Olimpinių medalių dizainą įkvėpė figūringos Brazilijos moterys

  • Teksto dydis:

Jeigu Rio de Žaneiro gyventojams kažkur matyta pasirodys figūringa senovės graikų deivė, atspausta ant olimpinių medalių, klaidos nebus: jos modelis buvo Brazilijos moterys.

„Rio de Žaneiras yra miestas, pilnas linkių, jūroje ir kalvose, visai kaip Brazilijos moters kūnas“, – sakė 60 metų skulptorius Nelsonas Carneiro (Nelsonas Karneiru), kuris sukūrė 5130 bronzos, sidabro ir aukso medalius, kalamus nacionalinėje monetų kalykloje „Casa da Moeda“ netoli Rio de Žaneiro.

Pasak N. Carneiro, jausmingasis miesto aspektas įkvėpė tai, kaip jis ant rugpjūčio 5-ąją prasidėsiančios olimpiados medalių pavaizdavo graikų deivę Nikę. „Suteikiau Nikei linkius. Suteikiau jai didesnes šlaunis ir klubus“, – sakė jis.

Nikė, kuri graikų mitologijoje yra pergalės deivė, ant olimpinių medalių vaizduojama nuo 2004-ųjų Atėnų olimpiados. „Tačiau kiekviena šalis gali daryti savas adaptacijas“, – sakė N. Carneiro, kuris kalykloje dirba su maždaug 2800 žmonių komanda.

„Tai ypatingas medalis, padarytas didžiausiam pasaulio renginiui. Kai sportininkas gaus tą medalį, jausiuosi taip, tarsi ir pats būčiau apdovanotas“, – sakė skulptorius.

Medaliais gal ir pagerbiama senovinė tradicija, bet su amatu derinamos ir XXI-ojo amžiaus technologijos.

Iš pradžių N. Carneiro sukuria medalį iš molio ir jis yra nukopijuojamas 3D spausdintuvu. Medaliai štampuojami hidrauliniu presu naudojant plieno formas, o tada šlifuojami, kad būtų pašalinti visi defektai.

Medaliai buvo pradėti gaminti prieš mėnesį ir darbai tęsis iki pat liepos 31-osios, kai bus likusi mažiau nei savaitė iki olimpiados atidarymo ceremonijos. Olimpiadai bus pagaminti 2488 medaliai, o parolimpinėms žaidynėms, kurios vyks rugsėjo 7–18 dienomis, – 2 642.

Kiekvienas medalis sveria 500 gramų – 20 proc. daugiau nei Londono olimpiados medaliai – ir yra sunkesnis nei visi ankstesni.

Aukso medaliai iš tikrųjų nėra auksiniai – juose yra 494 gramai sidabro ir tik 6 gramai paauksavimo.

Sidabro medaliai yra vien iš sidabro, o bronzos – tikriausiai iš žalvario, vario ir cinko lydinio, o ne bronzos, kuri turėtų būti vario ir alavo lydinys.

Parolimpiniuose medaliuose yra mažų plieno rutuliukų, kad žmonės su prastu regėjimu galėtų lengviau juos identifikuoti pagal garsą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių