Matematikų tyrimas atskleidė, kokie kūriniai patenka į populiariausiųjų sąrašus

  • Teksto dydis:

Matematikai iššifravo popdainų sėkmės paslaptį: į populiariausių dainų sąrašus linksmos dainos, pagal kurias galima šokti ir kurias atlieka moterys, patenka dažniau nei liūdnos dainos, atliekamos vyrų.

Tokią išvadą daro Kalifornijos universiteto mokslininkai, išanalizavę šimtus tūkstančių dainų. Tačiau bendra muzikinė tendencija yra priešinga: išleidžiama vis daugiau liūdnų dainų.

„Mums pavyko nuspėti dainų sėkmę pagal jų muzikines savybes“, – sakė viena tyrimo autorių Natalia Komarova. Jos matematikų būrys išanalizavo daugiau kaip 500 tūkst.  dainų, kurios 1985-2015 metais buvo išleistos Didžiojoje Britanijoje. Dainos buvo vadinamos sėkmingomis, jei patekdavo į populiariausių dainų šimtuką – tai yra vidutiniškai 4 proc. naujų vienerių metų dainų.

Vertinamas buvo tik dainų skambesys, o ne tekstas. „Sėkminga daina paprastai būna linksmesnė ir ritmiškesnė už vidurkį“, – aiškino N. Komarova. Populiariausi hitai apskritai yra „daug“ linksmesni už mažiau sėkmingus kūrinius, rašo mokslininkai britų specializuotame žurnale „Royal Society Open Science“. Ir iš tikrųjų šie požymiai tinka ir šių metų „Eurovizijos“ dainai nugalėtojai „Toy“, atliekamai izraelietės Nettos Barzilai.

Populiaresnės, anot tyrimo, yra ir dainos, kurias mokslininkai apibūdino kaip „laisvas“ ir pagal kurias galima šokti. Viena to priežasčių gali būti elektroninės muzikos pergalingas žygis – bei roko ir sunkiojo metalo populiarumo mažėjimas. Nepaisant to, kasmet „parašoma vis daugiau ir daugiau liūdnų dainų“, teigia mokslininkai.

Populiaresnės, anot tyrimo, yra ir dainos, kurias mokslininkai apibūdino kaip „laisvas“ ir pagal kurias galima šokti.

Vyrai atlikėjai pastaraisiais metais buvo vis mažiau sėkmingi. „Pastaraisiais metais sėkmingas dainas dažniau dainavo moterys“, – sakė mokslininkai. Tai dėl pastaruoju metu vykstančių debatų apie moterų nelygybę muzikos industrijoje, seksizmą ir dainininkių seksualizavimą esą yra „ypač įdomu“.

Klasikinės ir džiazo dainos, pasak mokslininkų, neturi didelių šansų tapti hitais. Sėkmingiausios muzikos kryptys esą yra šokių ir popmuzika. Kaip linksmų ir sėkmingų dainų pavyzdžius mokslininkai įvardijo 1985 metų dainas: „Live is Life“, atliekamą austrų grupės „Opus“, britų popdueto „Wham!“ dainą „Freedom“ ir JAV rokerio Bruce'o Springsteeno „Glory Days“.

Dainų kūrėjai „tam tikra prasme“ gali orientuotis į šiuos duomenis, sakė N. Komarova. Tačiau „didelės sėkmės dalies“ metamatiškai nustatyti esą yra neįmanoma. „Priešingu atveju juk kiekvienas galėtų parašyti hitą“, - teigė tyrimo autorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Plaukuota

Plaukuota portretas
Plaukuota ranka valdo euro vizija o kitais metais jau stebesim azios vizija nes izrailis ne europoje tai bus aziovizija ir nepades uzkalbeti dantu kazkokie matematiniai skaiciavimai pas ka pinigai tas ir valdo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių