Melancholiška V. Mainelytės gyvenimo istorija sugulė į kino juostą

Lietuviško kino gerbėjai pirmadienį rinkosi LRT klube, kur pristatytas dokumentinis filmas apie teatro ir kino aktorę Vaivą Mainelytę – „Vaiva. Gyvenimas už lango“.

Filmą pirmą kartą stebėjo ne tik susirinkusieji, bet ir pati aktorė. Ypač jautrus juostos epizodas buvo jos ir brolio Algirdo Mainelio susitikimas, mat vyras paėjus porai mėnesių po filmavimų mirė. „Tačiau jis liko, liko ir jo vaikams“, – apie brolio įamžinimą juostoje kalbėjo V. Mainelytė.

Pirmą kartą pamačiusi filmą aktorė negailėjo gerų žodžių juostos kūrėjams. V. Mainelytės žodžiais, filmo montažas jai pasirodė toks geras, jog apie tokį negalėjo nei pasvajoti. „Filmas sukurtas labai jautriai, su didele meile. Tai, ką kalbėjo kolegos, artimieji. Tikrai gavau didžiulę dovaną“, – po premjeros kalbėjo aktorė.

Ji džiaugėsi, kad dokumentinė juosta išliks ir jos anūkams bei proanūkiams. „Mano žiūrovas čia pažins mane tokią, kokios niekada nesutiko, nematė mano vaidmenyse. Tai ir man – įkvėpimas, nes, nepaisant visų vaidmenų ir bagažo, kasmet ateina noras dar kažką pratęsti“, – sakė V. Mainelytė.

„Vaiva sugrįžo namo. Nedaug kas prisimena, kad pirmą kartą LRT eteryje ji pasirodė dar mokyklos laikais“, – tardamas sveikinimo žodį priminė LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius. Jis padėkojo filmo kūrėjams, sakydamas, kad LRT teliko jiems padėti. „Iš tiesų labai džiaugiuosi, kad būtent šioje televizijoje nuo 15 metų pradėjau savo žingsnius“, – kalbėjo aktorė.

Sveikinimo žodį tarė ir aktorius, V. Mainelytės kurso draugas Bronius Bušma. „Dar studijų metais Vaiva išsiskyrė iš mūsų visų tuo, kad buvo labai nuoširdi ir talentinga“, – kalbėjo jis.

„Ačiū, kad jūs visi atėjote. Ačiū LRT generaliniam direktoriui, kuris taip myli menininkus ir net artistus. Buvau labai sujaudinta, kai sužinojau apie filmą. Iš pradžių lyg bandžiau atsikalbinėti, tačiau, kai sužinojau, kokia bus kūrybinė komanda, sutikau“, – pasakojo V. Mainelytė. Aktorė pripažino naktį prieš dokumentinio filmo premjerą nemiegojusi, mat tai – daug intymiau nei vaidmuo vaidybiniame filme. „Čia buvau savimi ir buvau nuoširdi“, – pripažino ji.

Scenarijaus autorė ir LRT.lt žurnalistė Birutė Vyšniauskaitė sakė, kad ankščiau negalėjo nei pagalvoti, kad turės galimybę iš taip arti pažinti kino žvaigždes ar kurti tokį filmą. „Buvau labai dėkinga tiems, kurie leido tai daryti, nes turėjau absoliučią laisvę, juk žurnalistika – ne visada kūryba“, – kalbėjo LRT.lt žurnalistė.

Filmas apie Lietuvos teatro ir kino legendą V. Mainelytę kurtas vaizdingame Dzūkijos Puvočių kaime, kur prieš beveik du dešimtmečius buvo pastatyta Mainelių šeimos vasarvietė. Joje planavo įsikurti V. Mainelytės tėvai, brolis ir sesuo su šeimomis bei pati Vaiva. Tačiau atsitiko taip, kad vieną naktį per audrą žaibas trenkė į naujutėlaitę sodybą ir ji sudegė iki pamatų.

Vaikščiodama su savo broliu, architektu A. Maineliu po busią savo giminės sodybvietę Puvočiuose, aktorė prisiminė, kaip čia buvo kurtasi, svajota apie ilgą laimingą gyvenimą ir trokštamus vaidmenis.

O sėdėdama kaimynystėje esančiuose savo artimos draugės Aurelijos Giedrienės namuose, kuriuose kaip niekur kitur pailsi nuo Vilniaus įtampos, V. Mainelytė prisiminė visą savo gyvenimą –  pakilimus ir nuopuolius, praradimus, išsiskyrimus, likimo išbandymus, išgyvenimus, kėlimąsi iš didžiausių gyvenimo duobių bei kūrybą.

Filmo pristatyme dalyvavo aktorės kolegos – Vytautas Tomkus, Gytis Lukšas, Remigijus Sabulis, Gediminas Girdvainis, Algimantas Puipa ir kt.

Filmo operatoriai – Algis Liutkevičius, Vytas Jankevičius, Gintautas Čepulėnas, montažo režisierė – Janina Sabeckienė, garso režisierius – Algimantas Apanavičius (jaun.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių