Karališkasis kūdikis: Džordžas ar Jurgis?

Vardas George'as, kurį savo pirmagimiui išrinko Didžiosios Britanijos princas Williamas ir Kembridžo kunigaikštienė Kate Middleton, lietuviškai būtų Jurgis. Kaip mums vadinti mažylį: Jurgiu ar taip, kaip originalų vardą taria anglai, – Džordžu?

Lietuvių kalbos instituto Vardyno skyriaus vedėjas Kazimieras Garšva sakė, kad nebus klaidos George'ą vadinti Jurgiu, bet labiau rekomenduojama vadinti taip, kaip girdime – Džordžu. Lietuvių kalbos rašyba yra pagal tarimą.

"Turime gražų lietuvišką atitikmenį – Jurgis, bet tokiu vardu pašauktas Džordžas greičiausiai nesuprastų, kad kreipiamės į jį. Kai kuriems gal net ir nepatiktų toks pervardijimas. Tad oficialų žmogaus vardą reikėtų išlaikyti, bet yra gerai žinoti atitikmenį ir vardo reikšmę", – "Kauno dienai" kalbėjo K.Garšva.

Kodėl tuomet lietuviškuose istorijos vadovėliuose rašoma, kad Angliją valdė karaliai Jurgiai, o ne Džordžai? "Taip yra suprantamiau, ir tai yra nedraudžiama. Tai yra susitarimo reikalas. Pavyzdžiui, Niujorką vadiname ne Njujok, kaip girdime, o sulietuvinta rašytinio pavadinimo forma. Anglijos irgi nevadiname Inglandu", – pateikė pavyzdžių mokslininkas.

Anot K.Garšvos, vietovardžių sulietuvinimai prigiję ir turime teisę jus naudoti. Vis dėlto jis patarė rašant vardą Jurgis, jei kalbama apie George‘ą, Džordžą, Georgą (rusų), Ježį (lenkų) ir pan., skliausteliuose nurodyti originalų vardo atitikmenį. Mokslinėje literatūroje tai yra privaloma.

George‘as yra labai populiarus vardas Anglijoje ir Velse. Kaune, kaip ir visoje Lietuvoje, vardas Jurgis šiemet suteiktas vos keliems kūdikiams, skaičiavo Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Kondrotienė.

Vaikus leidžiama įregistruoti visais esamais Jurgio vardo atitikmenimis. Kaune šiemet įregistruotas vienas Georgas. Jis gimęs ir taip pavadintas užsienyje.

"Visuomet rekomenduojame rinktis lietuvišką vardo atitikmenį, bet kiekvienas turi teisę pasirinkti", – sakė Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Kęstutis Ignatavičius.

Pašnekovai nesiėmė spėlioti, ar su Jurgio vardo suteikimu karališkajam kūdikiui Lietuvoje prasidės šio vardo atgimimas. Anot jų, paprastai vardų madas mūsų šalyje diktuoja vietos žvaigždės ar šalyje rodomi serialai nei užsienio aktualijos.

Kaip krikšto vardas

Liepos 22-ąją gimęs George'as Alexanderis Louisas yra trečiasis asmuo į karališkąjį sostą. Iki šiol Didžiąją Britaniją yra valdę net šeši karaliai Jurgiai.

Vienas žinomiausių pasaulio Jurgių – šv.Jurgis, IV a. krikščionių kankinys, Anglijos globėjas. Lietuvoje jis geriau žinomas kaip gyvulių globėjas. Jis simbolizuoja garbę, drąsą, galantiškumą. Legenda byloja, kad iš drakono nagų išgelbėjo mergelę.

Vardas Jurgis į Lietuvą, kaip pasakojo K.Garšva, atkeliavo kaip krikštavardis, tuomet, kai šalis buvo apkrikštyta. Senojoje graikų kalboje Jurgis reiškia "žemdirbys".

Žinomi Lietuvos Jurgiai

Palaimintasis Jurgis Matulevičius-Matulaitis (arkivyskupas)
Lakūnas Jurgis Kairys
Kardiochirurgas Jurgis Brėdikis
Muzikantas ir laidų vedėjas Jurgis Pranas Didžiulis
Satyrikas, prozininkas Jurgis Gimberis
Knygnešys, publicistas Jurgis Bielinis
Poetas, eseistas, vertėjas, diplomatas Jurgis Baltrušaitis
Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajoras, Žemaičių vyskupas Jurgis Tiškevičius
Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikas Jurgis Radvila
Karo lakūnas, aviacijos inžinierius, lėktuvų konstruktorius Jurgis Dobkevičius



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
To naujo zmogaso atejimas aplaistytas krauju ne vieno zmogaus,matyt ne veltui taip baisiai "graziai" issisiepe,pasamoneje nujaucia-laimes nebus,tik bedos,kad ir kaip musu valdzios daunai besistengtu vadinti.Ir nuo kada tas urodas "didziulis" zinomas,ir zurnaliugu bandomas lyginti su iskiliom asmenybem?Gal visai nupezot?

Darata

Darata portretas
Kiek prisimenu is tevu pasakojimu, tai caro laikais buvo nusipelne zmones apdovanojami Georgijaus kryziumi.Jurgis yra lietuviskas vardas zmogaus, o jurginai yra geles, taigi nemaisykite Jurgio su Georgijumi - su svetimais vardais. George lietuviu kalboje turi buti rasomas Georgijus, o ne Jurgis, nes su Jurgiu neturi jokio panasumo. Jurgis yra visai kitas vardas tai ne George. Dzordzu irgi negalima lietuviskai rasyti, nes tai neteisinga.

asil ams

asil  ams portretas
Isversti galima ir kitus vardus.pav.Gintaras ar Amber (Pritariu komentarei ZINAI-tik musu durniams kyla tokios problemos..))
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių