Mamos taisyklės pagal N. Bunkę

Penkerių metų sūnų Kristupą auginanti Natalija Bunkė sako: "Vaikas – didžiausias gyvenimo turtas. Dėl jo verta stengtis, dirbti, gyventi ir užauginti jį išsilavinusiu žmogumi." Dvylika jos taisyklių, praverčiančių auginant sūnų.

1. Viena pagrindinių taisyklių – mylėti vaiką, girti už gerus darbus, nuolat dalytis meile, teigti, kad jis – geriausias draugas. Jei Kristupo paklaustumėte, kas geriausias jo draugas, jis nedvejodamas pasakytų – mamytė ir tėvelis.

2. Susitinkant ir atsisveikinant net trumpam privaloma pabučiuoti.

3. Jokio smurto! Nesimušti – dar viena labai svarbi mūsų taisyklė.

4. Gerbti vyresnius žmones, nekalbėti negražiai, neatsikalbinėti.

5. Nesidrovėti prašyti. Jis mėgsta dėlioti lego kaladėles, jei nepavyksta, kartais pyksta. Arba tvarkosi kambarį ir jei kažkas neišeina irgi pyksta. Aiškiname, nusiramink ir paprašyk tėčio arba mamos pagalbos.

6. Valytis dantis! Kartais nesivalydavo, gąsdinome, kad burnoje atsiras kirminų.

7. Negalima gerti kokakolos, negalima valgyti traškučių, tik retkarčiais galima lankytis greitojo maisto restorane "McDonald's". Kai suaugs, pats apsispręs, ar jam to reikia.

Kristupą mokome laikytis taisyklių. Pažeidė jas? Tą vakarą žaislų negaus. Pažeidė dvi taisykles, pavyzdžiui, dar darželyje trikdė vaikų miegą, sėdės ant bausmės kėdutės ir privalės nusiraminti. Pažeidus tris taisykles – visą vakarą sėdės ant bausmės kėdutės, nors tai nutinka labai retai.

8. Dar ne laikas turėti savo kompiuterį ar mobilųjį telefoną – esi pernelyg mažas, aiškiname. Jis negali žaisti ir su mano mobiliuoju. Pastebėjome, kad žaisdamas kompiuteriu, mobiliuoju tampa irzlesnis. Tiesa, labai retai, kai savaitgalį rytais atsikelia pirmas, atsėlina patyliukais ir nudžiauna telefoną. Tuomet tylu 10, 11 val. Nusistebiu ir atėjusi pamatau, kad jis žaidžia mano mobiliuoju telefonu.

9. Negauna visko, ko nori. Jis žino, kad reikia dirbti, stengtis, jei nori kažką gauti. Tėtis, mama dirba, kad jis lankytų futbolo treniruotes, mokytųsi angliškai, lankytų būrelius, turėtų žaislų. Tiesa, mokosi noriai, o mokome jį žaidimo forma. Kažkur važiuojame, o Kristupas skaito kelių ženklus – "U-te-na", "Kau-nas", sako kilometražą. Arba mokau: mamytė turi penkis obuolius, tris obuolius paėmė Kristupas. Kiek liko obuolių pas mamytę?

10. Aiškiname, kad taisykles turi ir mama, ir tėtis, ir jis. Mama nepažeidinėja Kelių eismo taisyklių, nes gali sukelti avariją, pavojų kitiems žmonėms, o pažeidusi taisykles bus nubausta. Todėl Kristupą mokome laikytis taisyklių. Pažeidė jas? Tą vakarą žaislų negaus. Pažeidė dvi taisykles, pavyzdžiui, dar darželyje trikdė vaikų miegą, sėdės ant bausmės kėdutės ir privalės nusiraminti. Pažeidus tris taisykles – visą vakarą sėdės ant bausmės kėdutės, nors tai nutinka labai retai.

11. Jei vaikas laikosi taisyklių, važiuojame pramogauti, darome tai, kas jam patinka.

12. Kai sūnus grįžta iš darželio, tai – jo laikas. Atidedu visus savo darbus, žaidžiame, mokomės, bendraujame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
Visiški kliedesiai tas vaikas nevaldomas taisyklių jis jokiu nesilaiko keikiasi kaip batsiuvys, suaugusiu visai negerbia, jau nekalbu apie mušimąsi. Siūlyčiau gerbiamai poniai susilaikyti visiškai nuo patarimų kaip auklėti vaikus

Nijolė

Nijolė portretas
Natalija yra šauni moteris. Labai protinga, savarankiška, turinti savo nuomonę. Jei ir apsiriko su vyrais, tai klaida o ne mirtina nuodemė. O daug kam netinka jos tautybė, tai ir žemina, kaltina būtais ir nebūtais dalykais. Tokia jau tolerantiška mūsų visuomenė. Gerbiu Nataliją, nes pati užsidirba pragyvenimui, nėra girtuoklė, narkomanė ar barakūda. O dar ir graži, talentinga, kūrybinga. Pavydėkyt ir toliau, kad visur spėja, kad daug kur dalyvauja, o ne sėdi kaip višta ir ne verkšlena, kokia ji nelaiminga. O Natalijai - sėkmės, asmeninės laimės, sūnaus meilės ir daugiau tikrų draugų.

Rima

Rima portretas
Natalija,nekreipk dėmesio į nepagarbius komentarus,gyvenk taip, kad rastum savo tikrą laimę,neišėjo su vienu su kitu,nebijok, kur bus tikrai tavo ateis ir liks.Aš likau viena su vaiku,visko teko išgirsti.Laukiau, nieko neieškojau,pats susirado,per 1 mėnesį susituokėme 27 metai gyvename,užsiauginome 3 vaikus labai gerus.Patarimas--nekelk per aukštai kortelės,mažiau atvirauk.Žmonės-- yra žiaurūs,pavydūs,pagiežingi--pasidaryk draugų atranką.Bet šiaip aš už tave
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių