Naujas N. Pareigytės priešas – saldumynai

Prieš kelerius metus visiškai svaigalų atsisakiusi atlikėja, renginių ir laidų vedėja Nijolė Pareigytė-Rukaitienė teigia, kad pasirinktas gyvenimo būdas tapo neatsiejamas ir nuo kitų sveikos gyvensenos, pirmiausia – mitybos, principų. Tad virtuvėje pati mielai šeimininkaujanti jauna mama pirmenybę teikia ne kulinarinėms įmantrybėms, o produktų kokybei ir maistinei jų vertei.

Paiso sezoniškumo

Šaltuoju metų laiku Nijolės šeimos šaldytuve nebūtų įmanoma rasti šviežių agurkų arba pomidorų, kurie, pašnekovės žodžiais, veikiau primena teniso kamuoliukus, o ir maistinės, skoninės tokių daržovių savybės jai atrodo abejotinos.

"Mūsų šeimos mityba remiasi sezoniškumu. Ne sezono metu renkamės ropines daržoves, valgome kopūstus, morkas, burokėlius. Mano tėveliai užsiaugina gausybę įvairiausių daržovių. Labai jiems ačiū, kad faktiškai ištisus metus neperkame nei bulvių, nei svogūnų, nei česnakų, morkų, kopūstų, moliūgų ar cukinijų. Jau netrukus džiaugsimės šviežiomis salotomis, vėliau – agurkais, pomidorais", – vardijo pašnekovė.

Anot jos, paisant sezoniškumo, galima ne tik ištisus metus apsirūpinti sveiku ir vitaminų turtingu maistu, bet ir nebūtina išlaidauti brangiems atvežtiniams produktams.

Mėsos, žuvų produktus atlikėja derina tik su daržovėmis, nevartoja ne tik ryžių, makaronų, bet ir bulvių. Vis dėlto šyptelėjusi prisipažino: "Nebent kartais, kai kažko nesuvalgo dukrytė. Bet vis bandau atsikratyti šio įpročio ir priminti sau, kad nesu šiukšlinė."

Nuo meškos – ant vilko

Nors iš savo raciono Nijolė yra išbraukusi ir miltinius kepinius – mat jie ne tik neteikia naudos organizmui, bet ir nusėda papildomais kilogramais, – kovoti su šia silpnybe atlikėjai sekasi sunkiai.

"Atsisakiusi alkoholio tikėjausi, kad labai suliesėsiu, tačiau stebuklų nesulaukiau. Maža to, atsirado didelis potraukis saldumynams. O anksčiau jie man visiškai neegzistavo. Negalėdavau suprasti, kaip mano kolegė Karina tiesiog imdavo drebėti pamačiusi šokoladą", – kvatojo Nijolė.

Saldumynų poreikį ji dažniausiai bando numalšinti saldinta arbata, nes vaisiai negelbsti, tačiau kartais tenka griebtis ir rimtesnės artilerijos – pasmaguriauti šokoladu.

"Matyt, kai atsikratai vieno blogo dalyko, tenka taikytis su kitu blogiu", – pusiau juokais, pusiau rimtai svarstė atlikėja.

Atsisakiusi alkoholio tikėjausi, kad labai suliesėsiu, tačiau stebuklų nesulaukiau. Maža to, atsirado didelis potraukis saldumynams.

Tikru išbandymu skrandžiui Nijolė vadina ir sunkų, riebų tautinės virtuvės maistą, kurio kartais vis dėlto nepavyksta išvengti.

"Cepelinais, bulvių plokštainiu ar kitais tradiciniais patiekalais įprastai palepina mūsų tėvai. Tačiau pavalgius tokio maisto apima sunkumas, nelieka jėgų, nuotaikos, norisi tik pagulėti. O juk taip neturėtų būti, maistas kaip tik turi teikti energijos", – teigė grupės "69 danguje" narė.

Atsakinga už salotas

Prieš puspenktų metų dukters Patricijos susilaukusi atlikėja neneigė, kad šeiminis gyvenimas savaime įpareigoja daugiau laiko praleisti virtuvėje.

"Gaminti man nėra prievolė. Gaminti mėgsta ir mano vyras, kurio mama, beje, kulinarė – jis pripratęs ne tik skaniai valgyti, bet ir prie estetiško maisto pateikimo. Smagu, kad mūsų požiūris į mitybą sutampa, kad dėl daugelio dalykų sutariame. Dažnai gaminame dviese, tik mano vyras būna atsakingas už mėsą, o aš – už salotas, garnyrą", – namų virtuvės užkulisius atskleidė atlikėja.

Nijolė prisipažino nemėgstanti gaminti patiekalų, kurie reikalauja įmantrių, labai egzotiškų produktų.

"Su malonumu žiūrėdavau kulinarines Jamie Oliverio laidas, bet iš kur gauti tų produktų? Aišku, ir mūsų prekybos centruose jau galima rasti daug ko, tačiau kokia kokybė? Iš kur tas produktas atkeliavo, kiek keliavo, kiek buvo sandėliuojamas?" – retoriškai klausė atlikėja.

Aktyvios veiklos nestokojanti ir nemažai laiko kelyje praleidžianti moteris pasidžiaugė, kad jau išmoko atsisakyti ir degalinių greitmaisčio, kuriuo anksčiau neretai malšindavo alkio kirminą.

"Tiesiog dabar stengiuosi susiplanuoti laiką taip, kad nors kartą per dieną turėčiau galimybę normaliai pavalgyti, kažką užvalgyti pasiimu ir iš namų", – atviravo pašnekovė.

Bočelio niekas nepranoks

Ar dėl intensyvaus darbų grafiko šiemet Nijolei neteko aukoti šv. Velykų šventės? O gal ši proga atlikėjai nėra labai svarbi?

"Man tai svarbi tradicija. Kol gyvenau su tėvais, per kiekvienas Velykas apsilankydavome Mišiose, po to sėsdavome prie šventinio stalo. Su mama iš vakaro dažydavome kiaušinius. Būdavo labai smagu, tie kūrybiniai procesai labai suartina", – prisiminimais dalijosi atlikėja.

Anot Nijolės, jai būtų sunku išskirti kokį nors ypatingą velykinį šeimos patiekalą.

"Kaip kiekviena tradicinė šventė turi savo atributų, Velykos pirmiausia neatsiejamos nuo kiaušinių. Tiesa, kol buvo jaunesnis, bočelis, kuriam dabar daugiau nei 90 metų, kepdavo baltą pyragą su razinomis. Man tai yra tikras velykinis skanėstas. Dabar tos tradicijos netekome, nes seneliui jau per sunku tuo užsiimti. Mano mama žino receptą, bet jai vis tiek neišeina taip, kaip seneliui, o anksčiau – močiutei. Matyt, taip jau yra su tais tradiciniais patiekalais – neužtenka žinoti receptūrą: ne tos rankos tešlą minko, ir viskas", – šyptelėjo pašnekovė.

Iš Klaipėdos kilusi bei šiuo metu čia gyvenanti atlikėja taip pat prisiminė, kad ne tik šventinis, bet ir kasdienis šeimos stalas neapsieidavo be žuvų patiekalų. Neatsitiktinai ir šventiniam Velykų stalui Nijolė pasiūlė pasigaminti savo pamėgtą paprastą, tačiau ne prastą žuvų užkandį – lašišų tartarą, kuriuo, kai tik turi laiko, palepina ir savo šeimą, ir svečius.


Lašišos tartaras

Reikės:

sūdytos arba žalios lašišos,

kaparėlių,

druskos,

šviežių krapų,

pipirų,

Worcesterio padažo,

raudonųjų svogūnų.

Gaminimo eiga:

Lašišą sukapoti su kaparėliais, krapais ir svogūnais, paskaninti druska, pipirais, šlakeliu Worcesterio padažo (anot Nijolės, gali būti įvairių padažo variacijų). Paruoštą masę, prieš patiekiant, suformuoti specialia metalo ar iš kartono pasigaminta formele.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Germantė

Germantė portretas
Ar lengva buvo atsisakyti saldumynų? nemanau, man tai buvo tikrai sunku, ką bedaryčiau, vistiek jų noriu. Tą potraukį apmažino tik papildas Bio-Chromium, gal kas bandėt?

Anonimas

Anonimas portretas
kai nėr ką veikt, reikia priešų ieškot...

nijole nepyk

nijole nepyk portretas
senas N. Pareigytės priešas – kokainas.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių