Naują sezoną LRT pradės su aktualiąja lietuviška dokumentika

Naujo sezono pradžioje LRT televizija žiūrovams pristatys šešis lietuviškos dokumentikos filmus, neseniai rodytus didžiuosiuose kino ekranuose. 

Kaip teigia LRT prodiuserė Lolita Bytautaitė, visi šie filmai – labai skirtingi, turintys ir politinio, ir meninio prieskonio, todėl kiekvienas žiūrovas turėtų atrasti sau tinkamą. „Nuo naujo sezono pradžios kiekvieną ketvirtadienį po „Panoramos“ rodysime aktualiąją lietuvišką dokumentiką. Visi filmai – nauji, pristatyti 2015–2016 metais, kurti jaunų mūsų šalies menininkų. Šios juostos dalyvauja festivaliuose ir reprezentuoja Lietuvą, mūsų kultūrą. Tad LRT televizijos žiūrovai galės mėgautis dokumentikos vakarais, deja, tik šešiais, bet šios juostos – visiškai naujos, šviežios, ką tik įvyko jų premjeros didžiuosiuose kino ekranuose“, – pasakoja prodiuserė L. Bytautaitė.

Anot jos, tai – labai skirtingi dokumentiniai filmai, turintys savo atgarsį – ir su politiniu, ir su meniniu prieskoniu. Prodiuserės manymu, didžiausio atgarsio turėtų sulaukti šiemet „Sidabrine gerve“ apdovanotas režisieriaus Artūro Jevdokimovo filmas „Suokalbis“, pasakojantis apie šalia Rašytojų sąjungos įsikūrusią kavinę, kurioje tuo metu rinkdavosi Vilniaus bohema.

Pirmojo dokumentinio filmo premjera LRT televizijoje numatyta rugsėjo 8-ąją.

Pilnametražis dok. f. „Aš už tave pakalbėsiu“

2015 m., 84 min., rež. V. Vareikytė ir M. Dejoie

Tai – septynios jautrios gyvenimo istorijos, pasilikusios sovietinių nusikaltimų gedulo ir laisvės pergalių euforijos paribyje.

Pilnametražis dok. f. „Meistras ir Tatjana“

2014 m., 85 min., rež. G. Žickytė

Tai – maištingo kūrėjo, aistringos meilės ir tragedija pasibaigusio fotografo Vito Luckaus gyvenimo istorija.

Pilnametražis dok. f. „Mariupolis“

2016 m., 90 min., rež. M. Kvedaravičius

Kultūros antropologo ir kino režisieriaus M. Kvedaravičiaus „Mariupolis“ – tai filmas-esė apie industrinį uostamiestį Ukrainoje, Donecko srityje, kur kažkada gyveno graikai. Šiandien Mariupolis nuolat laukia karo. Šis laukimas tapo kasdienybe nelegalia žvejyba besiverčiančiam žvejui, įsimylėjėliams, darbininkams, muzikantams, Pergalės dienos šventės dalyviams.

Filmo premjera įvyko Tarptautinio Berlyno kino festivalio „Berlinale“ oficialioje programoje „Panorama“.

Pilnametražis dok. f. „Generalinis planas“

2016 m., 52 min., rež. J. Pakalnins

Trijų Baltijos šalių visuomeniniai transliuotojai – LRT (Lietuvos), LTV (Latvijos) ir ERR (Estijos) – pasirašė sutartį dėl dokumentinio filmo „Pavojingi ryšiai“ bendro finansavimo. Filme atskleidžiama, kaip Rusija siekia didinti įtaką Baltijos šalyse, tam pasitelkdama subtilius informacinio karo metodus.

Filme kūrėjai, bendradarbiaudami su Baltijos tiriamosios žurnalistikos centru „Re: Baltica", tiria milžinišką propagandos mašiną, kurią Rusija tyliai ėmėsi kurti po karo Gruzijoje ir pilnu greičiu paleido prieš Krymo aneksiją.

Filme pasakojama apie informacinį karą ir kareivius jame. Išsamiai ištyręs tarp pagrindinių veikėjų, nevyriausybinių organizacijų, žiniasklaidos ir Rusijos finansų egzistuojančius ryšius, filmas dekonstruos Rusijos propagandos mašiną.

Šalys gamintojos: Mistrus Media (Latvija), Monoklis (Lietuva), Allfilm (Estija)

Pilnametražis dok. f. „Pasitikiu tavimi“

2015 m. 64 min., rež. A. Matvejevas

1934 m. Vilniuje pagal vienuolės Faustinos regėjimus nutapomas paveikslas. Iš pradžių atrodęs netobulas ir vėliau beveik užmirštas, šiandien Gailestingojo Jėzaus atvaizdas stebuklingu būdu veikia žmonių likimus visame pasaulyje. Šiuo filmu Lietuvos krikščioniška kultūra kyla į nauja lygį.

Dok. f. „Suokalbis“

2015 m., 30 min., rež. A. Jevdokimovas

Filmas pasakoja apie laiką, į kurį niekada nebegrįšime. 10-ojo dešimtmečio pabaigoje kultinė Vilniaus kavinė „Suokalbis“ jau ritosi į saulėlydį, tačiau joje vis dar rinkdavosi įvairūs menininkai: pripažinti ir nežinomi ir , žinoma, atsitiktiniai žmonės. Audringos diskusijos kartais vykdavo iki paryčių. O kartais viskas tiesiog baigdavosi per kraštus virstančiomis peleninėmis ir tuščiais buteliais. XXI a. suklestėjo klubų kultūra, o „Suokalbio“ ir panašių kavinių bendruomeniškumas išnyko alkoholio garuose ir tabako dūmuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių