Mirė „The Beatles“ muzikos prodiuseris G. Martinas

  • Teksto dydis:

Iškilus Didžiosios Britanijos muzikos prodiuseris George'as Martinas (Džordžas Martinas), pavertęs „The Beatles“ komerciškai sėkmingiausia visų laikų grupe, mirė būdamas 90 metų, trečiadienį paskelbė šios grupės būgnininkas Ringo Starras (Ringas Staras).

„Telaimina Dievas George'ą Martiną; ramybė ir meilė (jo žmonai) Judy ir jo šeimai; mylime – Ringo ir Barbara. George'o bus ilgimasi“, – parašė R.Starras savo „Twitter“ paskyroje.

Muzikantas taip pat paskelbė nespalvotą nuotrauką, kurioje „The Beatles“ nariai matomi su G.Martinu.

Prodiuseris, pasirašęs kontraktą su „The Beatles“, kai išgirdo jų pristatomąjį muzikos įrašą 1962 metais, buvo itin svarbus grupės sėkmei ir netgi buvo vadinamas „penktuoju bitlu“.

„Ilsėkis ramybėje, George'ai Martinai. Esu taip prislėgtas, kad neturiu daug žodžių. Galvoju apie Judy, (sūnų) Gilesą (Džailsą) ir šeimą“, – savo „Instagram“ žinutėje rašė velionio grupės nario Johno Lennono sūnus Seanas (Šonas).

G.Martinas gimė 1926-ųjų sausį staliaus šeimoje Šiaurės Londone.

Po tarnybos kariuomenėje per Antrąjį pasaulinį karą jis studijavo prestižinėje Gildholo muzikos mokykloje ir pradėjo groti obojumi Londono priemiesčių baruose ir klubuose.

Jo pirmasis darbas buvo nacionalinio transliuotojo BBC muzikos bibliotekoje.

Vėliau jis dirbo įrašų studijoje „Parlophone“ – bendrovės EMI antrinėje įmonėje. G.Martinas sparčiai kilo karjeros laiptais, o 1955-aisiais, būdamas vos 29 metų, tapo tos studijos vadovu.

G.Martinas greitai suvokė „The Beatles“ potencialą, 1962 metais pirmąkart išgirdęs šios grupės muziką.

„Be visa kita, man jie patiko kaip žmonės, ir buvau įsitikinęs, kad jie turi galimybę tapti itin populiaria grupe“, – sakė G.Martinas viename savo interviu žurnalui „Melody Maker“.

Tačiau jis pridūrė: „Kaip kompozitoriai jie buvo niekam tikę. Jie man neparodė galintys apskritai ką nors parašyti.“

„The Beatles“ pirmasis singlas „Love Me Do“, 1962-ųjų spalį pakilęs į muzikos topų ketvirtąją vietą, „buvo gana prastas, bet tai buvo geriausia, ką galėjome padaryti“.

Po tos dainos buvo išleistas singlas „Please Please Me“, iškilęs į antrąją vietą, o 1963-ųjų balandį išleista daina „From Me To You“ buvo pirmasis „The Beatles“ kūrinys, pakilęs į topų viršūnę.

G.Martinas taip pat sukūrė muziką „The Beatles“ filmams „Sunkios dienos vakaras“ (A Hard Day's Night) ir „Geltonas povandeninis laivas“ (Yellow Submarine).

Kai grupė iširo, prodiuseris Karibų saloje Monserate įkūrė studiją „Air Studios“. Jis taip pat bendradarbiavo su kitais atlikėjais, tarp jų Bobu Dylanu (Bobu Dilanu), Stingu ir Eltonu Johnu (Eltonu Džonu).

G.Martinas įrašė ir du buvusio „The Beatles“ nario Paulo McCartney (Polo Makartnio) solinius albumus: „Tug of War“ ir „Pipes of Peace“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

neskaites

neskaites portretas
Foto su Zemaite?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių