Karališkosios viešnagės taisyklės, kuriomis vadovaujasi Kembridžo hercogienė

  • Teksto dydis:

Kas nenorėtų ištekėti už princo, gyventi rūmuose, leisti dienas užsiimant labdaringa veikla, pilatesu, auginti būsimąją karalienę ar karalių. Net jei tai niekada netaps realybe, galima bent jau pamėginti nukopijuoti geriausias nuostabaus karališkojo gyvenimo detales.

Galima įsigyti kad ir Kembridžo hercogienės Catherine's Elizabeth Middleton mėgstamo dizaino batelių ir suknelių, bandyti pamėgdžioti jos gracingą stilių, tačiau tinkamai elgtis dėvint tuos karališkus drabužius reiškia kur kas daugiau. Kaip – atsakyti gali karališkojo etiketo ekspertė Myka Meier. "Woman's Day" pašnekovė lankė etiketo mokyklas Jungtinėje Karalystėje ir Šveicarijoje, mokėsi Londone pas buvusią karališkųjų namų narę. "Kembridžo hercogienė – nuostabi šeimininkė, – sako M.Meier. – Ji mėgsta gaminti, priimti svečius ir asmeniškai juos aptarnauti."

Hercogienei patinka rengti vakarėlius, tačiau ji privalo ir pati būti tobula viešnia, nes per metus apsilanko daugybėje vakarėlių – tiek kaip privatus asmuo, tiek dėl savo pareigų. Ką jau kalbėti apie šventes pas Jos didenybę karalienę Elžbietą II.

M.Meier pasidalijo keletu patarimų apie svečių priėmimą ir taisyklėmis, kuriomis vadovaujasi netgi Kembridžo hercogienė.

Pakvietimas

Kai rengiate vakarėlį, visada išsiųskite pakvietimus, tačiau nebūtinai tradiciniu paštu. "Pati kunigaikštienė naudojasi paslauga "Paperless Post" (paslauga, leidžianti siųsti pakvietimus internetu), teigia M.Meier. Dar vienas patarimas: nurodykite vakarėlio pabaigos laiką, kad svečiai neužsibūtų per ilgai.

Planavimas

Niekas nemėgsta praleisti visos dienos ruošdamiesi. Paruoškite stalą ir pagaminkite viską, ką tik galite, dieną prieš pobūvį. Taip būsite daug labiau atsipalaidavusi, kai ateis laikas priimti svečius ir nereikės lakstyti po virtuvę. Tada vakarėlio dieną galėsite susitelkti į maisto ruošimą.

Serviravimas

Padėkite lėkštes maždaug 4 cm atstumu nuo stalo krašto, tada sulyginkite stalo įrankius su lėkštės kraštu. Atstumai tarp įrankių nesvarbu, svarbu tai, kad jie būtų vienodi. Taurės vieta – virš lėkštės, dešinėje pusėje; indų su sviestu ir duona – priešingai, kairėje. Kai sėdate prie stalo, pirmiausia naudokite stalo įrankius, esančius toliausiai nuo lėkštės ir vis judėkite link jos rinkdamiesi įrankį kitam patiekalui valgyti.

Pasisveikinimas

Sveikindama žmones, kunigaikštienė vadovaujasi vietiniais papročiais. Sveikindamasi su draugais ir gerais pažįstamais, C.Middleton juos pabučiuoja į abu skruostus, visada pradėdama nuo dešiniojo. Vienas bučinys – Niujorke, du – Londone. Žinoma, kad ji sveikinasi tvirtai paspausdama ranką. Norite būti geras svečias? Niekada neatvykite per anksti: jei atvykstate išgerti kokteilių, geriausia atvykti praėjus 10–15 min. nuo vakarėlio pradžios. Jei atvykstate vakarienės – 5–10 min. nuo pradžios būtų idealu. Tačiau jei tikrai vėluosite, praneškite šeimininkams prieš 2 min. už kiekvieną vėlavimo minutę, pvz., praneškite prieš valandą, jei vėluosite pusvalandį, pataria M.Meier.

Valgis

Patiekite vienos rūšies užkandžių kiekvienam trejetui svečių. "Jei laukiate devynių svečių, turėtumėte jiems pasiūlyti bent trijų rūšių užkandžių", – aiškina M.Meier. Nepamirškite įtraukti ko nors vegetariško ir pateikite gana smulkius užkandžius, kad jais būtų galima mėgautis vienu kąsniu. Serviruokite juos naudodami medžiagines servetėles ir nepamirškite dantų krapštukų riebaluotiems užkandžiams. Juk niekas nenori spausti kitam rankos, kai ši riebaluota.

Pažintis

Stenkitės kuo operatyviau supažindinti kiek įmanoma daugiau žmonių vienus su kitais. "Jūsų, kaip šeimininkės, pareiga – užkalbinti kiekvieną svečią ir užtikrinti, kad visi yra laimingi ir jaučiasi patogiai bei laukiami jūsų namuose", – teigia M.Meier. Suraskite su jais bendrą kalbą ar kokį sąlyčio tašką, o tada pereikite prie kito svečio, kad visi vieni kitus pažintų dar prieš prasidedant vakarienei.

Delninukė

Kai hercogienė lankosi renginiuose ir neturi su niekuo sveikintis, savo delninukę ji abiem rankomis laiko priešais save. Gali ją laikyti ir vienoje rankoje, kad kita būtų laisva. Tačiau delninukė niekada neatsiduria po pažastimi, ant stalo arba – dar blogiau – ant grindų. Jei nėra kur jos padėti atsisėdus prie stalo, tiesiog įsprauskite ją tarp savo nugaros ir kėdės atlošo.

Hercogienei patinka rengti vakarėlius, tačiau ji privalo ir pati būti tobula viešnia, nes per metus apsilanko daugybėje vakarėlių.

Karališka poza

Laikysena labai svarbi hercogienei. Sėdėkite tiesiai, nugara 2 cm atstumu nuo kėdės atlošo, pakelta galva, žiūrėdama tiesiai priešais save. Laikykite kulkšnis ir kelius suglaustus, kulnus –  visada ant grindų, net kai kulkšnis sukryžiuojate. M.Meier teigimu, šiek tiek pasvirę keliai sukuria zigzago efektą, dėl kurio niekam nepavyks įžvelgti, kas slepiasi po suknele. Negana to, taip jūsų kojos atrodys ilgesnės.

Taurė

Taurę visada laikykite už kojelės – taip nesušildysite taurės turinio. Nepamirškite, kad vyno į taurę reikia įpilti tiek, kad jis vos siektų vietą, kur taurė išplatėja. Jei esate pasidažiusi lūpas, kiekvieną kartą gerkite iš tos pačios taurės pusės, kad nenudažytumėte visų jos kraštų.

Servetėlė

Perlenkite savo servetėlę pusiau ir laikykite ją sulenktu kraštu nuo savęs. Nedėkite servetėlės sau ant kelių tol, kol to nepadarė prie stalo prisėdusi šeimininkė. Kai jums prireikia nusišluostyti rankas ar burną, šluostykite į perlenktos servetėlės vidų, kad neišsiteptumėte drabužių.

Pauzė

Hercogienė ragauja maisto trimis (daugiausia – keturiais) kąsniais – ir padeda stalo įrankius į vietą. Kai ragauja sriubą, kunigaikštienė visada ją semia šaukštu nuo savęs.

Įrankiai

Peilis – tik dešinėje rankoje, šakutė – kairėje. Taip net tada, kai dedate maistą į burną. Kąsnelius dėkite ant šakutės (anot M.Meier, karalienė geba ant šakutės dėti net žirnius). Galioja ta pati taisyklė – trys kąsniai, tada pauzė. Kai hercogienė baigia valgyti, ji sudeda savo stalo įrankius įstrižai lėkštės. Rankenos – ties 4.20 val. rodykle, peilio ašmenys atsukti į lėkštės centrą.

Tualetas

Niekada nesiskelbkite, kad einate į tualetą. Tiesiog atsiprašykite ir kai pakilsite nuo stalo, atsargiai ant jo padėkite savo servetėlę. Jei norite, kad jūsų tualete ar vonioje svečiai jaustųsi gerai, atsikratykite nereikalingų daiktų ir vadovaukitės M.Meier pateikiamomis taisyklėmis. "Kunigaikštienė tikriausiai taip pat turės lengvai kvepiančio muilo ir atitinkamo rankų kremo, – sako etiketo žinovė. – Didžioji dalis britų aukštuomenės teikia pirmenybę kietam muilui, taigi kunigaikštienė galbūt tokį ir naudoja savo privačioje vonioje." Atsikratykite nehigieniškų skaitalų ir žvakių, paslėpkite automatinį oro gaiviklį.

Puodelis

Gerdami arbatą, laikykite puodelį suspausdami ąselę nykščiu ir smiliumi, prilaikydami jį iš apačios savo viduriniu pirštu. Kai geriate kavą, galite smilių perkišti per ąselę – tik laikykite mažąjį pirštelį užriestą, nes laikydami jį ištiestą atrodysite pretenzingai.

Pagalba

"Geras svečias turėtų visada pasisiūlyti pagelbėti. Tačiau dar geresnė šeimininkė niekada tokio pasiūlymo nepriimtų", – sako M.Meier. Priimti svečius – sunkus darbas ir jūsų tikslas yra užtikrinti, kad svečiai yra atsipalaidavę ir visuomet jaučia, kad jais rūpinamasi. Jie neturėtų padėti jums virtuvėje tvarkyti indus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių