Kalėdaitis veriančiai vienatvei: kai sveikina tik tuščias dubenėlis

Jums stuktelėjo šešiasdešimt, septyniasdešimt ar net aštuoniasdešimt, ir jūs lekiate į šokius, flirtuojate teatre, balnojate motociklą, raitote sudėtingiausias asanas, puošiatės taip, kad jaunimas jus laiko įkvepiančiu pavyzdžiu.

Būti kietais, šiek tiek pakvaišusiais ir besidžiaugiančiais gyvenimu senukais pasvajoja kone visi, deja, realus mūsų šalies senolių gyvenimas dažniau asocijuojasi su vienatve, liūdesiu, skurdu, egzistencija.

Ar susimąstėte, ką reiškia šventes praleisti vienam? Ne tiesiog vienam dėl kažkokio nelemto gyvenimo paradokso, bet užmirštam ir niekam nereikalingam? Ką reiškia girdėti sveikinimus, laimės, džiaugsmo ir šilumos linkėjimus iš vienintelės kalbančios būtybės namie – televizoriaus, kai ant stalo – tik tuščias dubenėlis, laukiantis šilumos bent iš retkarčiais užsukančių maltiečių savanorių? O juk būtent taip daugybė Lietuvos senjorų sutinka Kalėdas, Naujuosius metus ir visas kitas šventes.

„Aš jau pamirštu kalbėti“

Ką reiškia girdėti sveikinimus, laimės, džiaugsmo ir šilumos linkėjimus iš vienintelės kalbančios būtybės namie – televizoriaus, kai ant stalo – tik tuščias dubenėlis?

Šiuo metu 40 Lietuvos vietovių aktyviai veikia apie 1 200 maltiečių savanorių. Jie globoja daugiau kaip 2 500 vienišų ir skurdžiai gyvenančių senolių, iš kurių 500 turi judėjimo negalią. Už šių skaičių slepiasi viena už kitą graudesnės žmonių istorijos, su kurių maža dalele supažindino LRT televizija. Maltiečiai, besistengiantys patys ir prašantys kitų pasistengti dėl šviesesnės jų senatvės, sako, kad dauguma senolių skurdą kenčia tyliai ir visais būdais bando išgyventi patys. Savanoriai neslepia – skurdas išties bado akis: seneliams trūksta net maisto, jau nekalbant apie sveikatos priežiūros priemones, pagalbą buityje ir, žinoma, bendravimą. Vis dėlto gerumo jausmą, kad esi laukiamiausias svečias, apkartina senolių širdgėla ir verianti vienatvė: „Aš jau pamirštu kalbėti.“

Atkreipti dėmesį į šį senolių šventes stingdantį šaltį prašo jau vienuoliktoji paramos akcija „Maltiečių sriuba 2016“, prieš pat Kalėdas, šį vakarą, baigianti savo žygį per 40 Lietuvos miestų skambiu baigiamuoju akordu – koncertu per LRT televiziją. Populiarūs atlikėjai ne tik dainuos, bet ir su dovanomis važiuos pas vienišus senelius, kuriems jų apsilankymas prieš Kūčias taps nuostabia dovana.

Pasimatuoti senatvę

Kiek anksčiau neįprastai maltiečių iniciatyvai pasiryžo televizijos ir radijo laidų vedėjos Gabrielė Martirosianaitė ir Indrė Stonkuvienė. Jos sutiko pasimatuoti senatvę ir pažvelgti, kaip atrodys sulaukusios garbaus amžiaus.

Žymios moterys ir Maltos ordino savanoriai neslėpė nuostabos – vienus jų senatvė veide gąsdino ir baugino, kitus – paskatino susimąstyti. „Manau, kad mums, jauniems, būtina parodyti dėmesį, nors ir keletą minučių. Žinau iš savo patirties, kad senam žmogui užtenka labai nedaug: atnešti sriubos, prisėsti šalia, paklausti, ar patiko, ar skanu, kaip jis jaučiasi“, – kalbėjo I. Stonkuvienė.

„Maltiečių sriuba 2016“ – gruodžio 23 d. 19.30 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių