Kas sieja Lietuvą ir Gruziją?

  • Teksto dydis:

Nuolat palaikomi draugiški santykiai tarp šių šalių gyvuoja daug ilgiau, negu galite įsivaizduoti – lietuviai ir gruzinai diplomatinius ryšius užmezgė prieš 500 metų.

Apie pirmuosius diplomatinius kontaktus tarp LDK ir Gruzijos liudija įrašas, kurio data – 1465-ųjų kovo 10 diena. Tai susirašinėjimo tarp Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kazimiero Jogailaičio (1440–1492), ir gruzinų karaliaus Bagrato VI-ojo (1439 – 1478) dokumentas, kuriame kalbama apie pasipriešinimą turkams.

Kitas ryškus Lietuvos kontaktas su Gruzija – Vilniaus universiteto auklėtinis geodezininkas Juozapas Chocka, XIX a. viduryje pirmasis išmatavęs Kaukazo viršukalnes ir sudaręs pirmajį mokslinį aprašą.

Pirmosios lietuviškos pjesės „Amerikos pirtyje“ autorius Antanas Vilkutaitis-Keturakis, šiaip jau inžinierius pagal išsilavinimą, Gruzijoje nutiesė geležinkelį į Boržomį.

Gruzijos nacionaliniame archyve yra saugomi su Pažaislio kamaldulių vienuolyno archyvai. Į Gruziją juos atgabeno Gruzijos patriarcho Kiriono II-asis praėjusio šimtmečio pradžioje. Išsilavinusį, energingą dvasininką konkurencijos išsigandusi Rusijos caro valdžia buvo ištrėmusi į tuometinės imperijos pakraštį – Lietuvą. 1917-aisiais Kirionas II-asis grįžo į tėvynę, išsiveždamas ir vertingus Pažaislio vienuolyno archyvus.

Rašytojas Antanas Žukaskas-Vienuolis Tbilisyje praleido keletą metų, ten parašė ir savo pirmuosius eilėraščius bei garsiąsias „Kaukazo legendas“.

Lietuva – viena iš labiausiai Gruziją Rusijos okupacijos akivaizdoje palaikiusių sąjungininkių. Atsidėkodami už paramą, gruzinai prospektą prie Juodosios jūros pavadino prezidento Valdo Adamkaus vardu. O skveras Tbilisyje gavo Vilniaus vardą.

Apie Lietuvos ženklus Gruzijoje kviečiame žiūrėti LRT dokumentikos cikle „Lietuvos kolumbai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

niekas

niekas portretas
musu nesieja

taigi

taigi portretas
Baudžiauninkus sieja ponas - šeimininkas iš už Atlanto.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių