LRT generalinis direktorius: iš laidų kūrėjų prašome maksimumo

Naujame LRT sezone laukia nemažai naujų bei atsinaujinusių projektų, tačiau LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius tikina negalintis įvardinti laukiamiausio, nes labiausiai nori, kad pasisektų visiems kūrėjams.

„Kartais pastangos yra didelės, tačiau kažkas nepavyksta, nepasiseka. Pats kūriau laidas, todėl labai gerai juos suprantu, bet, jei matau žmonių pastangas, norus kažką padaryti geriau, kitaip, visada sveikinu. Tačiau negaliu nė vieno išskirti, nes noriu tikėti, kad visi padarys maksimumą. Mes to prašome“, – sako A. Siaurusevičius.

– Rugsėjo 5 d. prasideda naujas LRT televizijos sezonas. Kuo jis bus ypatingas?

– Šiame sezone, kaip ir kituose, norime išsaugoti tai, kad esame patikimiausia žiniasklaidos priemonė ir šiek tiek kitokia, negu kitos. Toks yra mūsų uždavinys ir kol kas žiūrovai mumis pasitiki. Kitas tikslas – atsinaujinant išsaugoti tai, kas pasiteisina. Vienomis pagrindinių išlieka mūsų informacinės laidos, nes vieninteliai tiek daug transliuojame tiesiogiai – nuo pat 6 val. ryto iki 22 val. vakaro, kad nepraleistume aktualijų.

Tačiau, žinoma, televizija turi turėti ir pramogos elementų, todėl grįžta kitoks „Auksinis balsas“: šį kartą dainuos aktoriai, tačiau vėl su orkestru, todėl daug tikimės. Bus įdomu žiūrėti atnaujintą projektą.

Dar bus labai įdomus rekonstrukcinės dokumentikos ciklas „Nematoma Lietuvos istorija“, pasakojantis, kaip Lietuvos policija įveikė mafiją. Manau, tai buvo vienas svarbiausių dalykų tam tikrame etape. Norime parodyti ne kriminalinę istoriją, bet policijos žygdarbius, padėjusius išsaugoti valstybės pamatus.

Taip pat matysime istorinį serialą „Laivės kaina. Savanoriai“. Tai – naujovė, nes seniai nei kine, nei kitur nebuvo daryta kažko panašaus, tai – vaidybinis serialas, kur atsispiriama nuo tikrų faktų.

Dar viena naujovė, iš kurios daug tikimės, – „Paklausk Lietuvos“. Tikimės ir „Duokim garo“ atsinaujinimo, ilgą laiką ši laida yra viena populiariausių. Bus dar viena „porcija“ „Tikrų vyrų“.

Taip pat jau šiame sezone bandome priminti, kad 2018 metais valstybei, atkurtai Lietuvai, sukaks 100 metų. Pagalvojome, kad tai negali būti tik viena diena – Vasario 16-oji. Atsargiai šį įvykį pradedame minėti jau dabar, ir tai bus daroma iki 2018 metų ne tik televizijoje, bet ir radijuje bei portale.

Be to, šį sezoną, jau kitais metais, televizijai – 60 metų. Tam taip pat skirsime dėmesį. Mums lemtis ir garbė dirbti čia tokių sukakčių metu. Radijo pradžia Lietuvoje siejama su mūsų įstaiga, televizijos – taip pat. Tai – ne tik LRT šventė, apie tai reikia galvoti globaliau. Švęsdami LRT radijo devyniasdešimtmetį, bandėme akcentuoti, kad tai – ne tik mūsų įstaigos įkūrimo data, bet ir radijo atsiradimo, ir televizijos, kaip reiškinio, Lietuvoje pradžios data.

Dar prieš 60 metų niekas nebuvo matęs, kas tai per daiktas. Tai buvo didžiulis technologinis šuolis, kurį galima lyginti su interneto atsiradimu. Kiek vėliau prasidės ir naujasis LRT Kultūros sezonas. Jis bus tradicinis, tačiau laukia ir naujovių. Vis tiek labai aiškiai orientuojamės ne į masinį žiūrovą, bet į tai, kad žmogus turi teisę klausytis kokybiškos klasikos. Ne visi gali atvažiuoti į koncertų sales, o mes esame įrašę labai daug koncertų, kurie vyko Lietuvoje: Pažaislio, Vilniaus festivalio ir kitų pasaulinio lygio koncertų. Ir juos galime įrašyti taip kokybiškai („Dolby Surround“ formatu), kad tai nepadarytų gėdos jokiai pasaulio televizijai.

– Kurio projekto labiausiai laukiate pats?

– Negaliu to sakyti. Žinau, ko laukiu, tačiau man visada norisi, kad visiems kūrėjams pasisektų. Kartais pastangos yra didelės, tačiau kažkas nepavyksta, nepasiseka. Pats kūriau laidas, todėl labai gerai juos suprantu, bet, jei matau žmonių pastangas, norus kažką padaryti geriau, kitaip, visada sveikinu. Tačiau negaliu nė vieno išskirti, nes noriu tikėti, kad visi padarys maksimumą. Mes to prašome.

– Prieš tai paminėjote technologinį šuolį. Šiemet LRT technologinis šuolis taip pat yra labai didelis.

– Pradedame aukštosios raiškos (HD) erą Lietuvoje. Ji jau yra ir suteikia visai kitų galimybių. Palyginčiau tai su spalvotos televizijos atsiradimu. Žinoma, HD ir toliau tobulės. Aišku, norintieji matyti kitokį vaizdą, turės įsigyti ir naujus televizorius, o prieš perkant televizoriaus aparatą reikės užduoti klausimą, ar jis rodys LRT HD.

Naujienų, kurias pateikėme, yra visas spektras. Prieš kelerius metus buvome pirmieji Lietuvoje, kurie rodė tiesiogines transliacijas mobiliuoju transliacijos įrenginiu. Dabar tiesiogiai galime transliuoti praktiškai iš bet kurios Lietuvos vietos, kur veikia internetas. Dar laukia daug darbų, nes šiuolaikinis pasaulis toks, kad, kaip aš sakau, bet kokią techniką nupirkus, jau būna pagaminta naujesnė ir geresnė, tad jei tik praleisi, neskirsi tam dėmesio, labai greitai gali likti autsaideriu.

Labiausiai didžiuojuosi aukštąja raiška (HD). Manau, kad tai yra svarbus įvykis, kuris išliks televizijos Lietuvoje istorijoje, o mes esame lyderiai net regione. Žinoma, tai yra procesas, televizijos stotys dar nevisiškai pergrupuotos, tačiau daugeliu atvejų jau galėsime pateikti kitos kokybės vaizdą. HD – svarbiausias dalykas, kurio siekėme, ir, įveikę sunkumus, jau galime juo didžiuotis. Taip televizijos žiūrovams pateikėme galimybę pasirinkti kalbas bei subtitrus, „Dolby Surround“ garso takelį.

– Ar visada lengva sulaukti įvertinimo, dėl kurio dirbama? Atrodo, kad ir HD formatą žiūrovai labiausiai įvertino tada, kai jo pasigedo per kitų televizijų transliuotas olimpines žaidynes.

– Daugeliu atvejų nemanau, kad mums kažkas turi dėkoti, bet aišku, kad ir duoną įvertini tik tada, kai jos neturi. Džiaugiamės, kad kiek yra apklausų, mes – patikimiausia žiniasklaidos priemonė. O kad pasako gerų žodžių – malonu, bet pasako ir kritikos, tai – irgi gerai. Aš pats esu didžiausias kritikas to, kas čia yra, nes noriu, kad visada būtų geriau.

Naujajame LRT sezone taip pat matysite žurnalistės Liepos Rimkevičienė laidą „Laisvės vėliavnešiai“. Artėjant valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimui, bus parengta 100 laidų – 100 portretų žmonių, kurie, per visus tuos metus savo darbais ir kūryba prisidėdami prie gražesnės Lietuvos kūrimo, demonstruodami tiesų stuburą ir valią išlikti ištikimiems pamatinėms savo ir šalies vertybėms, nešė laisvės vėliavą.

„Nacionalinė ekspedicija: Nemunu per Lietuvą“ šiame sezone taip pat pažindins žiūrovus su Lietuvos istorija. Projekto sumanytojas Edmundas Jakilaitis tikino, kad šiemet ekspedicija pavyko dar geriau, nei pernai, o vietoj planuotų 16-os serijų LRT televizijos žiūrovai išvys net 20.

Naujajame sezone atsiras vietos ir kokybiškam humorui. „Humoro lyga“ – modernus humoro konkursas, kuriame profesionalai ir mėgėjai surems pečius stengdamiesi prajuokinti ne tik televizijos žiūrovus, bet ir Lietuvos teatro ir televizijos žvaigždžių komisiją. Konkurse dalyvaus penki žinomi Lietuvos aktoriai. Jie vadovaus pačių surinktoms komandoms, į kurias bus pakviesti humoro meistrai iš visos Lietuvos.

LRT televizija žiūrovams taip pat pristatys šešis lietuviškos dokumentikos filmus, neseniai rodytus didžiuosiuose kino ekranuose. Kaip teigia LRT prodiuserė Lolita Bytautaitė, visi šie filmai – labai skirtingi, turintys ir politinio, ir meninio prieskonio, todėl kiekvienas žiūrovas turėtų atrasti sau tinkamą. 

Humoristą Justiną Jankevičių LRT eteryje keis šmaikštumu jam nenusileidžianti tinklaraštininkė Rimantė Kulvinskytė. Žavi moteris kartu su žinomu medicinos profesoriumi Alvydu Unikausku ves jau pamėgtą laidą „Klauskite daktaro“.

Sugrįžimų LRT eteryje bus ir daugiau – vėl matysime „Auksinį protą“, viktoriną „Kas ir kodėl“, o prie „Labas rytas, Lietuva“ vedėjo vairo grįžta Ignas Krupavičius. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių