Lietuvoje viešėsiančios Farerų dainininkės Eivør muzika – be etikečių

Eivør Pálsdóttir, muzikos pasaulyje geriausiai žinoma savo vardu Eivør, yra vokalistė, dainų autorė, instrumentalistė, pasižyminti reto grožio ir galingumo balsu.

Jos kūrybos paletė varijuoja nuo farerų muzikos ištakų, tradicinių baladžių iki džiazo, country, folk, europietiškos klasikinės muzikos, bigbendams būdingo stiliaus, trip hop atspalvį turinčio roko ir elektroninės muzikos. Visus šiuos eksperimentinius motyvus apjungiantį unikalų stilių atlikėja įvardina folktronica pavadinimu, kuriam pilnai išsiskleisti padeda nuoširdūs ir lyriški dainų tekstai, atliekami farefų, anglų bei islandų kalbomis. Atlikėja davė išskirtinį interviu tik Lietuvai prieš savo ir grupės pasirodymą mūsų šalyje.

Kai ši Farerų muzikos deivė ruošiasi lipti ant scenos, ji, sako, - lyg ant pirštų galiukų. Muzika atlikėjai Eivør šį tą magiško reiškia nuo pat vaikystės. Gal todėl ji tarytum kolekcionuoja muzikos žanrus, o tada sudeda juos į savo šiaurietišką skambesį. Kontrastingoje vietovėje užaugusi atlikėja kontrastų įžvelgia ir savo kūrybiniame procese, tačiau į savo dainas paprastai įsileidžia tik šviesą.

- 2004 metais buvai tituluota Farerų metų žmogumi “už pozityvų Farerų salų populiarinimą savo dainomis”. Kaip tau atrodo, lengviau ar sunkiau patraukti muzikos industrijos dėmesį atlikėjui, kilusiam iš mažiau žinomos, kai kuriems - egzotiškos, kultūros?

- Nesu visiškai tikra, lengviau ar sunkiau, tačiau apskritai manau, kad galiausiai – nesvarbu, iš kur esi kilęs ar kuo užsiimi, – sėkmė pasiekiama sunkiu darbu ir neblėstančiu tikėjimu tuo, ką darai. Turbūt kilęs iš nedidelės vietovės susiduri tiek su gerais, tiek blogais dalykais. Tai paprastai kelia žmonių smalsumą, kita vertus, duodant interviu tenka daug pasakoti apie savo šalį ir jos kultūrą ir kartais atrodo, kad tavo kuriama muzika sulaukia mažiau dėmesio (juokiasi).

- Sakoma, kad dangus Farerų salose yra nuolat apsiniaukęs; tai labiausiai vėjuota ir rūke paskendusi vieta Europoje. Ar esi susitaikiusi su niūriais orais, ar gamta turi savo vaidmenį tavo kūrybiniame procese?

- Tiesa, kad Farerų salos gali būti gana niūrios ir audringos, ypač žiemą. Kita vertus, orai kiekvieną dieną pripildyti kontrastų. Būna gražių tykių žiemos dienų, kai kalnai pasidengę sniegu ir žalios šiaurinės šviesos žėri danguje. Vasarą dangus čia labiausiai saulėtas ir žydriausias, o žolė - šviesiausios žalios spalvos. Tada atsėlina rūkas ir viską valandėlei uždengia, tada lyja ir vėl pasirodo mėlynas dangus.

Žmonės Farerų salose išmoko prisitaikyti prie oro – kasdien vis iš naujo. Manau, kad jie išties vertina saulėtas akimirkas ir nutveria kiekvieną saulės spindulį, o kai oras yra šiurkštus, žmonės paprastai tampa kūrybingi. Tikiu, kad visi šie kontrastai atsiskleidžia mano muzikoje.

- Kas turėjo įtakos pirmiesiems tavo žingsniams muzikos pasaulyje?

- Didelės įtakos, kai buvau vaikas, turėjo mano tėvai. Atsimenu dainuojant savo mamą, besisukiojančią po namus, - aš visuomet dievindavau jos klausytis. Esu įsitikinusi, kad didelė dalis džiaugsmo, kurį patiriu dainuodama, atėjo iš jos. Tėtis rašydavo man nedidelius eilėraščius ir istorijas ir įkvėpė mane kurti savo pačios eilėraščius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių