Kaip tapti žvaigžde Brodvėjuje?

Kino teatruose pasirodo komedija, kurioje vėl kartu vaidina Jennifer Aniston ir Owenas Wilsonas. Pastarąjį kartą jų keliai filmavimo aikštelėje susikirto prieš septynerius metus matytoje juostoje "Marlis ir aš".

Mėgsta kino klasiką

Šį kartą Holivudo įžymybės susitinka pikantiškoje situacijų komedijoje "Kaip tapti žvaigžde Brodvėjuje", kurią režisavo seniai kino klasiku tapęs Peteris Bogdanovichius. Jo pirmieji filmai "Paskutinis kino seansas" (1971 m.) ir "Popierinis mėnulis" (1973 m.) tapo ryškiais tada užgimstančio Naujojo Holivudo kūriniais. Bet ir su klasikiniu Holivudu tada dar jaunas režisierius ryšių nenutraukė, juk prieš tapdamas režisieriumi jis ilgai dirbo kino kritiku, todėl kino istoriją gerai žinojo. Ir ilgai iš jos sėmėsi įkvėpimo savo filmams.

Pavyzdžiui, komedijoje "Nikelodeonas" (taip daugiau nei prieš šimtą metų Amerikoje vadinosi pirmieji stacionarūs kino teatrai) jis ne tik atidavė gražią pagarbos duoklę JAV kino pionieriams, bet ir pašlovino režisierių Davidą W.Griffithą bei jo šedevrą "Tautos gimimas".

Su klasikiniu kinu tampriai susijęs ir priešpaskutinis P.Bogdanovichiaus filmas "Katės kniaukimas" (2001 m.), kuriame bandoma atskleisti, kas 1924 m. lapkritį iš tikrųjų nutiko spaudos magnato Williamo Hursto jachtoje surengtame vakarėlyje. Linksmas elitinės publikos pasisvečiavimas, surengtas vesternų režisieriaus Tomo Ince'o garbei, vakarėlio sukaktuvininkui baigėsi morge. Apie šią staigią mirtį prikurta daug legendų. Filmas pateikia savąją šio tragiško vakarėlio versiją, nors tikrosios tiesos tikriausiai niekada nesužinosime.

Romantiškas geradarys

Daug paslapčių visais laikais buvo ir Niujorko centre esančiame Brodvėjuje, kuriame yra didžiausia teatrų koncentracija. Čia savo karjerą pradėjo daugybė legendinių JAV aktorių. Jų likimai dažniau net įdomesni už pačius spektaklius ir vaidmenis. Čia sunku pamatyti tą ribą, už kurios baigiasi tikrasis gyvenimas ir prasideda viską praryjanti teatro stichija.

Apie aktorių karjerą svajojančios merginos į teatrą ar kiną patenka įvairiais keliais. Neretai šiame kelyje pasitaiko koks nors geradarys, padedantis realizuoti svajonę.

Wilsonas kaip tik ir vaidina tokį geradarį romantiką. Brodvėjaus režisierius Albertas mėgsta keisti moterų likimus ir daro tai itin originaliu būdu. Dar vaikinui patinka laisvo elgesio merginos, kurias galima išsikviesti telefonu. Ir dažnai apmoka ne tik jų paslaugas, bet dar padovanoja pinigų – pakankamai didelę sumą, jei mergina sutinka atsisakyti dabartinio gyvenimo bei prostitutės profesijos ir pradėti siekti savo svajonės.

Taip Albertas pasielgia ir su keistus gerbėjus lengvai pritraukiančia Izabele (akt. Imogen Poots). Netikėtai pasibaigęs vienos nakties nuotykis ir 30 tūkst. JAV dolerių įkvepia merginą prisiminti, kad visada svajojo apie aktorės karjerą. Tada ir prasideda ekscentriškų nuotykių, skandalų, painių siužeto posūkių bei absurdiškiausių situacijų griūtis, primenanti senas geras Holivudo komedijų tradicijas, kurios ilgai pratino viso pasaulio žiūrovus patikėti svarbiausia taisykle – aklų atsitiktinumų nebūna, viskas žmogaus gyvenime paklūsta aukščiausiai logikai.

Tikėk stebuklais

"Kaip tapti žvaigžde Brodvėjuje" yra sentimentali ir senamadiška situacijų komedija. Viskas čia alsuoja seniai praėjusių laikų dvasia. Taip dabar jau niekas nebefilmuoja. Net daug kartų filmuose matytas Niujorkas čia spindi visomis vaivorykštės spalvomis. O dėl dėmesio kiekvienai detalei, išradingų mizanscenų ir rakursų filmas nusipelno padėkos autoriams, kurie nesistengia dar kartą išrasti dviračio, bet moka juo važinėti kaip niekas kitas.
Svarbiausios filmo žinutės yra paprastos. Reikia tikėti svajonėmis ir jos būtinai išsipildys. Juk Brodvėjuje niekada nežinai, kada pro duris įžengs pats Quentinas Tarantino ir pasiūlys suvaidinti filme.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių