Sulaukęs 82 metų mirė legendinis dizaineris O. de la Renta

  • Teksto dydis:

Legendinis mados dizaineris Oscaras de la Renta (Oskaras de la Renta), kurio nuostabius vakarinius apdarus buvo pamėgusios JAV pirmosios ponios, mirė, jam buvo 82 metai, pirmadienį pranešė JAV žiniasklaida.

Dominikoje gimusi JAV mados legenda, rengusi prezidentienes nuo Jacqueline Kennedy (Žaklin Kenedi) iki Lauros Bush (Loros Buš), neseniai sukūrė vestuvinę suknelę žmogaus teisių teisininkei Amal Alamuddin (Amal Alamudin), ištekėjusiai už Holivudo širdžių ėdiko George'o Clooney (Džordžo Klunio).

Į O.de la Rentą, kurio rafinuotus drabužius ceremonijoms su raudonu kilimu rinkdavosi pirmojo ryškumo Holivudo žvaigždės ir turtuoliai, taip pat kreipdavosi aktorė ir modistė Sarah Jessica Parker (Sara Džesika Parker) iš „Sekso ir miesto“ (Sex and the City).

Pranešama, kad dizaineris mirė savo namuose Konektikute, bet dirbo iki paskutinės gyvenimo akimirkos.

Mirties priežastis kol kas nežinoma, bet prieš kelerius metus jam buvo diagnozuotas vėžys. Anksčiau šį mėnesį buvo paskelbta, kad Didžiojoje Britanijoje gimęs dizaineris Peteris Coppingas (Piteris Kopingas) buvo paskirtas „Oscar de la Renta“ kūrybos direktoriumi.

Kompanijos interneto svetainėje vėlai pirmadienį matėsi tik jo garsusis parašas, užrašytas baltai, mėlyname fone.

Pats O.de La Renta buvo nufotografuotas amerikietiškojo „Vogue“ spalio numeriui, drauge su Amal Clooney, besimatuojančia vestuvinę suknelę jo studijoje Niujorke.

Mirus vienam garsiausių Amerikos dizainerių, iškart ėmė plūsti užuojautos iš viso pasaulio.

„Ilsėkis ramybėje“ legendiniam dizaineriui Oscarui De La Rentai, kuris buvo didelė dalis trijų svarbiausių mano gyvenimo momentų. Daug meilės ir taikos jo šeimai ir visiems, kas jį mylėjo!“ – „Twitter“ parašė JAV dainininkė Gloria Estefan (Glorija Estefan).

1932 metų liepos 22-ąją Dominikos Respublikoje gimusio dizainerio motina buvo dominikietė, o tėvas – iš Puerto Riko. 18-metis Oscaras išvyko į Ispaniją studijuoti Madride ir dirbti mokiniu pas Cristobalį Balenciagą (Kristobalį Balensiagą).

1960-aisiais jis persikraustė į Prancūziją ir tapo asistentu Paryžiuje įsikūrusiuose mados namuose „Lanvin“, kur pasinėrė į aukštosios mados pasaulį. Dar vėliau jis išvyko į JAV dirbti Elizabeth Arden (Elizabet Arden).

Savo vardo mados namus jis įkūrė 1965 metais ir tapo vienu mėgstamiausių dizainerių Niujorke, kur dukart buvo Amerikos mados dizainerių tarybos (CFDA) prezidentas.

CFDA jį yra pagerbusi virtine apdovanojimų, tarp jų – 1999-aisiais įteiktu apdovanojimu už viso gyvenimo pasiekimus.

Per penkis dešimtmečius trukusią karjerą O.de la Rentos kompanija virto daugiamilijonine imperija, kuri kūrė „pret a porter“ drabužius, kvepalus, prekes namams ir sukneles nuotakoms. Pastaroji linija buvo pradėta 2006-aisiais.

Jis buvo vedęs du kartus: 1967-aisiais sumainė žiedus su prancūziškojo „Vogue“ viena redaktorių Francoise de Langlade (Fransuaza de Langlad), o 1989-aisiais, praėjus šešeriems metams po jos mirties, vedė amerikiečių leidėją Annette Reed (Anet Rid).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių