Lietuvių vasarojimo įpročiai: dauguma planuoja ilsėtis savo šalyje

  • Teksto dydis:

Daugiau nei pusė šalies gyventojų šią vasarą planuoja bent kelių dienų atostogas. Dauguma poilsį ir pramogas renkasi Lietuvoje savaitgaliais, o ilgesnės atostogos, ypač užsienyje, kai kuriems lietuviams vis dar neprieinamas malonumas. 

Tokias tendencijas atskleidžia vartojimo kreditų bendrovės UAB „Credit Service“, operuojančios „Vivus.lt“ prekės ženklu, užsakymu atlikta „Baltijos tyrimų“ apklausa.

Tyrimo duomenys parodė, jog kas septintas (14 proc.) šalies gyventojas vasarą ketina ilsėtis tik savaitgaliais arba šventinėmis dienomis. Savaitę arba dvi poilsiauti ketina šiek tiek mažiau nei septintadalis (15 proc.) apklaustų šalies gyventojų ir tik 12 proc. respondentų planuoja ilgesnes nei dviejų savaičių atostogas.

Apklausa atskleidė, jog kas antras gyventojas (51 proc.) vasarą neplanuoja tolimų kelionių ir laisvą laiką žada praleisti namuose ar sode. Beveik pusė (41 proc.) respondentų ketina rinktis poilsį Lietuvos kurortuose bei gamtoje ir tik 15 proc. keliaus ilsėtis prie jūros užsienyje ar turistauti svečioje šalyje.

Tyrimo duomenimis, daugiausia laiko poilsiui vasarą gali leisti aukštesnes pajamas gaunantys asmenys (601 euras šeimos nariui ir daugiau). 37 proc. šiai visuomenės grupei priskiriamų respondentų teigė vasarą atostogausiantys daugiau nei dvi savaites.

Tuo tarpu beveik pusė (45 proc.) apklaustųjų šalies gyventojų teigė dar nesą užtikrinti dėl šios vasaros atostogų planų. Daugiausia neapsisprendusiųjų asmenų yra senjorų (68 proc.) ir kaimo gyventojų (61 proc.) tarpe, žemiausias pajamas gaunančiųjų (201-300 eurų vienam šeimos nariui) grupėje (58 proc.) bei tarp asmenų, neturinčių vidurinio išsilavinimo (71 proc.).

Vartojimo kreditas vis dažniau tampa kelialapiu į tolimus kraštus. Jei skolinamasi atsakingai, tai yra viena iš galimybių įgyvendinti vasaros planus.

Apklausos duomenimis, vasaros poilsiui Lietuvoje gyventojai dažniausiai išleidžia iki 300 eurų. Tokią sumą įvardijo daugiau nei trečdalis (34 proc.) respondentų. Kas dešimtas gyventojas (11 proc.) teigia per atostogas išleidžiantis iki 500 eurų. Tokią sumą viršija tik 5 proc. poilsiautojų.

Užsienyje lietuviai labiau linkę išlaidauti. Iki 300 eurų savo biudžeto atostogoms skiria tik 4 proc. apklaustųjų. Perpus daugiau gyventojų (8 proc.) vykdami ilsėtis išleidžia iki 500 eurų. Tiek pat apklaustųjų savo atostogų išlaidoms skiria iki 1500 eurų.

Vartojimo kreditų bendrovės „Vivus.lt“ marketingo vadovė Justina Ambrasienė atkreipia dėmesį, jog poilsiui Lietuvoje gyventojai linkę skirti santaupas, tuo tarpu dėl kelionės į užsienį nevengia ir pasiskolinti.

„Natūralu, kad poilsiui savaitgaliais namuose ar sodybose žmonės išleidžia mažiau, todėl užtenka ir turimų santaupų. Visgi, vasara yra toks metas, kai žmonės nori ilgesniam laikui atitrūkti nuo darbų. Pastebime, kad vartojimo kreditas vis dažniau tampa kelialapiu į tolimus kraštus. Jei skolinamasi atsakingai, tai yra viena iš galimybių įgyvendinti vasaros planus“, – sako „Vivus.lt“ marketingo vadovė J. Ambrasienė.

2018 metų balandžio 6 – 15 d. „Baltijos tyrimų“ atlikto tyrimo metu apklausti 1002 Lietuvos gyventojai (18 metų ir vyresni).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių