„Auksinę palmės šakelę“ laimėjo britų režisierius už filmą apie skurdą

  • Teksto dydis:

Britų režisierius Kenas Loachas (Kenas Loučas) sekmadienį laimėjo 69-ojo Kanų festivalio „Auksinę palmės šakelę“ už savo jaudinančią dramą „Aš, Danielius Bleikas“ (I, Daniel Blake) apie skurdo gėdą taupymo politikos vajaus apimtoje Europoje.

Kairiųjų pažiūrų režisierius, kuriam kitą mėnesį sueis 80 metų, ir anksčiau garsėjo kaip menininkas, kuriam rūpi gyvenimo pažeminti ir paniekinti žmonės.

Jo juosta, laimėjusi aukščiausią Kanų festivalio apdovanojimą, pasakoja apie staliaus Danielio Bleiko kafkiškas pastangas po patirto širdies smūgio gauti Britanijoje jam priklausančias socialines išmokas.

Danielius Bleikas, kurį suvaidino Dave'as Johnsas (Deivas Džonsas), pats užpultas bėdų susidraugauja su jauna vieniša motina, auginančia du vaikus, kuri buvo nubausta už tai, kad pasirodė per vėlai socialinės rūpybos centre, todėl liko be pinigų maistui.

Prestižinis apdovanojimas britų kino meno veteranui buvo visiškai netikėtas, mat favoritais laimėti buvo laikoma linksma vokiška komedija „Tonis Erdmanas“ (Toni Erdmann), kurią pastatė Berlyne gyvenanti Maren Ade (Maren Adė), taip pat amerikietiško nepriklausomo kino legendos Jimo Jarmuscho (Džimo Džarmušo) kūrinys „Patersonas“ (Paterson).

„Turime suteikti vilties žinią – turime sakyti, kad įmanomas kitas pasaulis“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė K.Loachas.

Režisierius festivalio metu žurnalistams sakė, jog „labiausiai pažeidžiamiems žmonėms sakoma, kad jų skurdas yra jų pačių yda“.

Po šios nelauktos sėkmės K.Loachas prisijungė prie elitinio režisierių, dukart tapusių „Auksinės palmės šakelės“ laureatais, klubo, kuriam taip pat priklauso broliai Lucas ir Jeanas-Pierre'as Dardenne'ai (Liukas ir Žanas Pjeras Dardenai) bei Emiras Kusturica.

Kanų festivalio „Didįjį prizą“ namo išsiveš 27 metų kanadiečių režisierius vunderkindas Xavier Dolanas (Ksavjė Dolanui) už temperamentingą šeimos dramą „Tai tik pasaulio pabaiga“ (Juste la fin du monde), kurioje vadina pirmojo ryškumo prancūzų žvaigždės, negailestinai išpeiktos kritikų.

Britanijai taip pat atiteko Žiuri prizas, kuris buvo skirtas Andreai Arnold (Andrėjai Arnold) už energija trykštančią juostą „Amerikietiška meilutė“ (American Honey) apie socialiai nuskriaustus jaunuolius, kurie verčiasi nuo durų prie durų pardavinėdami laikraščius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių