A. Kuzmickaitė: lietuvės bijo pirkti dizainerių drabužius

  • Teksto dydis:

Dažnai vietoj dizainerių kurtų drabužių renkamės įprastesnius, mat prisibijome, kad išskirtiniai audiniai bus sunkiai prižiūrimi, greitai „nusiskalbs“ ir nusidėvės.  Dizainerė A. Kuzmickaitė sako pastebinti, kad klientės dažnai baiminasi dėl to, ar pavyks drabužį prižiūrėti savarankiškai, kartais pasirenka jo nepirkti vien dėl to, kad nenori skirti laiko jo priežiūrai specialiose valyklose.

Kiekvienas audinys – ilgaamžis

„Kurdama drabužius kasdienai visada daug dėmesio skiriu jų kokybei. Vis dėlto renkuosi išskirtinius audinius, tokius kaip merino vilna, kuriai būtina speciali priežiūra. Jei mano vilnonį megztuką išskalbsite įprastoje aukštoje temperatūroje, aš negaliu garantuoti, kad jis išlaikys buvusią formą, tad itin svarbu išmanyti, kaip rūpintis skirtingais audiniais, kad galėtume jais puoštis kuo ilgiau.

Visada tai akcentuoju klientėms, tačiau jos ne visada pasitiki namuose turima skalbimo įranga, nors naujausios skalbyklių technologijos dažnai turi net specialius nustatymus įvairiems audiniams prižiūrėti. Naudojantis jomis tikrai drąsiai galima pirkti ir jautresnių audinių drabužius ir būti ramioms dėl jų ilgaamžiškumo“, – pasakoja A. Kuzmickaitė.

Pasak dizainerės, svarbiausia rūpinantis išskirtinių audinių drabužiais vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis. Pirmiausia, aiškiai žinoti, kas tai per audinys: vilnos, šilko priežiūra dažnai radikaliai skiriasi ir kas vienam yra gerai, kitą gali sugadinti. Taip pat svarbu išmanyti, kokioje temperatūroje bei kokius nustatymus naudojant kiekvieną audinį skalbti. Pavyzdžiui, vilnai reikalingas vėsus, 30°C vanduo, šilkui – išskirtinai švelnus gręžimas.

Svarbu ne tik vandens temperatūra

„AEG“ buitinės technikos ekspertas Lukas Brazauskas teigia, kad kaip ir visos technologijos, taip ir skalbyklės ar džiovyklės stipriai žengia į priekį ir šiandien yra tokių, kuriomis net norint drabužius sugadinti būtų sudėtinga.

„Žinoma, svarbu žinoti, kokiomis programomis kokius audinius skalbti, kaip juos džiovinti, tačiau šiandien įrenginių valdymas taip pat būna itin paprastas. Kai anksčiau skalbyklėse galėdavome nustatyti tik temperatūrą ir vieną iš vos poros gręžimo režimų, tai dabar iš anksto sukonfigūruotos specialios programos skirtingiems audiniams.

Taip pat yra įdiegta daug naujovių, kurios sprendžia seniau buvusias skalbimo problemas. Pavyzdžiui, senesnėse skalbyklėse nors ir būdavo galima nustatyti vilnai skalbti reikalingą žemą temperatūrą, tačiau šaltame vandenyje neištirpę milteliai likdavo ant audinių. Šiai problemai spręsti naujausiose skalbyklėse įdiegta visiškai kitokia sistema – milteliai su vandeniu sumaišomi dar prieš patekdami į skalbyklės būgną, todėl užtikrinamas visiškas jų ištirpimas. Ir tokių nematomų, bet skalbimo kokybę itin pagerinančių ir audinius tausojančių technologijų, yra įdiegta itin daug“, – pasakoja L. Brazauskas.

Situacija tokia pati ir su džiovyklėmis. Kai anksčiau iš jų ištraukdavome susilamdžiusius drabužius, jos vartodavo daug elektros energijos, tačiau šiandien tai tikras namų pagalbininkas. Dabartinės džiovyklės ištiesina drabužius, be to, turi jų atšviežinimo – garų technologiją. Pastaroji skirta tiems atvejams, kai nors drabužio dar nereikia skalbti, norėtųsi, kad jis vėl būtų gaivus it naujas – tuomet galima išvengti skalbimo ir atšviežinti jį garais džiovyklėje.

Kaip tinkamai išsirinkti?

Norint užtikrinti geriausią įmanomą drabužių priežiūrą renkantis skalbyklę svarbu dėmesį atkreipti į kelis pagrindinius dalykus. Visų pirma, tai programų gausa. Naujausiomis technologijomis gaminamos skalbyklės siūlo programas konkretiems audiniams: vilnos, šilko, lauko drabužių skalbimui. Tiems, kas itin mėgsta vilnonius rūbus, ieškant skalbyklės reikėtų ieškoti „Woolmark“ ženkliuko – jis įrodo, kad prietaisas yra sertifikuotas kaip tinkamas skalbti vilnos audinius ir jų negadina.

Taip pat verta išsiaiškinti, kaip skalbyklė minkština vandenį. Tiesa, tai daro tikrai ne visos skalbimo mašinos, tačiau yra tokių, kuriose specialia technologija yra neutralizuojami vandens kietumą lemiantys mineralai. Minkštas vanduo padeda išsaugoti audinių spalvas, ypatingai tai aktualu juodos spalvos tausojimui, mat netinkamai prižiūrimi juodi drabužiai nublunka itin greitai.

Renkantis džiovyklę vertėtų pasidomėti jos temperatūrų parametrais, mat tai itin svarbu saugant skirtingus audinius – kad šie nesusitrauktų ir nepakeistų pirminės formos. Naujausios džiovyklės turi plačią temperatūrų amplitudę, kad jautresniems audiniams būtų galima rinktis žemesnę temperatūrą ir ilgesnį džiovinimo ciklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

din-dilin

din-dilin portretas
Bijo pirkti dėl dviejų priežaščių: Pirma - per brangu, ir ties, sakant, neadekvačios kainos. Kartais matai pasiūtą "maišiuką" ,o kaina kaip už super išskirtinį "kūrinį"... antra - dažnai tie drabužiai būna labai jau kreizovi,- skirti nebent žaliam jaunimėliui Trečia - dydžiai ir "fasonai" skirti irgi tik jaunimėliui

Anonimas

Anonimas portretas
Tikra tiesa, lietuvės nebijo pirkti dizaineriu drabužius, o paprasčiausiai neturi už ką. Bet negi taip ir sakysi? Aišku reikia surasti gerbtiną priežastį dėl kurios pirkti negali. O be to tai tos specialios valyklos irgi pinigus kainuoja. Tai jei neturi kur jų dėti tada galima ir dizainerių rūbus pirkti. Nedaug Lietuvoje yra tokių kur neturi kur pinigus dėti, didžioji dauguma labai skaičiuoja kas apsimoka, juk drabužis tai irgi investicija, o jei ji reikalauja daug tolimesnių investicijų ateityje ir laiko ir pinigų, tai gal geriau nusipirkti rūbą kurį galima skalbti skalbimo mašinoje ir už likusią sumą gyvūnėlį vaikams...tokia investicija bent duos kažkokios dvasinės naudos, mokys vaikus mylėti gyvūnėlį ir juo rūpintis.

va

va portretas
Kai kainos bus adekvačios,pirksiu su malonumu, nes palaikau mūsų siuvėjus ir dizainerius.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių