Meksikos režisieriui įteiktas Venecijos kino festivalio „Aukso liūtas“

  • Teksto dydis:

Meksikos režisieriui Guillermo del Toro (Giljermui del Torui) šeštadienį įteiktas pagrindinis 74-ojo Venecijos kino festivalio apdovanojimas „Aukso liūtas“ – už monstrų trilerį „The Shape of Water“.

Apdovanojamas jis pasakė turįs vilties, kad jo pergalė įkvėps jaunuosius režisierius „tikėti tuo, kuo tikite“.

„Mano atveju, tai buvo monstrai“, – sakė 52-ejų režisierius, pastatęs ir tokias juostas kaip „Pragaro vaikis“ (Hellboy) ir „Pano labirintas“ (Pan's Labyrinth).

„Jeigu išlieki grynas ir laikaisi savo tikėjimo ir to, kuo tiki, mano atveju – monstrais, tuomet gali padaryti viską“, – sakė G. del Toro sakė susirinkusiems į seniausią pasaulį festivalį. Savo apdovanojimą jis dedikavo jauniems Pietų Amerikos režisieriams.

Šia pergale juosta „The Shape of Water“ pradeda Holivudo apdovanojimų sezoną.

Joje pasakoma, kaip jauna nebylė, kurią vaidina Sally Hawkins (Sali Hokins) itin saugomoje laboratorijoje susidraugauja su paslaptingu jūrų gyvūnu. Ši juosta iš tikrųjų yra tam tikras įvairių žanrų mišinys: tai ir monstrų filmas, ir Šaltojo karo trileris, ir kartais net miuziklas.

G. del Toro, režisavęs tokias gotikines siaubo juostas, kaip 2001 metų juosta „The Devil's Backbone“ („Velnio stuburas“), savo naująjį kūrinį pavadina „priešnuodžiu cinizmui“. Jo gerbėjai sako, kad tai jo geriausias iki šiol režisuotas filmas.

„Man 52 metai, sveriu daugiau nei 110 kilogramų ir pastačiau jau daugiau nei dešimt filmų, – laikydamas „Aukso liūtą“ sakė G. del Toro, pridūręs, kad net ir tai nesutrukdė jam „padaryti kažką kitokio“.

„Būdamas meksikietis aš dedikuoju šį apdovanojimą visiems Meksikos ir Pietų Amerikos režisieriams, svajojantiems kada nors sukurti kažką panašaus į parabolę, kai visi jiems sako, kad to padaryti negalima. Tai galima padaryti“, – sakė jis.

„Aš tikiu gyvenimu. Aš tikiu meile ir aš tikiu kinu“, - dėkodamas G.del Toro emocingai pasakė publikai per festivalio uždarymo ceremoniją.

Ašaros ir kokteiliai

Prancūzų režisierius Xavier Legrand‘as (Ksvajė Legranas) gavo du apdovanojimus ir apsipylė ašaromis, kai gavo „Sidabro liūtą“ už geriausią režisūrą bei „Ateities liūtą“ už geriausią debiutinį filmą.

Jo filmas „Custody“ pasakoja apie vaiką, kuris tampa besiskiriančių tėvų įkaitu. Režisieriaus teigimu, tai buvo „istoriją, kurią labai reikėjo papasakoti“. Ja taip pat smerkiamas smurtas prie moteris.

Apdovanojimą už geriausią scenarijų gavo Londone gimęs ir užaugęs airių kilmės dramaturgas, scenaristas ir režisierius Martinas McDonagh (Martinas Makdona) už juostą „Billboards outside Ebbing, Missouri“. Tai juodoji komedija apie gedinčią motiną, kuri užsipuola miestelio policijos vadą už tai, kad šis negali išsiaiškinti jos dukters nužudymo.

„Mes nuostabiai leidome laiką čia, Venecijoje, valgėme puikių makaronų ir gėrėme puikių kokteilių, tačiau tai yra geriausia dalis“, – sakė M. McDonagh, režisavęs tokias juostas, kaip „In Bruges“ (2008 m.) ir „Seven Psychopaths (2012 m.).

Geriausios aktorės apdovanojimas atiteko britei Charlotte Rampling (Šarlotei Rampling) už Andrea Pallaoro (Andrėjo Palaoro) juostoje „Hannah“. Ji teigė, kad „tai yra didžiulė garbė“, nes Italija, kur ji pirmą kartą filmavosi 1982 metais, „yra viso mano įkvėpimo šaltinis“.

Geriausiu aktoriumi buvo pripažintas Kamelis El Basha (Kamelis El-Baša), suvaidinusiam Ziado Doueiri (Ziado Duerio) libanietiškame filme „The Insult“, kuriame pasakojama apie tai, kaip Libane gyvenančio krikščionio ir palestiniečio pabėgėlio konfliktą, kuris persikelia į teismą.

O izraeliečių režisieriaus Samuelio Maozo filmas „Foxtrot“ – siurreali, išbalansuota trijų veiksmų šeimos tragedija, kurią pats režisierius pavadino „žmogaus šokiu su savo likimu“, – gavo Didįjį žiuri prizą.

Verta paminėti, kad pirmą kartą konkurse dalyvavo ir virtualios realybės filmai. Pagrindinis apdovanojimas šioje kategorijoje atiteko amerikiečiui Eugene‘ui YK Chungui (Judžinui Čangui) už juostą „Arden's Wake Expanded“.

Seniausias pasaulyje kino festivalis kanalų išraižytame Italijos mieste baigėsi šeštadienį po 11 dienų pristatymų, kuriuose pasirodė ir George'as Clooney's (Džordžas Klunis), Mattas Damonas (Matas Deimonas) ir Jennifer Lawrence (Dženifer Lorens).

74-ojo metinio festivalio žiuri, vadovaujama JAV aktorės Annette Bening (Anetos Bening), geriausią konkursinės programos filmą šiemet rinko iš 21 kandidato.

Beje, juosta „The Shape of Water“ įveikė savo varžovus, tarp kurių buvo ir George'o Clooney (Džordžo Klunio) bei brolių Coenų (Koenų) darbas „Suburbicon“ bei Alexander Payne (Aleksandro Peino) „Susimažinimas“ (Downsizing).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių