LRT scenoje – J. Didžiulio duetas su Anapilin išėjusia legenda

Iš Kolumbijos atvykęs dainininkas Jurgis Didžiulis, prieš skambindamas Stasiui Povilaičiui ir siūlydamas jam kartu atlikti dainą, nė nežinojo, kokia didelė žvaigždė šis buvo Lietuvoje.

„Tik pradėjęs bendrauti supratau, koks didis žmogus yra S. Povilaitis“, – prisiminė J. Didžiulis, pirmadienį scenoje prisiminęs duetą su estrados legenda. Jis sakė, kad kūrybiniai duetai pavykdavo tik su tais atlikėjais, su kuriais rasdavosi „chemija“. Vis dėlto, pasiteisino ne visi duetai. „Su žmona nutarėme geriau saugoti santuoką, o ne sceninį duetą, nes kartu dainuoti – labai sunku“, – pusiau juokais, pusiau rimtai atviravo atlikėjas. „Ironiškas dalykas, daina buvo parašyta mano močiutei, ir dabar, kai Stasys iškeliavęs, daina įgauna kitą prasmę, ją dainuoju nebe per diedukų prizmę, o per jo. Jis man buvo toks nuoširdus, nesumeluotas“, – prisiminimais dalijosi J. Didžiulis, į sceną lipdamas su kūriniu „Senais laikais“.

Didžiojoje LRT studijoje pirmadienį filmuotas muzikinis projektas „90 dainų - 90 legendų“, skirtas Lietuvos radijo devyniasdešimtmečiui paminėti. Čia susirinko muzikinio pasaulio legendos ir scenoje itin retai matomi veidai.

Veronika Povilionienė prisiminė, kad jos gyvenime radijas atsirado 1959 m., kai jos tėtis, nuvykęs į Kapčiamiestį, įsigijo pirmąją radiją visame kaime. „Radijas buvo slaptas dalykas, nes žmonės bijojo, kad besiklausantį „Amerikos balso“ pagaus ir išveš Sibiran“, – prisimena moteris. Ji tikino, kad vis dar klausosi radijo rytais, ir atliko kūrinį „Atsimenu namelį“. 

Ne mažiau svarbi radijo gyvavimo dalis – „Dainų šventės“, kurias transliuoja ir LRT radijas. Su kūriniu „Mano kraštas“ iš šios šventės repertuaro scenoje pasirodė choras „Ave Vita“. Choro vadovas Kastytis Barisas tikina, kad „Dainų šventė“ – ypatingas reiškinys. „Į „Dainų šventę“ suvažiuoja visa šalis, iš visų kampelių. Vilnius pražysta įvairiausiomis lietuviškomis spalvomis. Keliolika tūkstančių žmonių Vingio parke paklūsta dirigentui.  Tokios spalvos, tokia energetika plaukia į žiūrovus“, – sako chorvedys. 

Į „Dainų šventę“ milžinišką indėlį įdėjo ir kompozitorius, dirigentas Lionginas Abarius. „Mūsų protėviai amžių amžiais dainavo kartu, ar lauke, ar krikštynose, ar vestuvėse, ar darbuose. Ir mane nuo pat vaikystės lydėjo daina – mano mama gražiai dainavo, ir pats nuo mokyklos dainuoju. Daina ir giesmė – mano tikroji ir didžioji gyvenimo prasmė“, – kalbėjo L. Abarius. 

„Mūsų dainavimo maniera savita, senos dainos atrodo tarsi visiškai naujos“, – sakė Birutė Dambrauskaitė ir Radžis, taip pat atvykę pasveikinti LRT radijo su brandžia sukaktimi. Susirinkusiems jie dovanojo kūrinį „Vėl kartu“. „Šią dainą dainavo S. Povilaitis su Deividu Zvonkumi“, –  sakė B. Dambrauskaitė.

Minėdamas radijo devyniasdešimtmetį jis nacionaliniam transliuotojui negailėjo gerų žodžių: „Esu iš tų žmonių, kurie mano, kad valstybinis radijas ir televizija yra vertybė, nes yra nepriklausoma, kaip švyturys, kuris spindi ir rodo kelią. Džiaugiuosi, kad LRT ne tik stipri, bet ir stiprėja“.

Dainininkė, kompozitorė, poetė Lilijana Ablėnaitė savo pirmąją autorinę kompaktinę plokštelę „Miškų dvasia“ išleido radijuje 33 tūkst. tiražu. Itin retai scenoje pasirodanti atlikėja studijos svečiams dovanojo kūrinį „Myliu Tave, pasauli“.

Muzikinis Lietuvos pasaulis bei sveikinimų koncertai, transliuojami tiek per radiją, tiek televiziją, neįsivaizduojami be Vytauto Šiškausko. „Kai pageidauja, kai sveikina, kai linki, manau, kad miela ir gera širdžiai“, – kalbėjo dainininkas.

Prisiminęs karjeros pradžią, jis papasakojo, kad pirmą kartą išvydęs save filmuotame vaizdo klipe pamanė kad tai – ne jis. Nors keičiasi kartos, atlikėjo dainos nepraranda populiarumo. Tai, jo žodžiais, nuoširdumo nuopelnas: „Kuriu tai, kas mano širdyje ir mintyje. Gal tiesiog pataikau“. Sveikindamas radiją su jubiliejumi vyras ne tik atliko kūrinį „Mūsų čia žemė“ bet ir linkėjo daugiau lietuviškų dainų bei daugiau prisiminimų apie tai, kas buvo per tuos 90 metų.

Muzikinis projektas „90 dainų – 90 legendų“ – kiekvieną šeštadienį 21 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių