Karalienė Elžbieta II: juk normalu, kad kartais sergu?

Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II (90 m.) - ilgiausiai pasaulyje viešpataujanti monarchė - pirmadienį pasiekė naują rekordą, tapusi pirmąja iš šalies valdovų, soste sulaukusių safyrinio jubiliejaus – 65 metų sukakties. Kaip juokauja britai, kuo ilgiau karalienė valdo, tuo didesne legenda tampa.

Mėnuo nežinomybės

Nors karalienei sveikatos galėtų pavydėti bet kuris garbingo amžiaus senjoras, prieš daugiau nei mėnesį britai buvo rimtai sunerimę dėl karalienės sveikatos. Užsienio naujienų portalas Dailymail.co.uk. pranešė, jog Elžbietą II „sukaustė peršalimas“. Viešumoje monarchė pasirodė po mėnesio, o iki tol kalbos sklido pačios įvairiausios. Nežinomybę dėl jos sveikatos būklės karalienė nutraukė pasirodydama vėlyvose sekmadienio mišiose kartu su vyru princu Filipu.

Pati karalienė apie savo sveikatą nekalba, o į žurnalistų klausimus atsako šypsena ir klausimu: „Juk normalu, kad kartais sergu? Pase nurodyta gimimo data primena, kad man ne dvidešimt.“

Įvertino „Vogue“

Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II nepriekaištingu stiliumi įkvepia ne vieną. Elegantišką, spalvingą ir drąsų monarchės stilių įvertino britų „Vogue“, kuris dar 2007-aisiais ją išrinko viena žavingiausių pasaulio moterų. Karalienės stilius įspraustas į griežtas etiketo taisykles, tačiau joms paklūstant rūmų siuvėjams niekas nekliudo eksperimentuoti su visa spalvų palete.

Kuklus kostiumėlis, elegantiškas paltas, subtili klasikinė suknelė, žavi skrybėlaitė, perlai, sagė, pirštinaitės, rankinė, klasikiniai žemakulniai bateliai – tokia lyg ir neįmantri karališkoji „uniforma“. Tačiau nuo jos spalvų ir atspalvių karalienės garderobe akys raibsta. Ir nors britai mėgsta pakritikuoti karališkąją šeimą dėl „nebūtinų“ išlaidų, tačiau dėl lėšų karalienės įvaizdžiui, kuriuo žavisi visas pasaulis ir stiliaus, patyli.

Nepaisant turtų, Elžbieta II nepriklauso švaistūnų ratui. Vienintelė sfera, kurioje ji leidžia pasireikšti fantazijai – jos nuostabiosios skrybėlės. Ji užsisako jas reikalaudama, kad nedengtų veido, nebūtų itin didelės ir tvirtai laikytųsi ant galvos, pučiant stipriems vėjams.

Eilinė karalienės diena

Kuklus kostiumėlis, elegantiškas paltas, subtili klasikinė suknelė, žavi skrybėlaitė, perlai, sagė, pirštinaitės, rankinė, klasikiniai žemakulniai bateliai – tokia lyg ir neįmantri karališkoji „uniforma“.

Karalienė Elžbieta II, dažnai vadinama valdinga ir geležinio charakterio moterimi, net ir sulaukusi garbingo amžiaus nenusimeta valstybės rūpesčių naštos. Ji keliasi 6.30 val. ryte, tiksliau, tuo laiku į karalienės miegamąjį įeina asmeninė kambarinė, priešais lovą su baldakimu padaro reveransą ir paduoda valdovei rytinį paštą, apelsinų sulčių ir arbatinuką. Rytinę arbatą karalienė visada ruošia pati. Po to peržiūri ryto laikraščius ir prie pusryčių stalo susitinka su vyru. Kartu jie stebi rytinę BBC televizijos naujienų laidą. Po to karalienė turi 20 minučių pertrauką pasivaikščioti su šunimis.

10 val. ryto karalienė sėdasi prie rašomojo stalo – susipažįsta su atsiųstais laiškais, pasirašo jai atneštus popierius, perskaito dokumentaciją, kurią atsiunčia užsienio reikalų žinybos ir parlamentas. Vėliau seka įvairūs vizitai, priėmimai, ligoninėse, labdaros organizacijose, naujų mokyklų ar kitų objektų atidarymo ceremonijose lanko karališkąją raitąją gvardiją, priima lankytojus. Tik kartą per savaitę ši tvarka keičiasi – karalienė priima šalies ministrą pirmininką kassavaitiniam pranešimui.

Į savo apartamentus karalienė sugrįžta apie 17 val. Tada ji užsiima savo mėgstamiausiu ritualu – arbatos gėrimu, kurio metu ji susitinka su šeimos nariais ir šeria šunis. Vakarais karališkoji šeima žiūri filmus, dalyvauja kviestiniuose vakaruose, teatro premjerose. Bet labiausiai Elžbieta II mėgsta šeimyninius vakarus prie televizoriaus, ypač kai rodomi jos mėgstami serialai.


Faktai

Karalienė, kuriai dabar 90 metų, sostą perėmė 1952-aisiais, būdama 25 metų, anksti mirus jos tėvui karaliui Jurgiui VI.

2015 metų rugsėjo 9 dieną ji tapo ilgiausiai soste išbuvusia Didžiosios Britanijos monarche, aplenkusi proprosenelę karalienę Victorią, kuri Britaniją valdė nuo 1837 iki 1901 metų. Ežbieta II taip pat yra Australijos, Kandos, Naujosios Zelandijos ir kitų 12-os Britanijos tautų sandraugos šalių karalienė.

 


Tarp kita ko

Turi pravardę – Lilibet

Elžbieta artimiausių šeimos narių vadinama „Lilibet“. Ši pravardė jai prilipo dėl to, kad vaikystėje ji negalėjo ištarti savo vardo (angl. Elizabeth). Jos tėvas, Karalius Jurgis VI, kažkada pasakė: „Lilibet yra mano pasididžiavimas. Margaret yra mano džiaugsmas“.

Vaikaičiams rašo tekstines žinutes

Ji turi „YouTube“, „Facebook“ ir „Twitter“ paskyras, tad karalienę Elžbietą II pagrįstai galime vadinti šiuolaikiška monarche. O vaikaičiams rašo tekstines žinutes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

Pensininkas portretas
Trūksta žodžiu apie šį straipsnį.Neaišku ,ką norėjo juo pasakyti, Lietuvos sinjorams.

Ina.

Ina. portretas
Saunuole ELZBIETA . Linkiu sveikatos .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių