Daugiausiai „Grammy“ apdovanojimų susišlavė S. Smithas

  • Teksto dydis:

Britų soulo dainininkas Samas Smithas (Semas Smitas), kuris dar prieš metus buvo praktiškai nežinomas, sekmadienį dominavo per Los Andžele vykusią 57-ąją „Grammy“ įteikimo ceremoniją – jis gavo keturis apdovanojimus, tačiau „Metų albumo“ statulėlė netikėtai atiteko rokeriui Beckui (Bekui).

Superžvaigždė Beyonce (Bejonsė) ir „Happy“ autorius Pharrellas Williamsas (Farelas Viljamsas) taip pat neliko tuščiomis rankomis per svarbiausią muzikos industrijai vakarą, kurio metu atlikėjai kalbėjo prieš smurtą artimoje aplinkoje ir policijos brutalumą.

22 metų S.Smithui atiteko „Metų dainos“, „Metų įrašo“, „Geriausio naujo atlikėjo“, kurios yra tarp prestižiškiausių kategorijų, statulėlės, taip pat – „Geriausio popmuzikos vokalo albumo“ apdovanojimas už jo debiutinį „In the Lonely Hour“.

S.Smithas, kuris dar prieš kelerius metus dirbo baro padavėju Londone, nuo scenos dėkojo vyrui, kurį įsimylėjo pernai ir kuris įkvėpė jo megahitą „Stay With Me“ apie vienos nakties romaną.

„Labai tau ačiū už tai, kad sudaužei man širdį, nes atnešei man keturis „Grammy“, – pasakė S.Smithas, kurio žodžiai buvo palydėti plojimais.

S.Smithas scenoje susilaikė nuo maivymosi ir išlaviravo tarp savo asmeninio gyvenimo, pripažindamas seksualinę orientaciją, bei siekio nebūti laikomam vien atlikėju gėjumi.

Arenoje „Staples Center“ Los Andžele jis pelnė ovacijas atlikęs savo garsiąją dainą drauge su Mary J.Blige (Meri Dž.Blaidž).

„Iki tol, kol įrašiau šį įrašą, dariau viską siekdamas, kad mano muzika būtų išgirsta. Bandžiau numesti svorio ir ... kūriau baisią muziką, – sakė S.Smithas. – Tik kai ėmiau būti savimi, muzika pradėjo lietis ir žmonės pradėjo klausytis. Tad ačiū jums, žmonės, kad priimate mano buvimą tiesiog savimi“.

Laimėti visose pagrindinėse kategorijose S.Smithui neleido Beckas, kurio introspekcinis „Morning Phase“, pilnas sodraus instrumentavimo šalia jo akustinės gitaros, pelnė „Metų albumo“ apdovanojimą.

Beckas, kuris taip pat gavo geriausio roko muzikos albumo „Grammy“, du dešimtmečius garsėjo išradingu ir dažnai ironišku stiliumi, kuris pelnė jam kritikų pripažinimą ir jį dievinančius gerbėjus, jei ir ne pagrindinės srovės sėkmę, kuri paprastai ir pripažįstama tokiais apdovanojimais kaip „Grammy“.

Juodųjų gyvybės svarbios

Beckui apdovanojimą įteikė dažnai viešumos vengiantis atlikėjas Prince'as (Princas), kuris vilkėjo futuristinį oranžinį kostiumą ir laikė lazdą, ir kuris išreiškė protestą dėl virtinės afroamerikiečių nužudymų, sukėlusių didelį atgarsį visuomenėje.

„Kaip knygos ir juodųjų gyvybės, albumai vis dar svarbūs“, – pasakė Prince'as.

Ta tema kartojosi visos ceremonijos metu. Reperis Commonas (Komonas) užsiminė apie įtampą Fergusone Misūryje, kai drauge su Johnu Legendu (Džonu Ledžendu) atliko dainą „Glory“, kuri skamba naujame istoriniame filme „Selma“.

Tuo tarpu Ph.Williamsas savo „Happy“, kuri būdavo aiški odė džiaugsmui, pavertė labiau politine daina. Jo vadovaujami šokėjai, kurie vilkėjo bliuzonus su kapišonais, rodė gestą „rankos aukštyn, nešauk“ – tai buvo subtilus protestas prieš kelis incidentus, kai policininkai nušovė afroamerikiečius.

Ph.Williamsas šią popdainą nauja kryptimi pakreipė ir klasikiniais styginiais, Lang Lango interliudija pianinu bei stilistinėmis užuominomis apie ironijos kupiną filmą „Viešbutis „Didysis Budapeštas“ (The Grand Budapest Hotel).

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) taip pat netikėtai pasirodė dideliame ekrane ir paragino imtis veiksmų siekiant sustabdyti smurtą prieš moteris.

Pasakęs, jog daugiau kaip ketvirtadalis moterų yra patyrusios smurtą, B.Obama paskelbė: „Tai nėra gerai. Tai turi liautis“.

Aktyvistė Brooke Axtell (Bruk Akstel) papasakojo auditorijai, kaip leido iš pažiūros „gražiam, charizmatiškam vyrui“ smurtauti prieš ją, o Katy Perry (Keti Peri) sudainavo nepadailintą „By The Grace of God“ versiją.

Madonna (Madona), kuri praėjusį mėnesį piktinosi dėl dainų iš jos būsimo albumo nutekinimo, Šv.Valentino dienos tematika dekoruotoje scenoje atliko savo naują „Living for Love“.

Dar vienas Beyonce pasiekimas

Beyonce laimėjo geriausios ritmenbliuzo dainos ir geriausio ritmenbliuzo atlikimo apdovanojimus už drauge su vyru Jay-Z (Džėj Zi) atliktą „Drunk In Love“ apie santuokinę laimę, taip pat – vieną labiau techninį apdovanojimą.

Po sekmadienio vakaro Beyonce iš viso jau yra laimėjusi 20 „Grammy“. Tokiu būdu ji daugiausiai šių apdovanojimų turinčių visų laikų moterų „klube“ aplenkė Arethą Franklin (Aretą Franklin) ir atsidūrė antroje vietoje po 27 apdovanojimus turinčios kantri žvaigždės Alison Krauss (Elison Kraus).

„Tai buvo tokie neįtikimi metai. Myliu jus visus. Norėčiau padėkoti savo mylimam vyrui. Myliu tave labai“, – pasakė ji.

33 metų dainininkė naujausiame, savo vardu pavadintame albume, kurį įrašė slapta ir be išankstinės reklamos išleido 2013 metų gruodį, pateikė vienus asmeniškiausių savo darbų.

Ph.Williamsas už „Happy“ atsiėmė geriausio popmuzikos solinio atlikimo ir geriausio vaizdo klipo apdovanojimus, o už „Girl“ gavo geriausio šiuolaikinės miesto muzikos albumo apdovanojimą.

Folkmuzikos legendos Johnny Casho (Džonio Kešo) duktė Roseanne Cash (Rouzen Keš) gavo tris „Americana“ kategorijų apdovanojimus – pirmuosius nuo 1985 metų.

Eminemas buvo apdovanotas už „The Marshall Mathers LP 2“. Tai rekordinis šeštas kartas, kai geriausio repo albumo „Grammy“ atiteko Eminemui – daugiausiai per visą istoriją įrašų pardavusiam hiphopo atlikėjui.

Tuo tarpu į „Grammy“ už geriausią repo albumą pretendavusi baltaodė australė Iggy Azalea (Igi Azeilija) patyrė vieną didžiausių vakaro nusivylimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių