L. Bytautaitė: ateina stipri lietuviško kino kūrėjų karta

  • Teksto dydis:

„Labai džiaugiuosi, kad žiūrovas, matyt, yra išsiilgęs lietuviško kino. Tai liudija, kaip mūsų televizijos koridoriuose kalbama, statistika. Per LRT TELEVIZIJĄ rodytą filmą „Emilija iš Laisvės alėjos“ peržiūrėjo daugybė žiūrovų ir mes tuo labai džiaugiamės“, – LRT RADIJO laidai „Ryto garsai“ sako LRT prodiuserė, kino kritikė Lolita Bytautaitė, kalbėdama apie lietuviškus kino filmus, kuriuos vakarais galės išvysti televizijos žiūrovai.

Ketvirtadieniais 22:30 val. per LRT televiziją bus rodomi lietuviško kino filmai. Iš viso bus parodyti 6 filmai: „Sangailės vasara“, „Amžinai kartu“, „Ramybė mūsų sapnuose“, „Senekos diena“, „Karalių pamaina“ ir „Apsimetėliai“.

„Labai norėčiau pasidžiaugti, kad žiūrovas, matyt, yra išsiilgęs lietuviško kino. Tai liudija, kaip mūsų televizijos koridoriuose kalbama, statistika. Per LRT televiziją rodytą filmą „Emilija iš Laisvės alėjos“ peržiūrėjo labai daug žiūrovų ir mes tuo labai džiaugiamės. Tos dienos reitingai yra šio filmo nuopelnas. LRT televizijos žiūrimumas buvo labai didelis“, – teigia L. Bytautaitė.

Prodiuserė sako, kad išskirti, kuris filmas jai labiausiai prie širdies, sudėtinga. Tai naujausi lietuvių režisierių filmai, kiekvienas jų – pakankamai skirtingas, tad turėtų pasiekti įvairaus amžiaus auditoriją.

„Bus [galima išvysti] ir Šarūno Barto filmą „Ramybė mūsų sapnuose“. Savo gerbėjų ratą režisierius turi galbūt daugiau užsienyje, bet žinau, kad ir Lietuvoje. Poetiškas, melancholiškas režisierius, manau, suras savo žiūrovą ir LRT televizijos ekranuose“, – pastebi L. Bytautaitė.

Šiuo metu kino teatruose rodomas Š. Barto filmas „Šerkšnas“, kurį taip pat bus galima išvysti per LRT televiziją vasario 16-ą dieną.

L. Bytautaitės teigimu, vykstant „Sidabrinės gervės“ apdovanojimams, žiūrovai neretai sako, kad nepavyksta teikimų ceremonijos žiūrėti dėl to, jog nematė naujausių lietuviškų kino filmų. Taip yra todėl, kad kino filmai pirmiausia apkeliauja tarptautinius festivalius, vėliau patenka į didžiuosius kino ekranus, galiausiai jų laukia televizija.

Skatina nacionalinį kiną

L. Bytautaitės pasakojimu, LRT televizija prisideda prie lietuviško kino gimimo. Tokią tradiciją nuo seno palaiko BBC televizija, tai daro prancūzų nacionaliniai kanalai. Anot L. Bytautaitės, Latvijoje ir Estijoje šios tradicijos dar nėra, tačiau kaimyninės šalys taip pat tikisi prisidėti prie savo nacionalinio kino gimimo.

„Jeigu projektas pateikiamas Lietuvos kino centrui, jis laimi konkursą, gauna finansavimą, LRT taip pat bando prisidėti, jeigu tinka tema, jei įdomus scenarijus. Esame linkę prisidėti prie visų naujai gimstančių dokumentinių ir vaidybinių [lietuviškų] filmų“, – sako LRT prodiuserė.

Šiuo metu Lietuvoje kuriami 7 vaidybiniai kino filmai, netrukus pasirodys dokumentiniai filmai, skirti Lietuvos atkūrimo 100-mečiui. L. Bytautaitės teigimu, jų premjeros įvyks vasario 16-ą arba kovo 11-ą, vėliau filmai keliaus į LRT televizijos ekranus.

Lietuviškų filmų gims vis daugiau

L. Bytautaitės pasakojimu, patekti į tarptautinius A kategorijos festivalius lietuviams yra sunku todėl, kad komisijai, kuri atrinkinėja filmus, kai kurios istorinės mūsų temos jau yra pabodusios, ieškoma kitokio kino. Išskirtinis atvejis turbūt yra Š. Bartas, puikiai reprezentuojantis lietuvišką kiną. Ištikimą žiūrovų auditoriją režisierius turi Prancūzijoje.

„Yra netgi anekdotas apie tai, kaip viena mergaitė, išgirdusi Paryžiuje operatorių kalbant lietuviškai, paklausė: „Ar jūs kalbate Š. Barto kalba?“ Aš manau, kad tai yra [lietuvių] režisierius, kuris labiausiai laukiamas tarptautiniuose kino festivaliuose“, – sako L. Bytautaitė.

Tačiau, prodiuserės pasakojimu, visi filmai, kurie bus parodyti per LRT televiziją ketvirtadienio vakarais, yra sulaukę pripažinimo. Štai režisierės Alantės Kavaitės filmas „Sangailės vasara“ yra patekęs į Sandanso festivalio pagrindinę programą.

„Tai yra prestižinis festivalis, jame filmas „Sangailės vasara“ pelnė prizą už režisūrą, tai yra labai didelis pasiekimas“, – sako L. Bytautaitė.

Kiti lietuviški filmai yra pelnę prestižinius „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus. Aktorė Gabija Jaraminaitė yra pelniusi apdovanojimą už geriausią moters vaidmenį filme „Amžinai kartu“.

Lietuvos kino centro atrankos komisijoje dirbančios L. Bytautaitės pastebėjimu, lietuviškų kino filmų atsiranda vis daugiau. Anot prodiuserės, ateina labai jauna, įdomi, kūrybinga ir [idėjų] ieškanti kino kūrėjų karta.

„Padidėjęs filmų finansavimas ir tų filmų gims vis daugiau. Idėjų yra daug ir aš džiaugiuosi, kad LRT prie to prisideda, skatina lietuvišką dokumentinį ir vaidybinį kiną“, – laidai „Ryto garsai“ pasakoja L. Bytautaitė.

LRT prodiuserė atkreipė dėmesį, kad galimybės pažiūrėti lietuviškus filmus LRT.lt mediatekoje teks palaukti.

„Kaip jau minėjau, [šiuos filmus] mes kartosime. O nuo vasario 16-os iki kovo 11-os parodysime dar daugiau naujų filmų. Vėliau juos galbūt įkelsime į mediateką“, – sako ji.

Šiuo metu LRT.lt mediatekoje žiūrovai jau gali surasti neseniai per LRT televiziją pradėto rodyti serialo „Jaunasis popiežius“ serijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių