Kino kelionė istorijos keliais

  • Teksto dydis:
Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Jau šią savaitę kino teatruose turi pasirodyti naujas lietuviškas filmas "Radviliada". Filme susipina ir vaidybinis kinas, ir dokumentiniai tyrinėjimai, ir garsių ekspertų atradimai bei "kinas kine".
Ramunės Rakauskaitės režisuotas filmas pristatomas netradiciniu žanru – kino kelionė. Tai atsispindi ir pačiame filmo kūrime, nes "Radviliados" filmavimai vyko net aštuoniose  pasaulio valstybėse.

Juostoje atkartota ir legendinė Našlaitėlio piligriminė kelionė dykuma iki Jeruzalės vartų. "Radviliadoje" atgyja ir lietuviškąja Spartos versija laikytas Ulos mūšis, kuriame penki tūkstančiai lietuvių, vadovaujamų Radvilos Rudojo, puolė 25 tūkst. rusų armijos kareivių, laimėjo ir pasinaudoję, dabarties terminais tariant, viešųjų ryšių triuku, privertė bėgti saviškiams į pagalbą skubančią dar 35 tūkst. rusų armiją.

Filmo prodiuseris Arūnas Matelis juokauja: "Jei Radvila Rudasis gyventų šiandien, jis neabejotinai nusipelnytų vadovauti NATO ir broliai ukrainiečiai, jo konsultuojami, seniai būtų išsprendę visus reikalus vos per keletą savaičių."

Filme atkurtas šiemet 450 metų jubiliejų švenčiantis Ulos mūšis yra vienas ryškiausių karybos pavyzdžių ne tik Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) istorijoje, – jis sustabdė Rusijos invaziją į Europą. Filmo žiūrovai sužinos, kam priklausė žymiausi viduramžių šarvai Europoje, kainos ir funkcionalumo prasme šiandien lyginami su "Formulės-1" bolidu. Bus priminta, kad Radvilų palikuonys atgimė JAV prezidento Johno F. Kennedy šeimoje. Ne veltui apie Radvilas sakė: "Nenoriu būti karaliumi, noriu būti Radvila."

"Lietuvos istorinės tapatybės savivoka miglota ir nuolat išgyvena krizę. Pažintis su pagrindiniais LDK didikais suteikia visai naują raktą tautos praeičiai. Radvilos suteikia mūsų istorijai stokojamą iškilnumo matmenį", – sakė filmo režisierė R.Rakauskaitė.

Tarp filmo kūrėjų – rašytoja Renata Šerelytė, daugiaplanis kūrėjas Romas Lileikis, operatorius Audrius Kemežys, garsūs lietuvių aktoriai, jaunimo subkultūrų žvaigždės, savo žiniomis dalijasi dešimtys žinomiausių Lietuvos ir pasaulio istorijos tyrinėtojų, profesorių, tiesioginis Radvilos Juodojo palikuonis Princas Maciejus Radziwillas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių