Monospektaklių festivalyje triumfavo svečiai

Tarptautinis vieno aktoriaus teatro festivalis "MonoBaltija" finišavo prizų lietumi. Išdalyta dešimt prizų, kurių daugelis iškeliavo į užsienio šalis.

Antrasis festivalis, palyginti su pernai, išaugęs dalyvių skaičiumi ir trukme – vykęs penkias dienas – anot žiuri, pažėrė daug teatrinio monožanro naujienų. Festivalyje dalyvavo 11 Baltijos valstybių, svečio teisėmis – Vengrijos aktoriai. Renginio organizatorių apsisprendimas į Baltijos šalių atstovų ratą priimti vengrus buvo lemtingas: senosios madjarų tautos palikuonis Peteris Schereris, vaidinęs spektaklyje grupės "Pink Floyd" dainos "Siena" tematika – Kai Henselio "Klamo karas" – iš Kauno išsivežė du pagrindinius prizus. Pirmąsias vietas jam skyrė ir profesionalų, ir iš publikos atstovų sudaryta žiuri.

Festivalis finišavo aktoriaus iš Sankt Peterburgo Sergejaus Barkovskio benefisu – "Goriuchino kaimo istorija" pagal Aleksandro Puškino prozos kūrinį. Populiarus rusų aktorius, vaidinantis daugelyje miesto prie Nevos teatrų scenų, savo talentu papirko ir Kauno publiką, ir žiuri. Jis, kaip ir estas Indrekas Taalmakas, į tėvynę grįžo su dviem festivalio prizais.


Teatro kritikas, Tarptautinės teatro kritikų asociacijos Vykdomojo komiteto narys, lenkų sekcijos pirmininkas, žurnalo „Yorick“ (Lenkija) vyriausias redaktorius Tomasz Milkowski:

„Monobaltija“ - tai ne tik originalus regioninis baltiškas festivalis. Tai ne tik įdomių monospektaklių, bet ir naujo mono žanro tendencijų peržiūra. Festivalyje pateikiamas atviras žanro spektras: spektakliai, kuriuose teatre ieškoma kažko nauja, ir spektakliai, kurie sukurti tradicijos pagrindu, bet iš jos išeina (kaip rusų spektakliai).

Antrasis festivalis atrodo geresnis nei pernykštis. Šis pažėrė daugiau spalvų, daugiau stilistinės įvairovės, daugiau gerų spektaklių. Tai kėlė problemų žiuri, kai reikėjo skelbti laureatus, bet išėjo į naudą žiūrovams. Šiemetinė „Monobaltija“ - labai aukšto lygio. Nei vienas spektaklių negalėjo būti diskvalifikuotas dėl žemo meninio lygio, o tai retai kada atsitinka festivaliuose.

Išryškėjusias naujas monožanro tendencijas pabrėžė ir žiuri. Trečiąjį prizą skyrėme suomiui T.Vasamai, kuris vieno aktoriaus teatre naudoja naują meninę kalbą. Lenkas J.Stolarskis taip pat parodė kai ką nauja. Tai - ne šokio teatras, ne pantomima, ne dramos teatras, bet fizinis teatras. Beje, muzika šiame spektaklyje taip pat labai svarbi. „Kodą“ galime žiūrėti bandydami atsekti, kokias įtakas aktoriui ir apskritai vieninteliam spektaklio kūrėjui J.Stolarskiui daro kiti jauni teatrai, išsiskiriantys naujų išraiškos priemonių paieška.

Lietuvio R.Kazlo spektaklyje „Geležis ir sidabras“ svarbios buvo teatrinės technikos - jos pačios staiga tapo aktoriais.

Festivalyje matėme apraiškas to, kai ieškome kažko nauja jau žinomuose tekstuose. Ir tą nauja atrandame. Tai buvo matyti rusų spektakliuose. Jurijaus Kraskovo vaidintoje istorijoje pagal Nikolajų Gogolį matėme ne tik „Pamišėlio užrašų“ istoriją, bet ir artisto užrašus, kai aktorius įkūnija įvairiausius rašytojo sielos tonus, tarp jų - ir labai tamsius. Tai - naujas žvilgsnis į literatūrą.

Į seną ir gerai žinomą A.Puškino prozos kūrinį „Goriuchino kaimo istorija“ taip pat pažvelgta naujai. Rašytojo sukurta istorija - tik pretekstas iš naujo pažvelgti į šiuolaikinę Rusiją.

Publika yra dar vienas festivalio pasiekimas. Ji šilta, reaguojanti, atvira. Tai sukūrė įmagnetintą atmosferą tarp žiūrovų ir aktorių."


Festivalio laureatai:

Išrinkti tarptautinės žiuri:

Pirmasis prizas - Peteriui Schereriui (Vengrija) už Kai Henselio „Klamo karą“, režis. - Jonosas Novokas.

Antrasis prizas - Rolandui Kazlui (Lietuva) už Vlado Šimkaus eilių pagrindu sukurtą spektaklį „Geležis ir sidabras“, režis. - R.Kazlas.

Trečiasis prizas - Tuukkai Vasamai (Suomija) už monologą pagal Tuomo Timoneno eiles „Odė meilei“, režis. - Masi Eskolin.

Specialus prizas - Sergejui Barkovskiui (Rusija) už Aleksandro Puškino „Goriuchino kaimo istorija“, režis. - Andrejus Andrejevas.

Papildomas prizas už kūno kalbos pasiekimus ieškant meninės raiškos - Januszui Stolarskiui (Lenkija) už plastikos spektaklį „Kodas“, režis. - J.Stolarski.

Specialus monospektaklių festivalių direktorių prizas - Indrekui Taalmakui (Estija) - už Pipo Uttono ir Ervino Хunapuu „Adolfą“, režis. - E.Хunapuu.


Išrinkti žiūrovų komisijos:

Pagrindinis publikos simpatijų prizas - P.Schereriui už „Klamo karą.“

Publikos simpatijų prizas - I.Taalmakui už „Adolfą.“

Publikos simpatijų prizas - Annai Skubik (Lenkija) už Romualdo Wicza Pokojskio „Nulūžę nagai. Marlene Dietrich“, režis. - R.W.Pokojskis.

Publikos simpatijų prizas - S.Barkovskiui už „Goriuchino kaimo istoriją.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių