N. Portman nedalyvaus Būties premijos įteikimo ceremonijoje Izraelyje

  • Teksto dydis:

JAV aktorė Natalie Portman (Natali Portman), šįmet pelniusi Žydų Nobelio premija vadinamą apdovanojimą, paskelbė nedalyvausianti birželį numatytoje jo įteikimo ceremonijoje, nes yra itin sukrėsta pastarųjų įvykių šalyje, paskelbė Būties premijos (angl. Genesis Prize) fondas.

Fondas nurodė, kad N. Portman atstovas informavo, jog Jeruzalėje gimusi „Oskaro“ laureatė „nesijaustų gerai dalyvaudama kokiuose nors viešuose renginiuose Izraelyje“.

Ketvirtadienį paskelbtame pareiškime neužsimenama apie konkrečius įvykius, paskatinusius N. Portman priimti šį sprendimą.

Izraelį užgriuvo kritikos banga dėl jo veiksmų reaguojant į didžiulio masto protestus palei Gazos Ruožo sieną, kur nuo kovo 30 dienos buvo nukauti 28 palestiniečiai, o šimtai buvo sužeisti. Izraelis tvirtina ginantis savo sieną ir kaltina Gazos Ruožą valdantį palestiniečių islamistų judėjimą „Hamas“, kad jo kovotojai, prisidengdami protestais, vykdo atakas.   

Fondas pažymėjo, kad jį „labai nuliūdino“ N. Portman sprendimas.

„Nuogąstaujame, kad dėl panelės Portman sprendimo mūsų filantropinė iniciatyva bus politizuota, o pastaruosius penkerius metus sunkiai dirbome, kad tai nenutiktų“, – rašoma fondo pareiškime. 

Apdovanojimas buvo įsteigtas 2013 metais. Jis teikiamas asmenims, kurie sulaukė tarptautinio pripažinimo už pasiekimus savo profesinėje srityje ir įkvepia kitus žmones savo atsidavimu žydų bendruomenei ir žydų vertybėms.

Anksčiau šį apdovanojimą yra pelnę Niujorko meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas), aktorius Michaelas Douglasas (Maiklas Daglasas), smuikininkas Itzhakas Perlmanas (Icchakas Perlmanas) ir skulptorius Anishas Kapooras (Anišas Kapūras).

Kai pernai buvo paskelbta, kad 2018 metų apdovanojimas atitenka N. Portman, aktorė savo pareiškime, kurį išplatino Fondas, nurodė, jog „didžiuojasi savo žydiškomis šaknimis ir žydų paveldu“.

Ketvirtadienį Fondo paskelbtame pareiškime cituojami N. Portman atstovo žodžiai, kad „ją itin sukrėtė pastarieji įvykiai Izraelyje“ ir ji „negali ramia sąžine dalyvauti toje ceremonijoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių