Lietuvis, nusitaikęs į Londono grietinėlę

Jis nerūko, neželdina ūsų ir šiuo metu miega vienas. Tačiau modelių agentūroje "Elite London" savo laimės valandos laukiantis fotografas Rokas Darulis pristatė parodą apie ūsuočius "Moustache", projektą apie rūkalius "Smoking Men" ir apie toleranciją – "Nesvarbu, su kuo miegi".

Prarado draugus ir malonumus

Klajūnas nuo pilnametystės. Turbūt taip galima pavadinti iškart po mokyklos baigimo Vilniuje į užsienį išvykusį Roką. Šiuo metu jam 22-eji.

p>Pastaruosius ketverius metus Londone gyvenantis (anksčiau – Niujorke, Čikagoje, Dubline), šiek tiek krepšinį žaidęs 195 cm ūgio mėlynakis įsitikinęs, kad jo likimas – fotografija.

"Turbūt esu fotografas iki kaulų smegenų", – šypsosi pernai "London Middlesex University" fotografijos bakalauro laipsnį įgijęs vyras.

Taip, linksi galvą, dėl fotografijos reikia aukotis, tai – gyvenimo būdas. Dėl kurio R.Darulis prarado draugų, buvo priverstas atsisakyti daugelio kasdienių malonumų.

"Nieko negaliu planuoti, nes bet kada galiu sulaukti skambučio ir klausimo: "Ar ryt gali?" – kaltai skėstelėja rankomis Rokas. Jis kantriai laukia savo laimės valandos – įsitvirtinti Londono mados ir reklamos fotografijos elite.

Puodelis stiprios, karštos kavos atsikėlus 6 val. ryte, jei yra darbo "Elite" agentūroje, kur modeliai turi atlikti fototestus. Arba miegas iki 9.30 val., jei nėra užsakymų arba dirba namie. Taip prasideda R.Darulio diena.

Madonna – reikli

Madonna, Londono madų savaitė, Anglijos sostinės ūsuočių klubas, darbas "Švyturio" alaus reklamai ir festivaliui "Kino pavasaris", projektas "Nesvarbu, su kuo miegi". Įsimintiniausius darbo įvykius išskiria lietuvis.

"Buvo labai neįprasta greta matyti vieną žinomiausių pasaulio moterų", – apie dainininkę Madonną kalbėjo Rokas.

Aukštyn kopiančio trisdešimtmečio fotografo Yuval Hen asistentu dirbantis lietuvis teigė, kad žvaigždė sudarė ne įnoringos, bet šaunios moters įspūdį: "Tačiau Madonna reikli ir žino, ko nori."

Žinoma dainininkė Londone režisavo naują savo filmą, o Rokas asistavo jos komandą fotografavusiam Y.Hen.

Projektas "Moustache" (jis pristatytas ir Lietuvoje) buvo R.Darulio bakalauro darbas. Tai buvo ekscentriškų, labai įdomių, jaunu fotografu pasikliovusių ūsuočių nuotraukos.

"Man patinka charakteringi, kažkuo išsiskiriantys žmonės", – be mados ir reklaminės fotografijos, Rokas ypač mėgsta fotografuoti žmonių portretus. Nespalvotus.

Neslepia savo ambicijų

"Jaučiausi keistai, it karo žurnalistas", – prisimindamas Londono madų savaitę, pasakojo R.Darulis. Agentūros "Elite London" kvietimą gavusiam lietuviui įsiminė daugybė apsaugininkų ir dviprasmiški jausmai.

"Buvau tarsi svetimas, prasibrovęs ten, kur ankšta ir nėra vietos, – prisiminė Rokas. – Bet kartu ir reikalingas – manekenės mielai pozavo, nes troško reklamos. Ir taip – iš vieno mados šou į kitą."

Mados ir reklaminės fotografijos elitas – jo svajonių darbas. Taip, ten itin sunku prasibrauti, lipti hierarchijos laiptais.

Bet pripažįstantis, kad nemažai modelių nepasižymi intelektu, kad ten egzistuoja tuštybės mugė, ambicijų užkopti į elitą neslepiantis fotografas atkerta: "Tačiau geriausi stilistai, fotografai, dizaineriai, pasiekę tokių aukštumų, nėra kvaili. Tai – įdomios, neeilinės asmenybės."

Už toleranciją

Taip, garsiausieji fotografai yra šiek tiek pamišę, šypsosi Rokas. Ir kvatojasi, prisiminęs darbą pas itin keistą ir nuolat žodį "drama" kartojantį žinomą fotografą Ram Shergill.

"Aš esu ramus, – šypsosi R.Darulis. – Galbūt todėl man patinka fotografuoti tai, ko neturiu?"

Neturintis ūsų, nerūkantis ir nepaklausęs draugų po aštuonerių metų pertraukos itin trumpai plaukus nusikirpęs R.Darulis kadaise buvo ir ilgaplaukis, ir blondinas, ir su dredais.

"Ne, šiuo metu su niekuo nemiegu", – nusikvatojo, supratęs užuominą į Lietuvoje nuskambėjusį fotografijų projektą "Nesvarbu, su kuo miegi". Lovoje buvo nufotografuoti vyrai su vyrais, moterys – su moterimis, tarp kurių buvo ir Londone gyvenanti lietuvė dainininkė Jazzu. "Būkime tolerantiškesni, – aiškina Rokas projekto tikslą, – ir mažiau pikti. Nesvarbu, su kuo miegi tu, bet man svarbu, su kuo miegu aš."

Milijardieriaus pirštų kombinacija

Fotoaparatu "Kiev" nufotografavęs pirmąsias nuotraukas, senus fotoaparatus kolekcionuojantis Rokas kartą labai pasigailėjo, kad neturėjo savo darbo įrankio.

Tuomet jis su draugais apsilankė tviskančiame prekybos centre "Harrods". Tądien vyko žaliųjų akcija prieš čia pardavinėjamus kailinius.

Netrukus Rokas pastebėjo "Harrods" savininką, Londone gyvenantį egiptietį Mohamedą Al-Fayedą, lydimą būrio apsaugos vyrų. Milijardierius atsisuko ir akimirkai iškėlė du – vidurinį ir rodomąjį – pirštus. "Britanijoje – tai tarsi iškeltas vidurinysis pirštas", – paaiškino R.Darulis. Jis pasigailėjo, kad nepasiėmė fotoaparato negali įamžinti tokio kadro.

Londonas – nesibaigianti kelionė

R.Darulis prisiminė dar vieną nuotykį. Apie 3 val. nakties jis turėjo į išnuomotą studiją įleisti pagal septinto dešimtmečio aprangos kodą spalvingai apsirengusią ir išsidažiusią kompaniją, pratęsusią vieno garsaus Londono stilisto gimtadienio šventę.

Tarp jų buvo modelis Kate Moss, mados fotografas Mario Testino ir kiti žinomi asmenys: "Tačiau juos buvo sunku atpažinti, nes net vyrai buvo su moteriškais perukais ir drabužiais."

Ar su priemiesčiais apie 14 mln. gyventojų turinčiame Londone lietuvis nesijaučia svetimas ir vienišas? Atkakliai dirbantis, fotojuostų skeneriui ir buto nuomai pinigus taupantis jaunas vyras susimąsto.

"Aha, kartais toks jausmas apima, – neslepia R.Darulis. – Čia visko labai daug, rinka perpildyta, jautiesi niekam neįdomus. Bet jei nori pasislėpti, tarp žmonių gali vaikščioti ištisas valandas ir nesutiksi nė vieno pažįstamo. Bet tai – miestas, kur viskas migruoja, sutinki naujų žmonių ir turi begalines galimybes tobulėti, kažko siekti. Londonas – tarsi banguota ir niekada nesibaigianti kelionė."


Keli faktai apie R.Darulį

Devizai: "Kas mūsų nenužudo, daro stipresniUs"; "Ką darai – tai darosi."

Mėgstamiausia spalva: "Mėlyna. Stipri. NeI pernelyg ryški, nei blanki."

Šiuo metu skaitoma knyga: Bryan Tracy "Tikslai".

Trys žmonės, kuriuos norėtų nufotografuoti: "Fotografą Terry Richardson, dainininkę Madonną ir modelį lenkę Anną Jagodzinską."

Labai patinka (be fotografijos): "Šviesa, dideli erdvūs langai. Arabų, turkų, Rytų virtuvė."

Geriausi fotografai: "Paolo Roversi, Richardas Avedonas, Terry Richardsonas."



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių