Norvegų didžėjus darydamas tai, ką brangina, dovanoja gėrį

"Aš tikiu gera energija, tikiu, jei esi geras, jautrus žmogus kitam, gerbi kitą, tiki lygybe, turi moralę – tai suteikia gėrio tau pačiam", – neabejoja šiluma spinduliuojantis norvegų didžėjus Tomas Straete Lagergren, arba tiesiog DJ Matoma. Neseniai jis koncertavo Kaune ir pasakojo apie savo neįtikimą kelią į šlovę.

Pianistas – ne sportininkas

DJ Matoma vaikystė buvo tokia, kaip ir kiekvieno paprasto vaiko. "Užaugau Norvegijoje, labai mažame miestelyje, kuriame gyvena 1,6 tūkst. žmonių. Su draugais žaisdavome, sukiojomės aplink miestelį, į pamokas nežiūrėjome rimtai, krėtėme įvairius pokštus", – atgal į vaikystę grįžta jis.

Tomas nebuvo sporto gerbėjas. "Nors buvo smagu žaisti kai kuriuos žaidimus su vaikais, daug labiau mėgau groti pianinu. Juo groti pradėjau, kai man buvo septyneri. Išbandžiau gitarą, būgnus. Turiu vyresnį brolį, jis grojo gitara. Esame išbandę ne vieną instrumentą, vėliau įsigijome sintezatorių, nes pianinas mums buvo per brangus", – pasakoja muzikantas.

"Mano sintezatoriaus mokytojas labai gerai grojo pianinu ir kartą jis sugrojo "Elizą". Kitąkart, atėjęs į pamoką anksčiau, prisiminiau tą melodiją ir ją sugrojau tiesiog iš klausos, atminties – be natų. Tai išgirdęs mano mokytojas pasakė: "Tomai, tu turi pradėti mokytis groti pianinu." Taip visa tai ir prasidėjo", – prisimena pasaulinio lygio žvaigždė.

Būsimas didžėjus kadaise laimėjo konkursą groti kartu su garsiais norvegų pianistais Havardu Gimse ir Leifu Ove Andsnesu. Kaip sako pats T.S.Lagergren, groti su tokiais profesionaliais muzikantais buvo nuostabi patirtis.

"Jie buvo mano dievaičiai, kai aš buvau vaikas. Tai buvo iš tiesų įkvepiantis laikas. Taip jau atsitiko, kad gavau stipendiją. Tėvai man nedarė jokio spaudimo, jie tik skatino mane groti, nes matė mano galimybes. Bet vėliau aš nebejaučiau didelio malonumo groti pianinu – mokytis ir groti iš natų man atrodė labai mechaniškas veiksmas ir aš tiesiog sustojau", – sako didžėjus.

Jo tėtis visada buvo labai aistringas muzikos gerbėjas ir jis žinojo, kad Tomas yra talentingas. "Dėl šios priežasties jis man siūlė išbandyti ką nors naujo muzikos srityje ir jos visiškai nemesti", – sako DJ Matoma.

"Tuo metu per televiziją pamačiau dokumentinį filmą apie muzikos prodiuserį Stargate, kaip jis dirba Niujorke, kaip kuria muziką. Tada pasakiau tėčiui: "Gal aš norėčiau išbandyti muzikos prodiusavimą." Ir tikrai įsimylėjau šią muzikos sritį", – atvirauja muzikantas.

Apsispręsti padėjo kariuomenė

T.S.Lagergren tarnavo ir kariuomenėje. Būtent ši patirtis labai pakeitė vaikino gyvenimą ir mentalitetą. "Kariuomenėje atsidūriau, kai man buvo 19 metų, o tarnybą palikau, kai buvo 21-i. Turėjau mesti tarnybą, nes žiemos pratybų metu rimtai susirgau  pneumonija. Buvome apsikasę sniegu, štai taip ir susirgau. Maniau, kad pasveiksiu ir galėsiu tęsti karinę tarnybą, tačiau gydytojas, pamatęs mano tyrimų rezultatus, pasakė, kad antibiotikai, kuriuos vartojau, man netiko, todėl nukentėjo mano kepenys. Po to ligoninėje praleidau tris savaites, prie mano kepenų buvo prijungtas specialus aparatas. Tuo metu daug galvojau apie savo gyvenimą, muziką, jos prodiusavimą ir supratau, kad tai yra tikrasis mano kelias", – atvirauja jis.

Dėl sveikatos problemų Tomui teko palikti kariuomenę. Tada jaunasis muzikantas ir užpildė dokumentus studijuoti muzikos prodiusavimą. "Jei neklystu, 700 žmonių norėjo stoti tuo pačiu metu ir tik 28 įstojo. Buvau laimingas, kad man pavyko tai padaryti", – sako šiandien pasaulinio lygio žvaigžde tapęs vaikinas.

"Aš tikiu gera energija, tikiu, kad jei esi geras, jautrus žmogus kitam, gerbi kitą, tiki lygybe, turi moralę, tai suteikia gėrio tau pačiam ir tu jautiesi geriau. Jei tai yra patriotizmas, tada taip – aš esu patriotas", – sako jis.

DJ Matoma yra aplankęs 83 valstybes ir matęs daugybę kultūrų, miestų, vietų, sutikęs daugybę nuostabių žmonių. "Todėl sakau, kad Norvegija – mano šalis, bet visi kiti žmonės už jos ribų, ar tai būtų imigrantai, jie taip pat yra mūsų kultūros dalis ir suteikia labai daug gyvybės mūsų šaliai", – požiūrį atskleidžia muzikantas.

Nuo nelegalo iki žvaigždės

Kai pasirinko remiksuoti muzikinius kūrinius, T.S.Lagergren juos į internetą keldavo iš dalies nelegaliai. "Man pasisekė, kad garso įrašų dalijimosi socialinis tinklas "Soundcloud" tuo metu skleidėsi. Man tai suteikė didelį džiaugsmą, buvo nuostabus jausmas, kai klausytojai klausydavo mano remiksų – viso to pradžia buvo prieš šešerius metus. Manau, tame buvo unikalumo, nes į tą platformą įnešiau hiphopo, hauso, tropinės, feel good stiliaus muzikos. Buvau labai laimingas, kad mane pastebėjo ir mano prodiuseris atvedė mane į JAV", – pasakoja DJ Matoma.

Nenoriu savo energijos švaistyti blogiems žmonėms, noriu ja dalytis su gerais. Tiesiog stengiuosi daryti tai, ką mėgstu, ir tai yra muzikos kūryba.

"Prisimenu, kad pradėjęs viešinti savo remiksus sulaukiau ir kritikos, kad old school hiphopą paverčiu tropiniais kūriniais. Bet dauguma mane palaikė", – prisimena vaikinas.

Šiandien DJ Matoma dirba su tokiomis muzikos pasaulio žvaigždėmis, kaip Faith Evans, Enrique Iglesias, Jasonas Derulo, Jennifer Lopez, Akon ir daugybe kitų. Ar sunku buvo nueiti tokį kelią?

"Pasakyčiau, kad buvo ir sunku, ir lengva. Viskas vyko labai natūraliai, net jei turėjau sunkumų ieškodamas tinkamų garsų ir prisitaikydamas naujuose keliuose, muzika buvo mano aistra. Net jei kai kurios dainos ar projektai reikalavo 100 valandų darbo – tai nesvarbu, nes tai yra mano kelias ir man suteikia malonumą", – atsako muzikantas.

Jis neidealizuoja jokių atlikėjų, nors, žinoma, turi žmones, į kuriuos lygiuojasi, – Willas Smithas, Dr. Drake, Snoop Dog, Faith Evans, Akon. "Tačiau dienos pabaigoje, jei maisto parduotuvėje savo gimtajame mieste sutiksiu mamą ar draugą, aš lygiai taip pat su jais bendrausiu, lygiai taip pat į juos žiūrėsiu, nors jų pasiekimai gyvenime yra tiesiog kitokie", – sako Tomas.

"Manau, žmonės labai mėgsta sudėti kitus į tokias dėžes, kaip šlovė, žinomumas, superžvaigždės ir jie kuria su tais žmonėmis santykį per muziką, per televiziją. Bet tai nereiškia, kad jie yra tokie, kokius mes juos matome, kokius mes juos įsivaizduojame. Jie gali būti blogi žmonės – tokių tikrai mačiau. Tačiau tokie dalykai vyksta ne tik muzikos pasaulyje, bet ir kitose gyvenimo srityse. Nenoriu savo energijos švaistyti blogiems žmonėms, noriu ja dalytis su gerais. Tiesiog stengiuosi daryti tai, ką mėgstu, ir tai yra muzikos kūryba", – tęsia jis.

Laimė duoti

Kai muzikantas žiūri į minią, kuri šoka girdėdama jo muziką, pirma mintis, kuri ateina į vaikino galvą, yra laimė. "Vakarėlyje noriu, kad jo dalyviai pasijustų laimingi, gerai praleistų laiką, atsipalaiduotų, – nereikia kažkokių aukštų materijų. Man rūpi santykis su gerbėjais, nes be jų čia nesėdėčiau ir su jumis nesikalbėčiau, nebūčiau ten, kur esu, ir nedaryčiau to, ką mėgstu daryti", – neabejoja Norvegijos muzikantas.

Vis dėlto jis suvokia, kad svajonės ir norai ilgainiui keičiasi. "Kai buvau vaikas, norėjau būti ugniagesiu, policininku, dabar noriu būti didžėjumi. Gal po dešimtmečio būsiu muzikos mokytojas. Bet dabar muzika man suteikia labai daug džiaugsmo ir čia noriu įdėti visą savo energiją", – gyvenimo tėkmei pasileidžia jis.

T.S.Lagergren ir dabar kartkartėm groja pianinu. "Dažniausiai tai darau,  kai grįžtu namo. Ten turiu pianiną. Esu labai laimingas, nes turiu didelį ir patogų namą su keturiais miegamaisiais, dviem vonios kambariais – jis labai jaukus, ypač žiemą, kai užsikuriu židinį. Tokiais vakarais pianinu groju kalėdines dainas", – dalijasi jis.

"Bet kai esu kelyje, turuose, tam neturiu laiko. Nors šiemet grojau Nobelio taikos premijos laureato apdovanojimo koncerte", – stebina norvegas.

Pasak Tomo, tikrai įmanoma, kad kada nors jis vėl atsigręš į savąją pianisto pusę. "Nemanau, kad galėčiau būti klasikinės muzikos atlikėju – nebesu toks techniškas, koks buvau anksčiau, bet galėčiau būti mokytoju", – neslepia jis.

Pozityvus ir paprastumu spinduliuojantis vaikinas svajoja padaryti teigiamą poveikį žmonių gyvenimams. "Esu labai laimingas, kad galiu daryti tai, ką mėgstu. Turiu viską, ko man reikia, todėl viskas, ką galiu daryti, ko noriu, yra duoklė žmonėms. Ir labdaros forma, ir stengiantis pačiam kovoti su klimato atšilimu, stengiantis paprasčiausiai pakeisti pasaulį, pradedant nuo savęs", – šypsosi DJ Matoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių