šou“ finalo metu laidos vedėjai atstovavo skirtingiems dešimtmečiams. Marijonas Mikutavičius atstovavo dešimtajam dešimtmečiui (1990–2000 m.), Mindaugas Stasiulis – XXI amžiaus pirmajam dešimtmečiui (2000–2010 m.), o Gabrielė Martirosianaitė – mūsų dienoms (2010–2018 m.).

„Visi mūsų Lietuvos dešimtmečiai yra patys geriausi. Mes esame laimingi, kad gyvename šiandien ir galime prisiminti tiek daug gerų dalykų, gražių žmonių“, – finale kalbėjo G. Martirosianaitė. „Galbūt reikėtų mažiau galvoti, kas būtų buvę. Geriausia, kai mes žiūrime į ateitį atviromis akimis, stengiamės nuveikti kažką prasmingo, tikime, kad tai padarysime“, – sakė M. Mikutavičius.

„Mes keliavome į kosmosą, susipažinome su pačiais įdomiausiais automobilių modeliais, supratome, koks gražus ir nuostabus yra pasaulis ir kokia yra Lietuva. Šis projektas buvo be galo reikalingas“, – tikino M. Stasiulis.

Lietuvos dešimtmečiai yra patys geriausi. Mes esame laimingi, kad gyvename šiandien ir galime prisiminti tiek daug gerų dalykų.

Svarbiausi 1990–2000 m. įvykiai Lietuvoje

„Geriausi mūsų metai. 100-mečio šou“ finale buvo prisiminta Kovo 11-oji – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena. Pirmą kartą istorijoje šį dešimtmetį Lietuvą aplankė popiežius ir tik ką atkurtai respublikai įkvėpė tikėjimo ir stiprybės. Taip pat į Everestą užkopė pirmasis lietuvis – Vladas Vitkauskas ir išskleidė trispalvę ant pasaulio stogo.

Šį dešimtmetį išsiskyrė viena populiariausių visų laikų Lietuvos grupių „Foje“. Ir nors grupės nebėra jau daugiau nei dvidešimt metų, „Foje“ pavadinimą ir dainas iki dabar žino visi. Taip pat susikūrė tokios grupės kaip „Skamp“, „B’Avarija“, „Mango“, „Junior“, ŽAS, „Biplan“, „Naktinės personos“. Vienos jų išsiskirstė visiems laikams, kitos bandė atsikurti arba iki šiol džiaugiasi populiarumu. Grupė BIX džiaugėsi koncertais užsienyje, o jų muzikinis klipas Kanų festivalyje pelnė palmės šakelę už originalų scenarijų.

Svarbiausi 2000–2010 m. įvykiai Lietuvoje

Pradedamos ir sėkmingai baigiamos derybos dėl narystės NATO, JAV prezidentas George'as W. Bushas viešėdamas Lietuvoje ištarė garsiuosius žodžius: „Tie, kurie pasirinktų Lietuvą savo priešu, taptų ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešu.“ 2004 m. Lietuva tampa ir Europos Sąjungos nare, auga ekonomika, Vilniuje pradeda augti dangoraižiai, nebelieka eilių pasienyje – Lietuva prisijungia prie Šengeno erdvės. Deja, ne visi įvykiai džiugina. Smogusi ekonominė krizė kaip reikiant supurto mūsų šalį.

2006 m. „LT United“ pasiekė iki šiol geriausią Lietuvos rezultatą „Eurovizijoje“ – užėmė šeštąją vietą. Euforija dėl to neblėsta iki dabar. Dar vienas šio dešimtmečio auksinis kūrinys – M. Mikutavičiaus atliekamas hitas „Trys milijonai“. Muzikinis atradimas – Jurga Šeduikytė ir jos albumas „Aukso pieva“ ir Nedos Malūnavičiūtės daina „Atvirukas“.

Svarbiausi 2010–2018 m. įvykiai Lietuvoje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo išrinkta antrajai kadencijai. SGD terminalas laivas „Independence“ atplaukia į Klaipėdos uostą. Tačiau tikras brangakmenis šio dešimtmečio karūnoje – Liudo Mažylio Vokietijos archyvuose atrastas Vasario 16-osios aktas ir Lietuvos valstybės šimtmetis.

Muzikos padangėje svarbiausias šio dešimtmečio įvykis – 2012 metais prasidėję muzikos apdovanojimai M.A.M.A bei duetas „Leon Somov ir Jazzu“, kurie šiame dešimtmetyje ir išsiskyrė, dainininkas Donatas Montvydas, skandalingasis Egidijus Dragūnas ir grupė SEL. Tais pačiais metais kaip ir M.A.M.A. startavo dar vienas projektas – muzikinis šou „X Faktorius“. Populiariausias, grandioziškiausias, didžiausias – tokie epitetai lydi šou ir rengiantis šeštajam sezonui.

„Geriausi mūsų metai. 100-mečio šou“ finale dainas atliko praeityje šlove besimėgavę ir šiandien garsūs atlikėjai. TV3 žiūrovams dainavo legendinės grupės „Dinamika“ vokalistė Viktorija Mauručaitė su dukra Vasha, atlikėja Inga Valinskienė, „Lietuvos talentų“ nugalėtojas Martynas Levickis, grupė „Lemon joy“, dainininkas Ovidijus Vyšniauskas, dainininkas Vaidas Baumila, atlikęs dainą „Myliu“, „X Faktoriaus“ žvaigždės Augustė, Iglė, grupė YVA, magijos triukus demonstravo Antonas Lavrentjevas, fizikos šou surengė Pijus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių