Kiek lietuviai per mėnesį išleidžia pomėgiams?

  • Teksto dydis:

Baigiantis vasarai daugelis pamažu grįžta į įprastą rutiną – vėl pradeda eiti į sporto salę, šokių pamokas ar lankytis teatruose. Tačiau mėgautis savo hobiais išgali toli gražu ne kiekvienas.

Daugiau nei ketvirtadalis Lietuvos gyventojų jiems negali skirti nė cento, o net 24 proc. mūsų tautiečių pomėgiams išleidžia vos 33 eurus ar mažiau. Tokius rezultatus atskleidžia Centrinės ir Rytų Europos mastu atlikta finansų grupės „International Personal Finance“ (IPF) klientų apklausa.

Šis tyrimas atliktas Europos valstybėse, kuriose IPF veiklą vykdo „Provident“ vardu – Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Lietuvoje bei Bulgarijoje. Apklausą atliko tarptautinės rinkos tyrimų kompanijos GfK padalinys Didžiojoje Britanijoje.

Tyrimas parodė, kad 26 proc. respondentų iš Lietuvos visiškai nieko neišleidžia savo pomėgiams. Tačiau iš visų europiečių, šiuo aspektu Lietuvos gyventojų padėtis geriausia. Pavyzdžiui, Vengrijoje skirti pinigų savo hobiams negali beveik pusė respondentų. Panaši situacija yra ir Bulgarijoje, kurioje pomėgiams nieko neišleidžia net 41 proc. apklaustųjų. Slovakijoje padėtis šiek tiek geresnė – ten finansų laisvalaikiui neturinčių respondentų yra 33 proc.

Taip pat tyrimo rezultatai rodo, kad beveik ketvirtadalis mūsų tautiečių savo hobiams per mėnesį gali skirti tik iki 33 eurų. Kas šeštas respondentas iš Lietuvos teigia tam išleidžiantis nuo 34 iki 67 eurų per mėnesį ir vos dešimtadalis pomėgiams skiria nuo 68 iki 134 eurų.

Palyginus Lietuvos ir kaimynų Lenkijoje išlaidas, hobiams pastebėta, kad mūsų tautiečiai laisvalaikiui linkę išleisti daugiau. Dideles sumas, nuo 135 iki 201 euro per mėnesį, laisvalaikiui skiria net tris kartus mažiau respondentų iš Lenkijos nei iš Lietuvos. Taip pat beveik trigubai mažiau Lenkijos gyventojų hobiams išleidžia 202 eurus ar daugiau.

Be to, tyrimo rezultatai atskleidžia ir skirtumus tarp moterų ir vyrų. Savo pomėgiams lėšų skirti neišgali net trečdalis apklaustų Lietuvos moterų, o tokių vyrų yra kur kas mažiau – tik penktadalis.

Moterys taip pat linkusios laisvalaikiui išleisti mažesnes sumas, tarkim, iki 33 eurų per mėnesį hobiams skiria 30 proc. respondenčių, o vyrų tik 18 proc. Pastebima, kad vyriškos lyties apklaustieji, labiau nei moterys, sau leidžia pomėgiams „pakloti“ dideles sumas. 202 eurus ir daugiau per mėnesį hobiams išleidžia 9 proc. vyrų, kuomet tokių moterų yra kone 5 kartus mažiau – vos 2 proc.

Kompanijos „Provident Finansai“ korporatyvinių reikalų departamento vadovė Laura Ligutė sako, kad išlaidų skiriamų pomėgiams skirtumai tarp vyrų ir moterų gali būti susiję laisvalaikio praleidimo kaštais. „Gali būti, kad vyrai renkasi brangesnes pramogas, o moterys yra linkusios pataupyti ar net pasirinkti tokį užsiėmimą, kuris kainuotų mažiau arba būtų nemokamas. Tarkime, vis labiau tarp vyrų populiarėjantis ledo ritulys kur kas brangesnis nei mezgimo pamokos ar knygų skaitymas“, – kalba L. Ligutė.

Apklausoje, kuri vykdyta šių metų kovo-balandžio mėnesiais, dalyvavo 9220 tarptautinės finansų grupės IPF klientai iš septynių Centrinės ir Rytų Europos šalių. Lietuvoje buvo apklausta 513 respondentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Svarbu, kad pusė - be pinigų tam. Kodėl socialdemokratinės jėgos (Butkevičiaus socdemai, Clinton demokratai JAV ir UK leiboristai) nevadovauja daugumos išsilaisvinimui iš neoliberalų valdžios? Nes šios trys politinės partijos veda tą pačią neoliberalų liniją. Prezidento Billo Clintono demokratų valdymo laikais JAV ir premjero Blairo leiboristų valdymo laikais UK vykdoma neoliberalinė politika atvedė prie fantastiško gerovės augimo. Bet ta vis dar auganti gerovė eina ne Lietuvos, JAV ar JK daugumai (aptariama čia). Todėl dauguma pradeda balsuoti už tai, kas atitinka daugumos interesus: už muitų įvedimą, atstatantį gamybą mūsų žemėse, ir už musulmoniškų ekstremistų migracijos į mūsų žemes apribojimą. Iš čia turime JAV Trumpo judėjimą, JK turime Brexitą. Rašykit, kam galime suteikti valdžią Lietuvoje, kad padarytų ir pas mus tinkamas reformas. Gal Butkevičiaus socdemai prieštarautų? Deja, iškrypėliškas naujasis Darbo kodeksas tai gerai parodo. (mokslas-studijos-ekonomika)

apie 400 er svelniai tariant

apie 400 er svelniai tariant portretas
kalbu kursams,sporto klubui,koncertams,kavinems,gazolinui,naujausioms knygoms,filmu premjeroms,,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių