Kas laukia išžaginimu kaltinamo R. Polanskio grįžus į JAV?

  • Teksto dydis:

Romano Polanskis (Romano Polanskio) advokatas pirmadienį kreipėsi į teisėją, siekdamas išsiaiškinti, kokia bausmė lauktų kino režisieriaus, jei šis grįžtų į Los Andželą ir stotų prieš teismą dėl seksualinės prievartos prieš nepilnametę praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje.

Aukštesnės instancijos teismo teisėjas Scottas Gordonas (Skotas Gordonas) išklausė argumentus keturių dešimtmečių senumo byloje, tačiau nenurodė, kokį sprendimą galėtų priimti. Pasak teisėjo, jis pateiks rašytinį sprendimą.

R. Polanskio advokatas Harlandas Braunas sakė ieškantis šio unikalaus atvejo sprendinio. Tuo tarpu prokurorė nurodė, kad „Oskaro“ laureatas mėgina per atstumą užsitikrinti specialų traktavimą ir diktuoti, kai p turėtų vykti procesiniai veiksmai.

Apygardos prokuroro pavaduotoja Michele Hanisee (Mišel Henisi) sakė, kad R. Polanskis privalo stoti prieš teismą dėl jam pareikštų kaltinimų, ir paragino teisėją atmesti bandymus pasiekti, kad „su turtinga garsenybe būtų elgiamasi kitaip nei su visais kitais bėgliais“.

Tai buvo pirmasis kartas per septynerius metus, kai Los Andželo teisėjas surengė posėdį dėl 1977-aisiais režisieriui iškeltos bylos.

„Pianisto“ (The Pianist), „Kinų kvartalo“ (Chinatown) ir „Rozmari kūdikio“ (Rosemary's Baby) režisierius yra kaltinamas tuo, kad 1977 metais po fotosesijos aktoriaus Jacko Nicholsono namuose Los Andžele išžagino Samanthą Geimer (Samantos Geimer), kuriai tuomet buvo 13-lika metų. R. Polanskiui tuo metu buvo 43-eji.

Režisierius padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl neteisėto sekso su nepilnamete, tačiau prieš teismui paskelbiant nuosprendį 1989 metais pabėgo iš šalies, baimindamasis griežtos bausmės.

Nukentėjusioji atleido

Dėl Interpolo arešto orderio R. Polanskio judėjimas buvo smarkiai suvaržytas – jis galėjo lankytis tik Prancūzijoje, Lenkijoje ir Šveicarijoje. Režisierius turi Prancūzijos bei Lenkijos pilietybes, o Šveicarija 2010 metais atsisakė jį išduoti Jungtinėms Valstijoms.

S. Geimer yra sakiusi, jog atleidžia kino grandui ir mano, jog byla turėtų būti nutraukta.

83-ejų metų R. Polanskis seniai tvirtina tapęs neteisėtų teisėjo veiksmų auka. Pasak režisieriaus, jo bylą nagrinėjęs dabar jau miręs teisėjas privačiuose pokalbiuose užsiminė, kad atmes kaltinamojo susitarimą su prokurorais dėl kaltės pripažinimo ir bausmės. Susitarime buvo numatyta, kad režisieriui nebereikės grįžti už grotų, už kurių jis jau buvo praleidęs 42 dienas, kol buvo atliekama psichiatrijos ekspertizė.

H. Braunas sakė, kad R. Polanskis jau atliko bausmę – iš dalies todėl, kad 335 dienas praleido kalėjime ir namų arešto sąlygomis Šveicarijoje 2010 metais, kai buvo nagrinėjamas prašymas dėl jo ekstradicijos.

Advokatas atkreipė dėmesį į ankstesnių R. Polanskio gynėjų šioje byloje pareiškimus, kad velionis teisėjas atsisakė skirti bausmę, kuri iš pradžių buvo pažadėta režisieriui.

Pasak H. Brauno, jis mėgina gauti teisėjo arba prokurorų garantijas, kad bus laikomasi pradinio susitarimo.

Prokuroro pavaduotoja M. Hanisee tokį prašymą atmetė, o koks bus teisėjo sprendimas, kol kas neaišku.

S. Gordonas posėdžio metu pateikė kelis konkrečius klausimus H. Braunui apie bylos faktus ir įrodymus. Tuo tarpu prokurorė pareiškė mananti, kad H. Brauno skaičiavimai dėl R. Polanskio atlikto bausmės laiko yra netikslūs.

Užsitęsusi byla

H. Braunas prieš posėdį ir jo metu išmėgino kelias strategijas, tačiau galiausiai atsisakė bandymo pasiekti, kad būtų atblokuoti ankstesnio kaltintojo 2010 metų parodymai. Jis sakė įvairiais būdais siekiantis sudaryti sąlygas R. Polanski grįžti į Jungtines Valstijas.

„Tai unikali byla ir aš mėginu rasti unikalų jos sprendinį“, – sakė H. Braunas.

M. Hanisee kaltino R. Polanskį dėl užsitęsusios bylos.

„Tai 40 metų senumo byla, nes kaltinamasis pabėgo“, – sakė ji.

H. Braunas teismui pateiktuose dokumentuose išvardijo daugybę tariamai neteisėtų teisėjo veiksmų, tačiau pirmadienį sakė, jog nenori dėl jų bylinėtis.

„Labai toli nuklydote į tuos dalykus, į kuriuos nenorite veltis“, – šypsodamasis pasakė teisėjas S. Gordonas režisieriaus advokatui.

Teisėjas sakė, kad jei R. Polanskis nori dėl to kreiptis į teismą, jam veikiausiai teks atvykti asmeniškai.

R. Polanskis geriausio režisieriaus „Oskarą“ pelnė už savo 2002-ųjų juostą „Pianistas“. Jis buvo dar dukart nominuotas šiam apdovanojimui – už 1974 metų „Kinų kvartalą“ ir 1979-ųjų filmą „Tesa“ (Tess).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių